reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rzadkie i oryginalne imiona dla dzieci!

ja mam siostrę Idę, a córeczkę Marcelinę. Z oryginalnych imion to kolaga z klasy- Oktawian,a jego siostry: Larysa i Astrida. A mnie dla synka podoba się Kasjan. Znam też Mieszka i Gniewka:tak:

reklama
Z oryginalnych imion z którymi się spotkałam najbardziej spodobały mi się: Ziemowit, Jeremiasz (bardzo chciałam tak ochrzcić synka ale tatunio był przeciw:-(), Jonasz,

a dla dziewczynek: Melania (moja siostrzenica:tak:) Aniela

syneczki2 bardzo spodobał mi się Amadeusz:-)

Iwoneczka WAW! Angel! naprawdę oryginalne:))):tak: Przesłodkie imię!
mamabartusia Melania to chyba rosyjskie imię i zdrabnia się jako Mel:-) - fajne:-)

Alinea faktycznie Idalia brzmi pełniej, a tak czy inaczej pewnie mówisz do malutkiej Ida?

Ferula poznałam małego Oktawiuszka, a Gniewek? czy to jest staropolskie imię?

mamabartusia Melania to chyba rosyjskie imię i zdrabnia się jako Mel:-)
(...) a Gniewek? czy to jest staropolskie imię?

Melania to greckie imię i oznacza czarnowłosą

A nie Gniewko przypadkiem? ale to i tak chyba jakaś forma przekształcona, bo w zapisach jest Gniewosz albo Gniewomierz, Gniewomir.

Imiona babć i dziadków wracają do łask, ale te z pokolenia pradziadków chyba nadal są nieco zapomniane - moje prababcie nosiły imiona: Filomena, Anastazja, Adela, Jadwiga. Babcie z kolei to Krystyna i Czesława, ale też jakoś nie kojarzę, żeby ktoś teraz tak dawał dzieciom ;)

Córkę nazwaliśmy Łucja (rozważaliśmy też Ksenię), nie ma ich zbyt dużo, aczkolwiek ostatnio coraz więcej. A synowi chyba dałabym Henryk. Może Edgar. Albo August. Na razie nie muszę wybierać ;-)

Ja też bym chciała Anastazję.
A jeszcze przypomniało mi się, znam jedną Flavię, jednego Dobka (Dobiesław), Sobka (Sobiesław) i Ariela.

reklama
Do góry