reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpien 2006

Hmm, laktator mi niedlugo przyjdzie, w przyszlym tygodniu bede tez miala materacyk, ciuszki wlasciwie juz sa przygotowane, tylko musze je poodbierac, mam pieluszki tetrowe (od wczoraj) ale kilka bede musiala dokupic, wozek, lozeczko. Reszte trzeba jeszcze zakupic. :)

reklama
Karoo, to najwazniejsze rzeczy juz macie. My to dopiero startniemy na poczatku sierpnia z tymi rzeczami - mam nadzieje, odpukac, ze nic wczesniej sie nie wydarzy...

wiesz, teraz jak nie mamy w ogole kasy, to postanowilismy korzystac z kazdej nadarzajacej sie okazji, przeceny, promocji itd, bo inaczej nie wydolimy... A tak to po troszku, po troszku i nazbiera sie wszystko :) Mamy liste, tylko musze ja ladnie przepisac i przyczepic na tablicy korkowej i bedziemy odkreslac, co juz jest :)

Oczywiscie, najlepiej tak stopniowo, bo jak pozniej zostawi sie na sam koniec wszystko to moze byc nieciekawie :) Ja licze, ze 'tesciowie' dotrzymaja slowa ;) i tak jak obiecali zajma sie wyprawka cala. My mamy zrobic sobie tylko remont sypialni i wymienic meble - doszlam z 'tesciowa' do wniosku, ze wywali sie loze malzenskie, bo zajmuje za duzo miejsca i kupimy kanape taka rozkladana 2-osobowa. T. i tak nie ma wiekszosc czasu, wiec po co nam takie lozko :)

A ta lista to moglabys sie pochwalic :)

Ja myslalam, ze masz juz liste spisana, tylko musisz ja ladnie przepisac ;) Bo powiem szczerze, ze te listy na niektorych stronach sa 'o dupe rozbic' :)

Jakie listy, na jakich stronach??

Bo ja np nie mam spisanej wyprawki do szpitala, tylko taka ogolna dzidziowa.
-lozeczko,
-materacyk,
-rozek,
-kocyk,
-kosmetyki dla dzidzi (mydelko, oliwka, spirytus, sudokrem, alantan),
-pieluszki tetrowe,
-ze dwie falnelowe,
-normalne pampersy,
-nozyczki dla niemowlat,
-kolderka, podusia,
-dwa komlety poscieli,
-dwa reczniki z kapturkiem,
-przewijak,
-nosidelko,
-lezaczek,
-laktator,
-lignina albo gaza do przemywania pepuszka
-cos do prania dla maluszkow - na poczatek platki mydlane, potem mleczko lovella,
-szczotka do wloskow,
-smoczek,
-dla mnie rivanol, tantum rosa, wklady poporodowe i majtki jednorazowe

Ehh, nie wiem, czy to wszystko, pewnie gdzies po drodze bede dopisywac jakies rzeczy...

Sa takie listy gotowe - co do szpitala, co dla maluszka, wyprawka itd. na roznych stronach internetowych - wystarczy w wyszukiwarke wrzucic.

Twoja jest calkiem dobra, moze w czesci z niej skorzystam :)

Ehh, po prostu wypisalam, czego mi brakuje, a z list gotowych nigdy nie korzystalam :) Tylko z tej wyprawkowej do szpitala skorzystam :)

reklama
Dziewczynki, polecam ten wątek: https://www.babyboom.pl/forum/index.php/topic,8183.0.html

My mamy ciuszki, wanienkę,  2 smoczki uspokajające, szczotkę z miękkiego koziego włosia i grzebyczek, nożyczki do paznokietków, 10 pieluch tetrowych białych, 3 pieluchy flanelowe kolorowe i wkładki laktacyjne, komplet pościeli 2-elementowej i misia od przyszłej chrzestnej. W poniedziałek odbieram z poczty laktaor, bo wczoraj przyszedł, ale nas nie było w chałupie, więc musimy z poczty odebrać, a poza tym w środę-czwartek będziemy zamawiać łózeczko z materacykiem, pościel 6-elementową i rożek (teściowie za to płacą :) :)). Wózek i fotelik moja mama na spółę z dziadkiem (czyli pradziadkiem dzidzi) w czerwcu-lipcu chcą zakupić.

A to moja lista (bez tego, co już mam):
- wyprawka (ciuszki) na wyjście ze szpitala
- przewijak miękki na komodę (mąż mojej przyjaciółki ma nam zrobić taką nadstawkę na naszą komodę, taką a'la stolnicę, jak w tych gotowych drewnianych komodach w przewijakami jest ;))
- pościel 6-elementowa
- pościel 3-elementowa
- 3 prześcieradła frotte
- 2 ceratki pod prześcieradło
- 3 ręczniki kąpielowe 100X50 (ew. dodatkowo 1 okrycie kąpielowe z kapturkiem)
- kocyk
- gruszka do nosa z cienką końcówką
- termometr
- podgrzewacz (to już później, jak dzidzia będzie, gdzieś koło października), garnek do wygotowywania smoczków, butelek, itd.
- fotelik
- wózek
- łóżeczko z materacykiem
- pieluchy jednorazowe
- kosmetyki dzidziowe: mydło, krem, oliwka, linomag, spirytus 70%, chusteczki do pupy, patyczki do uszu, waciki
- dla mnie do szpitala i nie tylko: 2 koszule do karmienia, majtki jednorazowe, podkłady poporodowe, tantum rosa, płyn do higieny intymnej z korą dębu, maść Bepanthen na bolące poharatane sutki, klapki pod prysznic, ręczniki papierowe.

Do góry