Dziewczynki, polecam ten wątek:
https://www.babyboom.pl/forum/index.php/topic,8183.0.html
My mamy ciuszki, wanienkę, 2 smoczki uspokajające, szczotkę z miękkiego koziego włosia i grzebyczek, nożyczki do paznokietków, 10 pieluch tetrowych białych, 3 pieluchy flanelowe kolorowe i wkładki laktacyjne, komplet pościeli 2-elementowej i misia od przyszłej chrzestnej. W poniedziałek odbieram z poczty laktaor, bo wczoraj przyszedł, ale nas nie było w chałupie, więc musimy z poczty odebrać, a poza tym w środę-czwartek będziemy zamawiać łózeczko z materacykiem, pościel 6-elementową i rożek (teściowie za to płacą
). Wózek i fotelik moja mama na spółę z dziadkiem (czyli pradziadkiem dzidzi) w czerwcu-lipcu chcą zakupić.
A to moja lista (bez tego, co już mam):
- wyprawka (ciuszki) na wyjście ze szpitala
- przewijak miękki na komodę (mąż mojej przyjaciółki ma nam zrobić taką nadstawkę na naszą komodę, taką a'la stolnicę, jak w tych gotowych drewnianych komodach w przewijakami jest
)
- pościel 6-elementowa
- pościel 3-elementowa
- 3 prześcieradła frotte
- 2 ceratki pod prześcieradło
- 3 ręczniki kąpielowe 100X50 (ew. dodatkowo 1 okrycie kąpielowe z kapturkiem)
- kocyk
- gruszka do nosa z cienką końcówką
- termometr
- podgrzewacz (to już później, jak dzidzia będzie, gdzieś koło października), garnek do wygotowywania smoczków, butelek, itd.
- fotelik
- wózek
- łóżeczko z materacykiem
- pieluchy jednorazowe
- kosmetyki dzidziowe: mydło, krem, oliwka, linomag, spirytus 70%, chusteczki do pupy, patyczki do uszu, waciki
- dla mnie do szpitala i nie tylko: 2 koszule do karmienia, majtki jednorazowe, podkłady poporodowe, tantum rosa, płyn do higieny intymnej z korą dębu, maść Bepanthen na bolące poharatane sutki, klapki pod prysznic, ręczniki papierowe.