reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpien 2006

listy niezle , tak szczerze to nie mialam czasu sie jeszcze zastanawiac nad zakupami , ale to co naskrobalyscie wydaje sie duzo ale bardzo potrzebne ......musze jeszcze raz to przejrzec , skonsultowac i zakupic ;) duzo kasy pojdzie ......
nasze maluszki to skarbonki bez dna ;D

reklama
Oj straszliwie szybko zaczelyscie robic te zakupy... Przy Marcinku czekalam do 34 tygodnia...
Karoo, jesli chodzi o pepeuszek to zadna tam lignin czy gaza - sa gaziki jalowe, one sa najbezpieczniejsze, no i spirytus 70-%owy (od rfinowanego co w sklepie spozywczym jest odlewa sie 30% i dolewa przegotowanej wody, tym przemywa sie kikut i pozniej pepuszek)

;D NO TAK JOAS !!! Masz najwieksze doswiadczenie , wiec mozesz podpowiedziec co i jak !!!!
to co bylo najbardziej chybionym zakupem ???? a co sie sie sprawdzilo na 100 pro ??? ;D

Ja po ostatnich zajęciach w szkole rodzenia dowiedziałam się, że pępuszek, tzn. ten kikut najlepiej czyścić i wysuszać za pomocą zwykłych patyczków kosmetycznych i dopóki nie odpadnie można to robić spirytusem nierozcieńczonym, czyli tym dziewięćdziesiocio pare procentowym, tylko uważać, żeby nie dotykać nim za bardzo skóry w koło pępka.
Co do oliwki zaś, to żeby kupić na początek parafinę, bo na pewno nie uczula.
No i jeżeli chodzo o pieluchy jednorazowe, to położna też zdecydowanie na początku polecała orginalne pampersy (co mnie nie do końca zachwyca, ze względu na cenę).
A jutro też idę na zajęcia - będzie o kąpieli noworodka (najlepsze są ćwiczenia na lalkach ;D)

witam!
ja co prawda ze względów ekonomicznych nastawiam sie na pieluchy jednorazowe niekoniecznie pampers.duzo dziewczyn sie wypowiada ze happy tez sa dobre a duzo tańsze.ostatnio siedziałam z kolezanka i liczyłysmy czy bardziej opłaca sie tetra czy własnie "jednorazówki" no i podliczywszy koszt zuzycia wody,prądu i proszku do prania a potem prasowanko i znowu żelazko pociągnie prąd to taniej wyszły nam jednorazówki,no i ile czasu zaoszczędzone.
chociaz córę wychowałam na tetrze bo wtedy jednorazówki to był prawie rarytas,i chociaz byłam wtedy urobiona z tymi pieluchami po pachy,pranie gotowanie prasowanie to córa jak miała rok juz siusiała na nocnik i wołała kupkę.teraz pampersowe dzieci leja w pieluchy dwa i trzy latka.koleżanki synus ma 2,5 roczku i bez pampersa sie nie obejdzie bo sika po kątach w domu jak mu zdjąc pieluchę i ma nocnik głęboko gdzies ;D
ale sie rozpisałam sorki :)

Co do patyczw mam watpliwosci, latwiej mi bylo gazikami przemuwac i tym rozcienczonym spirytusem. Dziecik i tak palcze, bo to niesamowicie zimne sie wydaje - zobaczcie na swojej skorze.
esli chodzi o pieluchy jednorazowe, to wszystko zalezy od dziecka Marcin mial na happy uczulenie jak byl maly, Karolinka dobrze je tolerowala jesli chodzi o skore, natomiast one sa malo chlonne - moje dzieci z tych co to duzo pija. Kolezanki syn tylko na huggisy nie mial uczulenia.
Jesli chodzi o oliwke to nie stosowalam. Do kapieli oilatum lub balneum a do smarowania parafine ciekla (nie uczula), do pupci alantan masc, bo krem "za suchy".

Jeslic hodzi o odstawiwenie pieluchy to kwestia dyskusyjna. Rzekomo naturalne jest odstawinie okolo 2 roku zycia. Tak zrobilam z Marcinkiem z powodzeniem. I fakt faktem sikal po katach bo kazde dziecko na poczatku sika. Z tym, ze nie uleglam, nie poddalam sie. Zdjelam i po tygodniu (niespelna) sikal juz na nocnik. Z Karolka jest roznie, czekam na ladniejsza pogode i swoja lepsza forme ;). Duzo mam spraw teraz na glowie zeby pielucha sie zajmowac.

Kasia, jesli chodzi o patyczki, to zarowno nasza pani prowadzaca w szkole rodzenia, jak i babeczka, ktora jest ordynatorem neonatologii w szpitalu w Ustce (a przyszla do nas na spotkanie) mowily, ze absoultnie wacikami do uszu - nie. Po pierwsze - niestety, ale nie dojdzie przy waciku ten spirytus tam gdzie trzeba, bedzie go za malo i mozna doprowadzic do zapalenia okolopepkowego, poza tym to jest wata, ktorej strzepki malenkie chcac nie chcac pozostaja w swiezej przeciez ranie. Dodam, ze zapalenie okolopepkowe moze doprowadzic do zapalenia otrzewnej i moze byc bardzo zle. A jesli chodzi o spirytus - tez mowily, ze wlasnie 70% jest najlepszy, ma najlepsze dzialanie dezynfekcyjne i wysuszajace, a pelny jest za mocny. To sa wiadomosci ze szkoly rodzenia i od pani doktor, nie wymyslilam ich sobie!! :)
Pozdrawiam

A tu dalej głucha cisza...chyba wszystkie sierpniówki śpią...no pogoda sprzyja lezeniu w wyrku, ja dzis byłam na spacerze to myslałam, ze mi łeb urwie tak wieje..ja juz po obiadku..zrobiłam dzis gulasz..bałam sie ,ze mi nie wyjdzie ale o dziwo udał sie..zaraz mycie garów i pozniej tez do wyra! pozdrawiam

reklama
Zwlekłam się z popołudniowej drzemki aż się lepiej czuje, teraz po cos pysznego do sklepu ;)
a później siostrzyczka przybędzie i nastepny dzionek ciążowy minie ::) Spojrzałam na liste majowych dzieciaczków i większośc przyszła na świat 2 tyg. wcześniej albo wogóle wcześniej :o i tak policzyłam że na dobrą sprawe to mi nie 3 miesiące zostały ale 2!!!więc cza by sie zacząć zabierac za przygotowywanie wyprawki bo później ani siły ani czasu ::) Cholera kończy mi sie 31 tydzień!!!! jak to teraz leci szybko ale jaja już niedługo przytule swoja Mróweczke ;D

Do góry