fikusek1988
Mama Alanka:)
u mnie np przyjmuja po skonczonych 2,5 roku no ale nie teraz bo w ogole nie ma miejsc
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Alez ja wszedzie bylam,w przedszkolu sie odwolywalam,bylam u burmistrza i w kuraorium i z ustawa szlam,wszedzie ece rozkladali bo zze statusem nic nie moga zrobicFikusek1988, żaden statut nie może być sprzeczny z ustawą!! W takiej sytuacji trzeba się odwoływać: pokazałabym dyrekcji placówki paragrafy, a jak to nic nie da - to w Wydziale Edukacji. Absolutnie bym nie odpuszczała.
Mnie ten temat bardzo porusza, bo boli mnie coroczna nagonka na samotnych rodziców przedszkolaków. A tak to chyba jest, że to zdaje się jedyny nasz przywilej. Dla rodziców, którzy nie zarabiają kokosów albo nie mają zasądzonych wysokich alimentów na dzieci, przedszkole samorządowe to przecież kwestia życia lub śmierci. Szkoda, że opieka przedszkolna jest coraz droższa (przynajmniej w Krakowie). Aż strach, co to będzie za parę lat.
Hej!
Jak to możliwe, że dziecko samotnego rodzica nie zostaje przyjęte do przedszkola samorządowego? Przecież w rekrutacji obowiązuje priorytet dla takich dzieci i rodziców, narzucony przez ustawodawcę (nazywa się to "kryterium główne").
Praca rodzica bądź nie - nie ma nic do rzeczy.
?
Cyt.: "Kryteria główne- ustalone godnie z ustawą z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256 poz. 2572 z późn. zm.) i rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 20 lutego 2004 r. w sprawie warunków i trybu przyjmowania uczniów do szkół publicznych oraz przechodzenia z jednego typu szkól do innych (Dz.U. Nr 26 poz. 232) – zaznaczenie któregokolwiek z tych kryteriów powoduje przyjęcie dziecka do przedszkola/oddziału przedszkolnego w szkole." Za: https://krakow.formico.pl/formico-parents/main.action