U nas w rodzinie też było dwóch Feliksów, dziadek i pradziadek, również to imię brałam pod uwagę, jest świetne a książeczki niestety nie znam, ale jeszcze nie jesteśmy na tym etapieU nas będzie Feliks. Tak miał na imię mój pradziadek i brat dziadka, ale nie znałam obu, więc ich razem nie łącze. Natomiast samo imię kojarzy mi się z powstańcami wielkopolskimi - w mojej rodzinnej miejscowości wielu Feliksów to byli powstańcy. Wydaje mi się, że teraz to bardzo mało popularne imię.
Ostatnio trafiłam na książeczkę Feluś i Gucio. I tak jak nie byłam początkowo w 100% przekonana, tak teraz jestem. Bo mój tata jak byłam dzieckiem mówił na mnie Gucio Może to był jakiś znak
reklama
olka11135
Fanka BB :)
U nas w rodzinie też było dwóch Feliksów, dziadek i pradziadek, również to imię brałam pod uwagę, jest świetne a książeczki niestety nie znam, ale jeszcze nie jesteśmy na tym etapie
Ja czytałam dzieciom od urodzenia. Ale w sumie nic to raczej nie dało xD więc nie wiem czy polecam
Pamiętam jak chodziłam w ciąży na spotkania z położną, byłam jakoś 7 miesiąc, i tak pewnie powiedziała do mnie ".. Ale czyta pani dziecku książeczki? Wywaliłam oczy, myślałam że żartuje. Ale przed ciąża też miała założenia, typu puszczanie dziecku w brzuchu muzyki klasycznej itp.. Oczywiście nic takiego nie miało miejsca, nie miałam czasu na takie rzeczyJa czytałam dzieciom od urodzenia. Ale w sumie nic to raczej nie dało xD więc nie wiem czy polecam
Passtelova
Ja też nie czytam. Ale dużo gadam, więc chyba mu wystarczy mój głosPamiętam jak chodziłam w ciąży na spotkania z położną, byłam jakoś 7 miesiąc, i tak pewnie powiedziała do mnie ".. Ale czyta pani dziecku książeczki? Wywaliłam oczy, myślałam że żartuje. Ale przed ciąża też miała założenia, typu puszczanie dziecku w brzuchu muzyki klasycznej itp.. Oczywiście nic takiego nie miało miejsca, nie miałam czasu na takie rzeczy
A co do imienia, mam nadzieję, że nie będę słuchała żadnych głupich uwag. Do czasu porodu nie mówimy nikomu o nim, żeby ktoś nie próbował na nas wymusić zdania.
U nas babciom Leon jest się nie podobał, jedna mówiła "takie starodawane... " a druga "takie nowoczesne''Ja też nie czytam. Ale dużo gadam, więc chyba mu wystarczy mój głos
A co do imienia, mam nadzieję, że nie będę słuchała żadnych głupich uwag. Do czasu porodu nie mówimy nikomu o nim, żeby ktoś nie próbował na nas wymusić zdania.
Passtelova
Mój dziadek był Leon. Też mi się to imię podobało, ale dziadka niestety pamiętam źle. Umarł jak miałam 5 lat, ale doskonale pamiętam jak przeklinał i palił fajki Ale samo imię jest boskieU nas babciom Leon jest się nie podobał, jedna mówiła "takie starodawane... " a druga "takie nowoczesne''
U mnie na pewno będą komenatrze o wydziwianiu. Ale jak już będzie po porodzie, to pewnie będzie tych głosów mniej.
Ja też szukałam imion oryginalnych, nie powtarzających się wśród znajomych, trochę wyróżniających się itp i spodziewała się negatywnych komentarzy szczególnie od rodziny mojego faceta. Ale trudno, kierujcie się swoim gustem. Z czasem do wszystkiego się przyzwyczają. U koleżanki jest Ludwik, i jak była w ciąży to w rodzinie aż się gotowało że jak to takie imię, że jak mały ludwik. A teraz kazdy tylko Ludwiś, LudwiśMój dziadek był Leon. Też mi się to imię podobało, ale dziadka niestety pamiętam źle. Umarł jak miałam 5 lat, ale doskonale pamiętam jak przeklinał i palił fajki Ale samo imię jest boskie
U mnie na pewno będą komenatrze o wydziwianiu. Ale jak już będzie po porodzie, to pewnie będzie tych głosów mniej.
Passtelova
U nas szło droga eliminacji - zbyt wiele męskich imion musieliśmy z jakiegoś powodu odrzucić. Dwa nasze ulubione typy (Aleksander i Antoni) usunęliśmy z listy ze względu na dużą popularność. A ja Aleksa chciałam mieć od dzieckaJa też szukałam imion oryginalnych, nie powtarzających się wśród znajomych, trochę wyróżniających się itp i spodziewała się negatywnych komentarzy szczególnie od rodziny mojego faceta. Ale trudno, kierujcie się swoim gustem. Z czasem do wszystkiego się przyzwyczają. U koleżanki jest Ludwik, i jak była w ciąży to w rodzinie aż się gotowało że jak to takie imię, że jak mały ludwik. A teraz kazdy tylko Ludwiś, Ludwiś
Feliks wydaje się teraz twardym imieniem, ale jako dorosły brzmi super!
reklama
Passtelova
No ojciec dziecka jednak musi mieć swoje zdanieTo ja mam albo fajną rodzinę, albo dobrze wytresowaną bo nikt nigdy nie negował jakiegokolwiek pomysł u na imiona dla dzieci. Tzn. tylko ojciec dziecka mi zanegował imię dla córki, ale udało się pójść na kompromis i wybrać inne