reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualny naszych pociech

reklama
moje dziecko dziś wieczorem okupowało youtuba i wyłączył jej sie filmik ja szykowałam kapiel dla Polci i nagle słyszę, że leci ta sama piosenka i wchodzę do pokoju i słyszę Zuzia sama i tak wkoło dziś 5 razy z rzędu tą sama piosenkę słyszałam. Ale się cieszyła, że hoho :-)

a moja ambitnie liczy i np ja po francusku powiem 1 a ona2, to ja 3, ona 4, ja 5 ona 6 i tak do 12:))) potem alfabet niektore litery juz rozpoznaje tak na maksa od jakiegos czasu a alfabet juz coraz lepiej mowi i tez litery na zmiane ja A ona B, ja C ona D itp. kiedys mnei zszokowala bo napisalam na kartce kredkami LEANE, a ona patrzy i pokazuje palcem i mowi LEANE jakby czytala hihih:)) fakt ze neiraz pisalam jej imie i mowilam wielokrotnie co pisze i moze rozpoznala ale w swoim imieniu mi przeczyta wszystkie literki:))wie ze L to L a to A , E to E.

a moja ambitnie liczy i np ja po francusku powiem 1 a ona2, to ja 3, ona 4, ja 5 ona 6 i tak do 12:))) potem alfabet niektore litery juz rozpoznaje tak na maksa od jakiegos czasu a alfabet juz coraz lepiej mowi i tez litery na zmiane ja A ona B, ja C ona D itp. kiedys mnei zszokowala bo napisalam na kartce kredkami LEANE, a ona patrzy i pokazuje palcem i mowi LEANE jakby czytala hihih:)) fakt ze neiraz pisalam jej imie i mowilam wielokrotnie co pisze i moze rozpoznala ale w swoim imieniu mi przeczyta wszystkie literki:))wie ze L to L a to A , E to E.
Geniusz.

Nie wiem czy to dobry wątek ale my dziś już jesteśmy po bilansie.Lenka ma 88 cm(75 centyl) i 12,400 waży(50-75 centyl).Wszystko w jak najlepszym porządku rozwija się prawidłowo.Pani ją chwaliła że grzeczna dziewczynka tylko trochę malo rozmowna była na początku ale później się co nieco rozkręciła.W nagrodę dostała balona spinki i naklejki.A i z tego małego mówienia lekarka i tak ją pochwaliła że ładnie mówi ale ja i tak słyszałam że jej rówieśnicy wyraźniej mówią ale się tym wcale nie przejmuje.

Ika skoro wszystko jest dobrze, to nie szukaj dziury w całym bo każde dziecko jest inne, i jedne mówią szybciej, drugie później, jedne wyraźniej drugie mniej wyraźnie ale przychodzi taki okres że wszystko się wyrównuje :-)

Ostatnia edycja:
ikuś, no to a propos wyraźnego mówienia: moja dzisiaj zaczęła mówić słowo "banany" ale hmmm wychodzi jej to tak: " banini", więc się śmieję że Paganini:cool2::-p:-D i gdzie tu do normalnego mówienia?!?!?!?! ale ja poczekam spokojnie bo ten etap jest tak rewelacyjny że szkoda byłoby nie zaliczyć go:-D:-D:-Dps. a ja w wieku trzech lat PŁYNNIE czytałam:-pcały tatuś, ta moja córcia:cool2:

reklama
Ika mój też nie gada wyraźnie ale coś tam próbuje i się cieszy, Olka tak samo miała, a teraz nawija, chociaż jeszcze zdarza jej się nie wyraźnie mówić.

Dziulka- poliglotka mała, niech się uczy jak lubi. Mój młody liczy, ale co on tam liczy to tylko rozumiem, 1,2,3 a reszta to jakaś chińszczyzna, literki zgaduje, Olka miała tak samo jak miała 2 latka, teraz już czyta krótkie wyrazy, w przedszkolu już im pokazują przez zabawę, a ona Arkowi w domu.

Ida- to moje poszły chyba po tacie nie po mnie bo ja nie umiałam czytać w pierwszej klasie i dzieci się śmiały, że ja dukam. A teraz połykam książki.

Do góry