reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualny naszych pociech

a moja kluska dzisiaj do mnie po francusku z francuskim slicznym RRRRRRR wyjechala " czytac" ( "lire") i dala mi ksiazeczke:)))))) nie wiem skad zna to slowo w sumie, musialo jej w ucho wpasc bo jej nie uczylam jako tako:)))

MAKUC to rzeczywiscie musi mloda cie doceniac za speiwanie:ppppppppp
KROMA twoj Arek to jak Leane z chodzeniem -szybciej biegalaby niz chodzila albo plywala szybciej niz wszystko naraz:))
DAWIDOWE - olej temat wazne zeby dziecie hapi bylo:)

reklama
pytanie za 100pktów:

czy Wasze dzieci też mają teraz taką fazę na "boję się" i "przylepię się do mamusi to będzie lepiej"?

Alicja od pewnego czasu ciągle się czegoś boi - kotów, psów, much, okruszków na podłodze, bycia samej w pokoju itp. itd. a wyraża to ciągłym powtarzaniem właśnie "boję się" i momentami wręcz paniką dot. danej rzeczy :baffled: dochodzi już do takich sytuacji, że ja myję głowę a ona siedzi pomiędzy mną a wanną trzymając się kurczowo mojej nogi i nie chce się nawet na milimetr przesunąć. Wszędzie chodzi ze mną za rękę, wszędzie musi mi towarzyszyć i wogóle masakra jakaś...

Dzisiaj schowała się za stół i prowadziła monolog:
"nie bój sięęęęę, nie bój, Aja nie bój, oj boooję się miaua, tati, mamusi i mufy, nie bój, boooję" i tak przez 10min. :confused:

Makuc wiem ze jest taki etap ze dziecko zaczyna sie bac tak samo jak wczesniej zaczyna dostrzegac ze to mama tara i tej pani nie znam i ryk mysle ze przejdzie jej to z czasem

Moj kuba boi sie lampki kupilam mu taka gwiazdke swiecaca w ikei i gdy ja zapalilam i z duma mu pokazalam co mu mamusia kupila to z wielkim placzem uciekl z pokoju juz jej nie zapalam a on jak wchodzi do pokoju to najpierw wsadza glowe i sprawdza czy sie swieci jak tak to ucieka gdzie pieprz rosnie a do tego strasznie placze

Makuc odpowiem Ci na to pytanie twierdząco, Oliwia tak samo wyraża pewne emocje na widok czegoś, lub kogoś. Po Twoim opisie zachowania Alicji dosłownie jakbym Oliwię słyszała, tyle ze u mojej to już od jakiegoś miesiąca takie zachowanie zaobserwowałam. Jak się czegoś boi, to mówi "nie bój się" i się ukrywa w moich ramionach, przykleja się do mnie, od razu na ręce.

czyli to standardowy etap w rozwoju dziecka z tego wniosek...
WIOLI o kurcze, ciekawe z czym się Kubie kojarzy ta lampka, że aż tak na nią reaguje :confused:

Na to wychodzi, kiedyś minie :-)
Wioli a w dzień jakbyś włączyła to też by tak reagował? Może jakby przez cały dzień poświeciła to by się przyzwyczaił i nie zwracał już na nią uwagi.

MAKUC - u nas jeszcze Przemek nie ma tego etapu, ale np jego 4 miesiące starsza koleżanka też ma fazę na 'boję się' . Kiedyś też czytałam gdzieś w jakimś artykule że dzieci w okolicach 2 lat mają taki etap strachu i koszmarów nocnych. Także za jakiś czas jej przejdzie :-)
Przemek to na razie tylko boi się kilku rzeczy, których od zawsze siębał, więc to jeszcze przed nami.

Lenka też się boi kilku rzeczy zwłaszcza samochodów i to niezależnie czy jest w domu czy na dworze to tak samo ucieka ale nie umie tego powiedzieć,zauważyłam jeszcze ze jak mamy gdzieś wyjść to cieszy się bo lubi wychodzić z domu ale jak ona już ubrana a mi się coś jeszcze przypomni że mam zabrać lub zrobić to normalnie nie odstępuje mnie na krok.

reklama
A moja za to niczego sie nie boi. Idzie jak szatan.

Chwale siebo tak sie ostanio rozgadała że generalnie zacyznamy prowadzić dialog i to całkiem ze zrozumienim.

Do góry