reklama
rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
- Dołączył(a)
- 19 Kwiecień 2007
- Postów
- 10 598
Hej dziewczyny
pomysły na wigilie/
Mam dorsza i szukam przepisów(mama robi tradycyjnie,a ja cos innego chce)
Na pewno zrobie
Ryba z brokułami w cieście - Przepisy kulinarne
i jeszcze jakies danie z dorsza,
pulpeciki z ryby...
A po za tym kutie
bułeczki z grzybami
no i ciasta to moja działka,3 bit,karpatka,krówka...i myśle co jeszcze.
pomysły na wigilie/
Mam dorsza i szukam przepisów(mama robi tradycyjnie,a ja cos innego chce)
Na pewno zrobie
Ryba z brokułami w cieście - Przepisy kulinarne
i jeszcze jakies danie z dorsza,
pulpeciki z ryby...
A po za tym kutie
bułeczki z grzybami
no i ciasta to moja działka,3 bit,karpatka,krówka...i myśle co jeszcze.
agusia9915
Matka wariatka
- Dołączył(a)
- 7 Sierpień 2006
- Postów
- 9 296
Czarna Oliwka - Świąteczny karp po tajsku
ten w zeszłemn roku robiłam
Dorsz po tajsku
Składniki:
ten w zeszłemn roku robiłam
Dorsz po tajsku
Składniki:
- 1 strączek chili
- 2 ząbki czosnku
- 5 cebulek dymek
- 2 łyżezki cukru
- 150 ml mleczka kokosowego
- szczypta kurkumy
- garść posiekanej kolendry
- 4 filety z dorsza
- sól, pieprz
Na paste zmiksuj chili z czosnkiem, dymkami, cukrem, sola i pieprzem. Dodaj mleczko kokosowe i ponownie zmiksuj, dodaj kurkume i kolendre.
Każdy filet natnij wzdłuż, posmaruj połową przygotowanej pasty, grilluj 3-4 minuty w temp. 200 st.C. Podpieczoną rybę przełóż na drugą stronę, posmaruj pozostałą pastą i zapiekaj 4 minuty.
Każdy filet natnij wzdłuż, posmaruj połową przygotowanej pasty, grilluj 3-4 minuty w temp. 200 st.C. Podpieczoną rybę przełóż na drugą stronę, posmaruj pozostałą pastą i zapiekaj 4 minuty.
Patch
Mamy lutowe'07 Wdrożona(y)
- Dołączył(a)
- 28 Sierpień 2006
- Postów
- 1 306
dziewczyny a podajcie przepisy na jakieś fajne ciasta... Chciałabym coś nowego zrobić, bo mama w drugi dzień świąt urodziny odprawia i zadeklarowałam upieczenie dwóch blach i nie mam pomysłu.... Tylko nie jakieś kremowe, bo mama nie lubi... Snikers czy krówka już się znudziła- prawie ciągle jest....
karola-04
Mamy lutowe'07 Wdrożona(y)
- Dołączył(a)
- 9 Sierpień 2006
- Postów
- 4 626
ja z ciast robię- a raczej bym chciała jeśli poczuje się lepiej- torb bezowy typu Pavlova no i pijany tort czekoladowy.jeden to wiadomo beza i śmietana no i koniecznie kaśny dzem, a drugi to czekolada czekolada czekolada i wódka, wódka wódka i owoce typu wiśnie, rodzynki orzechy.
ja polecam do karpatki n spód dodawać dżem np. suszona śliwka cos kwaśnego ciasto smakuje zupełnie inaczej i nie mdli.
no i myślę, że to sprawdza się wszędzie: uprażone jabłka z miodem posypane wielką ilością kruszonki z płatkami migdałów roboty mało a smak wyborny.
ja polecam do karpatki n spód dodawać dżem np. suszona śliwka cos kwaśnego ciasto smakuje zupełnie inaczej i nie mdli.
no i myślę, że to sprawdza się wszędzie: uprażone jabłka z miodem posypane wielką ilością kruszonki z płatkami migdałów roboty mało a smak wyborny.
rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
- Dołączył(a)
- 19 Kwiecień 2007
- Postów
- 10 598
Taki piernik robie,pyszny jest.:-)
http://www.ciasta.net/piernik-z-jablkami.php
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki z czubkiem
przyprawa do pierników z półtorej łyżki.
3 jajka (może być 4)
4 łyżki stopionej margaryny
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
można dodać bakalie (np. rodzynki, orzechy)
Przepis:
Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić na 1 - 1,5 godziny.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Dodać do jabłek. Następnie dodać roztrzepane żółtka, margarynę i olej. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie np. rodzynki, orzechy. Ciasto przełożyć na dużą tortownicę lub blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Tylko zamiat kakao,daje przyprawe do pierników.
Zmodyfikowany Salceson,he,he.
http://www.ciasta.net/piernik-z-jablkami.php
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki z czubkiem
przyprawa do pierników z półtorej łyżki.
3 jajka (może być 4)
4 łyżki stopionej margaryny
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
można dodać bakalie (np. rodzynki, orzechy)
Przepis:
Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić na 1 - 1,5 godziny.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Dodać do jabłek. Następnie dodać roztrzepane żółtka, margarynę i olej. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie np. rodzynki, orzechy. Ciasto przełożyć na dużą tortownicę lub blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Tylko zamiat kakao,daje przyprawe do pierników.
Zmodyfikowany Salceson,he,he.
Ostatnia edycja:
karola-04
Mamy lutowe'07 Wdrożona(y)
- Dołączył(a)
- 9 Sierpień 2006
- Postów
- 4 626
u mnie jeśli chodzi o torty tradycyjne to biszkopt z bitą śmietaną ja dodaję często taki krem z dr.odkera do śmietany bitej róźowe opakowanie bo wtedy nie opadają żadne warstwy ale polecam zrobić dzień prędzej.
zazwyczaj docinam biszkopt do tortownicy wciskam w obręcz ciasto nasączę położę dżem jakiś kwaśny ciut kremu owoce znów krem na to kolejny docięty do obręczy ciasno biszkopt nasączę dżem owoce i resztę kremu wygładzę i na noc do lodówy rano łatwo zdejmuję obręcz tort równy prosty gotowy do dekorowania.
zazwyczaj docinam biszkopt do tortownicy wciskam w obręcz ciasto nasączę położę dżem jakiś kwaśny ciut kremu owoce znów krem na to kolejny docięty do obręczy ciasno biszkopt nasączę dżem owoce i resztę kremu wygładzę i na noc do lodówy rano łatwo zdejmuję obręcz tort równy prosty gotowy do dekorowania.
reklama
WolfiA
Lutowa MaMa ''07 i ''09
Ja mogę polecić krem z serków mascarpone:-)
- 750g serka mascarpone
- 500g śmietany kremówki (30%)
- 4 żółtka
- 1 (niepełna) szklanka cukru
Najpierw miksujemy żółtka z cukrem i mascarpone, a potem dodajemy do tego, ubitą osobno, śmietanę:-) Naprawdę pyszny krem i pasuje do większości tortów: owocowych, czekoladowych czy kawowych
- 750g serka mascarpone
- 500g śmietany kremówki (30%)
- 4 żółtka
- 1 (niepełna) szklanka cukru
Najpierw miksujemy żółtka z cukrem i mascarpone, a potem dodajemy do tego, ubitą osobno, śmietanę:-) Naprawdę pyszny krem i pasuje do większości tortów: owocowych, czekoladowych czy kawowych
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 13
- Wyświetleń
- 13 tys
- Odpowiedzi
- 26
- Wyświetleń
- 16 tys
- Odpowiedzi
- 52
- Wyświetleń
- 16 tys
Podziel się: