Najrzadziej nadawane imiona w 2010 roku - www.mamazone.pl
Najczęściej nadawane imiona w Polsce w 2010 roku
Najczęściej nadawane imiona w Polsce w 2010 roku
Najrzadsze imiona męskie w Polsce - Wszystko o imionach - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl
Niestety nie stworzono do tej pory takiej bazy danych, która umożliwiłaby poprzez wpisanie imienia w odpowiednie okienko sprawdzenie jaka częstotliwość nadania występuje w Polsce (nie mówiąc już o świecie). Nie wiem troszkę jak traktować np imię Maciek - którego nadanie w Polsce w 2010 nie przekroczyło 3, a w rzeczywistości to skrót od imienia Maciej - może rzeczywiście jako rzadkie, ale na pewno nie oryginalne. Tutaj urzędnicy kierowali się zapisem. Czyli dla nich Aisza, to zupełnie inne imię niż Aisha? Aleksander, to zupełnie kto inny niż Alexander?
Powinni usystematyzować swoje dane biorąc pod uwagę tak na prawdę nie zapis, a wydźwięk imienia. (również uważam, że jeśli chodzi o Polskę pod uwagę w takich zestawieniach powinni brać tylko rodziny typowo polskie, gdyż żadnym zdziwieniem nie jest, że mieszane pary często kuszą się na nadanie dziecku imienia z tej orientalnej strony)
Co do typowo zagranicznych imion tu ciężko jest podać nawet takie zestawienie. Ja mam znajomych, którzy zajmują zestawieniami takimi i podobnymi dlatego łatwiej mi niż niektórym znaleźć jakieś informacje na ten temat.
Co do imienia Konstancja Irsa - gdybym miała nadać dziecku imię z pewnością zamieniłabym kolejność - ze względu który zawarłaś - imię Irsa jest oryginalne
Blanka z pewnością jest imieniem rzadszym niż Bianka, ale popularnieje. Wydaje mi się jednak, że nigdy nie osiągnie takiego statusu jak Nadia, Nikol itd. - zawsze będzie budziło zainteresowanie - mi również się podoba.
Co do Benedykta - przez papieża może się rozpowszechnić.
Tak samo jak po śmierci naszego papieża trojaki w Polsce dostały na imiona: Jan, Paweł i Karol.
Gdybym wiedziała, że 4 lata po moich narodzinach powstanie piosenka z tym imieniem z brzucha krzyczałabym: NIE RÓBCIE MI TEGO
Po prostu nieświadomie padłam ofiarą mody, która przyszła później niż ja. Ale i tak wiele osób prędzej się dziwi niż mówi - aaaa to z piosenki. To mnie trochę pociesza.
Więc proszę - nie podążajcie za modą, nie starajcie się przebić sąsiadów czy koleżanki - imię ma podobać się Wam i w przyszłości pociechom, a przede wszystkim maluchy z oryginalnym imieniem powinny z dumą się przedstawiać a nie jak np dziewczynka o imieniu Oralia - za parę lat jak zobaczy z czym można kojarzyć to imię z pewnością nie raz pomyśli by pójść do urzędu i zmienić je na zwykłą Kasię.