reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualny naszych pociech

reklama
a druga rzecz to "stanie" na czterech i bujanie się do tyłu i do przodu :cool2: teraz czekam aż zacznie raczkować, coś czuje że to już tuż tuż bo kabelki go strasznie interesują no a wiadomo na czterech bedzie szybciej się do nich dostać ;-)

U nas to samo.Moj zaczyna powili raczkowac,narazie ostroznie,powoli a to bujanie mnie powala,tak fajnie sie trzesie przy tym.I robi to od kilku dni doslownie i nauczyl sie w koncu siadac z pozycji lezacej.
No i kabelki tez kroluja!Wszystkie.I metki,male,duze,gdziekolwiek tylko zobaczy to odrazu sie zabiera za jedzenie:-D:-D

Oliwia uwielbia też kable wszelakiej maści zwłaszcza gdy ja pracuję to ona mi wyciąga od myszy, od słuchawek oraz metki z miśków, maty, ubrań i wszystkiego co wpadnie w te małe zgrabne rączki :-) Odnośnie muzyki to nie ma jakiejś ulubionej konkretnie, zasypia przy klasyce lub bez muzy a w ciągu dnia to słuchamy radia, w tv albo z płyty dla dzieci. W telewizji oczywiście najbardziej przyciągają ją reklamy albo zapowiedzi reklam (przerywniki w tvn lub w polsacie). Czasami jak włączę jakąś bajkę to na chwilkę skupia swoją uwagę ale dosłownie na minutkę. Zna znacznie ciekawsze zajęcie - wspinaczka po czym się da, albo za paluszki i sruuuu do przodu.

Muszę się pochwalić, ze moja mała spryciula właśnie nieśmiało zaczyna gaworzyć. Gdy jest źle jest mamamama, a ogólnie to baba bubu i bebe jest na topie. Do tego kocha się wspinać, już prawidłowo raczkuje, zęba nadal niet, siedzi sobie zgrabnie jak się czymś zainteresuje, a teraz ćwiczy siadanie z raczkowania. Ogólnie to żywe srebro jest ta moja Zuzulka.

no ja to się nie mam czym pochwalić, Arek siedzi i nachyla się po zabawki to wszystko, gaworzy już dość długo, po swojemu, nie zrozumiale, nie czuje nóg i nie łapie za szczebelki. Jak na razie to mama ma spokój.
A moja Olka w ogóle mi nie ruszała kabli i szafek nie otwierała, nie korciły jej nawet gniazdka. Jedynie co to biega jak oszalała, śpiewa na cały głos. Arek mi się zapowiada na podobnego artystę.

A Amelka raczkuje tylko po łóżku- na podłodze nie i koniec.Juz nawet Księżniczce "legowisko" urządziłam,rozkładając na podłodze kołdry i koc-jedno na drugim,bo myslałam,że może nie lubi twardego.Ale nie.Tylko...ciekawa sprawa,hehe,jak ją tam zostawiam i wychodze,to po powrocie znajduję ją w całkiem innym iejscu,hehe;).Cos mi sie zdaje,że ona tak nie bardzo się do tego raczkowania rwie...choc wolałabym,zeby nie pomijała tego etapu,bo to ponoc bardzo dobrze na rozwój ogólny potem wpływa .Z drugiej strony- Tomir tez miał juz jakies 9-10 mcy,jak zaczął tak porządnie raczkować,a potem szybko juz przeszedł do chodzenia.8 miesięcy to jeszcze czas,może jeszcze załapie,choc to jej prostowanie nóżek i odpychanie sie stópkami "na niedźwiadka" może tez świadczyc o tym,że woli wstawać.Na razie możliwości takich jej nie stwarzam,jakos mi nie śpieszno do prowadzania jej całymi dniami;)))

BETI Leane tez nei raczkuje tylko pelza i to jak bardzo jej sie zachce. a wczoraj jak siedziala na kolanach mojej mamy to podskakiwala na dupce i odbijala sie nogami od podlogi:) jak stoi i sie ja trzyma to oglada swoje nozki:)

reklama
Do góry