Niestety nie znam nazwy tej potrawy ale nauczylam sie to robic w Egicpie. Danie jest z jednego 'gara' .
Po przygotowaniu otrzymujemy kurczaka w warzywach i ziemniaczki, najlepiej podawac rowniez z ryzem, ktory
na koncu mozna podlac otrzymanym sosem. Bardzo aromatyczna, lekko pikantna potrawa.
Potrzebne :
1 wiekszy ziemniaczek
4-5 zabki czosnku
2 srednie cebule
4 srednie pomidorki
1 zielona papryczka chilli
4 male skrzydelka z kurczaka
1 kostka rosolowa
sol, pieprz, kumin mielony, kardamon,woda
duza patelnia, olej
Skrzydelka z kuraka nacieramy sola i pieprza, odstawiamy do lowodki na ok 20 min.
W tym czasie obieramy cebule, kroimy w srednia kostke, pomidorki rowniez w kostke,
czosnek oraz zielona papryczke w plasterki. Ziemniaka obieramy ze skroki i kroimy w plastry,
niezbyt cienke, niezbyt grube co by sie za dlugo nie gotowaly.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, zielona papryczke chili i troche smazymy az sie zacznie szklic.
Potem dodajemy czosnek, dajemy tu szanse sie troche zmiekczyc, potem pomidorki.Kiedy wszystkie warzywa smaza sie juz
na patelni i powoli robia sie miekkie, ukladamy miedzy nimi skrzydelka z kurczaka, troszke smazymy, obracamy na druga strone.
W tym samym czasie zagotowujemy troche wody, w zaleznosci od rozmiaru waszej patelni, kiedy woda jest goraca, dolewamy
ja do patelni, aby zakryla 3/4 patelni. Kruszymy kostke rosolowa, ukladamy ziemniaczki, dodajemy czubata lyzeczke
mielonego kuminu oraz ok 10-14 'owocow' kardamonu. Wszystko zaczyna sie ladnie gotowac , patelnie
przykrywacie pokrywa lub folia aluminiowa, dogladacie co jakis czas, sprawdzacie, czy ziemniaczki robia sie miekkie,
kiedy miekna, mozna sciagnac pokrywe/ folie i niech dochodza bez. Sprawdzacie lyzeczka smak potrawy, jesli nie jest slona
dodajecie soli i pieprzu do smaku, oraz kuminu, jesli myslicie ze smak nie jest zbyt intensywny. Kiedy ziemniaczki
sa juz miekknie danie mozna wylaczyc z ognia. Podawac z ryzem.