reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rzadkie i oryginalne imiona dla dzieci!

Monila Ivett dla mnie osobiscie sie nie podoba;-)
em kaja mieszkam w Italii i imie Nadia jest tu czesto spotykane i mi tez sie bardzo podoba:-)
A co do rzedko spotykanych imion dla chlopcow podoba mi sie Natan;-)

reklama
nie dalam rady przeczytac wszystkich postów, wiec przepraszam, jesli to juz bylo
kolezanka ma corke o imieniu Naomi, znam tez chlopczyka, ktory ma na imie Gracjan.Niestety nie mam pojecia, jak to sie zdrabnia - rodzice mowia do nich "pelnym" imieniem. Przy wyborze imienia warto pomyslec, jak sie bedzie komponowalo z nazwiskiem. Kolezanka dla córci na imie Weronika. Dopiero po fakcie zdala sobie sprawe, ze mała bedzie miala inicjały ....W.C. :)

A my dopiero planujemy w lutym "zmajstrowac" bobaska i jesli to bedzie dziewczynka (o czym marzymy) bedzie miec na imie NAOMI, a jesli chlopiec to ERYK. Wczesniej chodzilo mi po glowie NICOLA i ALAN, ale jakos mi sie odmienilo. Mysle, ze Noemi czy Eryk to w miare oryginalne imiona i nie powtarzaja sie czesto. Beda tez przy zagranicznym nazwisku, wiec chyba byloby ok, hmm? Co myslicie?

Trzeba uważać, bo dziecko pójdzie do przedszkola i mogą mu rówieśnicy dopierniczać.
Np piekne imie Maurycy, az sie prosi, żeby przerobic na Cycek.
Dobrze miec tez wyczucie w połączeniu z nazwiskiem: słyszałam o Dżenifer (czy Jenifer) Klocek i Nadziei Pociupanej.
Mi się np podoba imię Mercedes. Ale córki tak nie nazwałam, bo nie chciałam jej skrzywdzić. I w zestawieniu z naszym nazwiskiem to brzmiałoby to pretensjonalnie.

Trzeba uważać, bo dziecko pójdzie do przedszkola i mogą mu rówieśnicy dopierniczać.
Np piekne imie Maurycy, az sie prosi, żeby przerobic na Cycek.
Dobrze miec tez wyczucie w połączeniu z nazwiskiem: słyszałam o Dżenifer (czy Jenifer) Klocek i Nadziei Pociupanej.
Mi się np podoba imię Mercedes. Ale córki tak nie nazwałam, bo nie chciałam jej skrzywdzić. I w zestawieniu z naszym nazwiskiem to brzmiałoby to pretensjonalnie.

Co do dokuczania przez dzieci,masz rację,choć to zmienia się z modą na poszczególne imiona.Ja swego młodszego synka nazwałam Maksymilian,ale to było 18 lat temu i faktycznie dzieci w szkole mu dokuczały "Maksiu,piesku,do nogi".A dziś Maksymilian -całkiem popularne.A Zosia i Staś -piekne imiona,bardzo mi sie podobają.
A tak na marginesie,to w Tok FM rano,gdy podają,kto obchodzi imieniny danego dnia...to dopiero kopalnia rzadkich imion.Mnie "rozwaliło " jedno- Dziadumiła...Niby piękne w przekazie,ale...tu dopiero pole do popisu dla dokuczających dzieciaków.

W Polsce śmialiby się z dziecka , że to od samochodu , ale np w Hiszpanii czy krajach Ameryki południowej to po prostu kobiece imię. Swoją drogą samochód wziął nazwę od pięknej kobiety.

A jeśli chodzi o rzadkie imiona to w mojej rodzinie kuzyn ma na imię Zdobysław (bo się wreszcie zdobył na świat , a był problem). Natomiast córcia jest Lidka.

witajcie
w przedszkolu gdzie pracuje chłopcy mają imiona Ronnie ( Roni) , Dacjan, Dorian Mieszko ....
często wsród dziewczynek jest imię Pola ,:)
widać rodzice odważnie nadają imiona dzieciom ;))

nie jestem jeszcze mamą i myślę że jeszcze długo nie będę; i nawet nie jestem Polką :-), ale jestem bardzo zainteresowana w sprawach imion. Mam na imię Helena (bo moja mama tak chciała - mama jest Nadieżda, prababcia też była), pierwsza babcia Alexandra, druga Olga. Podobają mi się imiona "oryginalne", ale takie które mają korzenie w regionie - jestem Czeszką, to dałabym jakieś rzadkie czeskie imię (może też Nadieżda, wiem że to jest rosyjskie ale mi się podoba)... gdybym mieszkała w Polsce, to też dałabym jakieś polskie imię - bardzo mi się podoba dla dziewczynki Idalia, Kinga albo Michalina, i dla chłopczyka Stanisław, Władysław, i może też Mariusz...

PS: i przepraszam za błędy:tak:

reklama
Do góry