reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Same pyszności...-------PRZEPISY

reklama
Hej dziewczyny
pomysły na wigilie/
Mam dorsza i szukam przepisów(mama robi tradycyjnie,a ja cos innego chce)
Na pewno zrobie
Ryba z brokułami w cieście - Przepisy kulinarne
i jeszcze jakies danie z dorsza,
pulpeciki z ryby...


A po za tym kutie
bułeczki z grzybami
no i ciasta to moja działka,3 bit,karpatka,krówka...i myśle co jeszcze.
 
Czarna Oliwka - Świąteczny karp po tajsku

ten w zeszłemn roku robiłam
Dorsz po tajsku

Składniki:

  • 1 strączek chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cebulek dymek
  • 2 łyżezki cukru
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • szczypta kurkumy
  • garść posiekanej kolendry
  • 4 filety z dorsza
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na paste zmiksuj chili z czosnkiem, dymkami, cukrem, sola i pieprzem. Dodaj mleczko kokosowe i ponownie zmiksuj, dodaj kurkume i kolendre.

Każdy filet natnij wzdłuż, posmaruj połową przygotowanej pasty, grilluj 3-4 minuty w temp. 200 st.C. Podpieczoną rybę przełóż na drugą stronę, posmaruj pozostałą pastą i zapiekaj 4 minuty.​
 
Agusia, brzmi pysznie :sorry2: kiedyś zrobię. Na Wigilię to nie da rady, bo Tomek wszystko szykuje, ja pracuję, ale może na Sylwestra :confused:
 
dziewczyny a podajcie przepisy na jakieś fajne ciasta... Chciałabym coś nowego zrobić, bo mama w drugi dzień świąt urodziny odprawia i zadeklarowałam upieczenie dwóch blach i nie mam pomysłu.... Tylko nie jakieś kremowe, bo mama nie lubi... Snikers czy krówka już się znudziła- prawie ciągle jest....
 
ja z ciast robię- a raczej bym chciała jeśli poczuje się lepiej- torb bezowy typu Pavlova no i pijany tort czekoladowy.jeden to wiadomo beza i śmietana no i koniecznie kaśny dzem, a drugi to czekolada czekolada czekolada i wódka, wódka wódka i owoce typu wiśnie, rodzynki orzechy.

ja polecam do karpatki n spód dodawać dżem np. suszona śliwka cos kwaśnego ciasto smakuje zupełnie inaczej i nie mdli.

no i myślę, że to sprawdza się wszędzie: uprażone jabłka z miodem posypane wielką ilością kruszonki z płatkami migdałów roboty mało a smak wyborny.
 
Taki piernik robie,pyszny jest.:-)
http://www.ciasta.net/piernik-z-jablkami.php

1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki z czubkiem
przyprawa do pierników z półtorej łyżki.
3 jajka (może być 4)
4 łyżki stopionej margaryny
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

można dodać bakalie (np. rodzynki, orzechy)
Przepis:
Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić na 1 - 1,5 godziny.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Dodać do jabłek. Następnie dodać roztrzepane żółtka, margarynę i olej. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie np. rodzynki, orzechy. Ciasto przełożyć na dużą tortownicę lub blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.

Tylko zamiat kakao,daje przyprawe do pierników.
Zmodyfikowany Salceson,he,he.
 
Ostatnia edycja:
kochane, szukam pomyslu na smaczny i ladny torcik na urodziny LUSI. zazyczyla sobie tort rozowy na ktorym maja byc serduszka i gwiazdki....ma ktos cos sprawdzonego?
 
u mnie jeśli chodzi o torty tradycyjne to biszkopt z bitą śmietaną ja dodaję często taki krem z dr.odkera do śmietany bitej róźowe opakowanie bo wtedy nie opadają żadne warstwy ale polecam zrobić dzień prędzej.

zazwyczaj docinam biszkopt do tortownicy wciskam w obręcz ciasto nasączę położę dżem jakiś kwaśny ciut kremu owoce znów krem na to kolejny docięty do obręczy ciasno biszkopt nasączę dżem owoce i resztę kremu wygładzę i na noc do lodówy rano łatwo zdejmuję obręcz tort równy prosty gotowy do dekorowania.
 
reklama
Ja mogę polecić krem z serków mascarpone:-)

- 750g serka mascarpone
- 500g śmietany kremówki (30%)
- 4 żółtka
- 1 (niepełna) szklanka cukru

Najpierw miksujemy żółtka z cukrem i mascarpone, a potem dodajemy do tego, ubitą osobno, śmietanę:-) Naprawdę pyszny krem i pasuje do większości tortów: owocowych, czekoladowych czy kawowych:tak:
 
Do góry