reklama
a druga rzecz to "stanie" na czterech i bujanie się do tyłu i do przodu teraz czekam aż zacznie raczkować, coś czuje że to już tuż tuż bo kabelki go strasznie interesują no a wiadomo na czterech bedzie szybciej się do nich dostać ;-)
U nas to samo.Moj zaczyna powili raczkowac,narazie ostroznie,powoli a to bujanie mnie powala,tak fajnie sie trzesie przy tym.I robi to od kilku dni doslownie i nauczyl sie w koncu siadac z pozycji lezacej.
No i kabelki tez kroluja!Wszystkie.I metki,male,duze,gdziekolwiek tylko zobaczy to odrazu sie zabiera za jedzenie
Kania78
...
Oliwia uwielbia też kable wszelakiej maści zwłaszcza gdy ja pracuję to ona mi wyciąga od myszy, od słuchawek oraz metki z miśków, maty, ubrań i wszystkiego co wpadnie w te małe zgrabne rączki :-) Odnośnie muzyki to nie ma jakiejś ulubionej konkretnie, zasypia przy klasyce lub bez muzy a w ciągu dnia to słuchamy radia, w tv albo z płyty dla dzieci. W telewizji oczywiście najbardziej przyciągają ją reklamy albo zapowiedzi reklam (przerywniki w tvn lub w polsacie). Czasami jak włączę jakąś bajkę to na chwilkę skupia swoją uwagę ale dosłownie na minutkę. Zna znacznie ciekawsze zajęcie - wspinaczka po czym się da, albo za paluszki i sruuuu do przodu.
Muszę się pochwalić, ze moja mała spryciula właśnie nieśmiało zaczyna gaworzyć. Gdy jest źle jest mamamama, a ogólnie to baba bubu i bebe jest na topie. Do tego kocha się wspinać, już prawidłowo raczkuje, zęba nadal niet, siedzi sobie zgrabnie jak się czymś zainteresuje, a teraz ćwiczy siadanie z raczkowania. Ogólnie to żywe srebro jest ta moja Zuzulka.
kroma
Fanka BB :)
no ja to się nie mam czym pochwalić, Arek siedzi i nachyla się po zabawki to wszystko, gaworzy już dość długo, po swojemu, nie zrozumiale, nie czuje nóg i nie łapie za szczebelki. Jak na razie to mama ma spokój.
A moja Olka w ogóle mi nie ruszała kabli i szafek nie otwierała, nie korciły jej nawet gniazdka. Jedynie co to biega jak oszalała, śpiewa na cały głos. Arek mi się zapowiada na podobnego artystę.
A moja Olka w ogóle mi nie ruszała kabli i szafek nie otwierała, nie korciły jej nawet gniazdka. Jedynie co to biega jak oszalała, śpiewa na cały głos. Arek mi się zapowiada na podobnego artystę.
A Amelka raczkuje tylko po łóżku- na podłodze nie i koniec.Juz nawet Księżniczce "legowisko" urządziłam,rozkładając na podłodze kołdry i koc-jedno na drugim,bo myslałam,że może nie lubi twardego.Ale nie.Tylko...ciekawa sprawa,hehe,jak ją tam zostawiam i wychodze,to po powrocie znajduję ją w całkiem innym iejscu,hehe.Cos mi sie zdaje,że ona tak nie bardzo się do tego raczkowania rwie...choc wolałabym,zeby nie pomijała tego etapu,bo to ponoc bardzo dobrze na rozwój ogólny potem wpływa .Z drugiej strony- Tomir tez miał juz jakies 9-10 mcy,jak zaczął tak porządnie raczkować,a potem szybko juz przeszedł do chodzenia.8 miesięcy to jeszcze czas,może jeszcze załapie,choc to jej prostowanie nóżek i odpychanie sie stópkami "na niedźwiadka" może tez świadczyc o tym,że woli wstawać.Na razie możliwości takich jej nie stwarzam,jakos mi nie śpieszno do prowadzania jej całymi dniami))
BETI Leane tez nei raczkuje tylko pelza i to jak bardzo jej sie zachce. a wczoraj jak siedziala na kolanach mojej mamy to podskakiwala na dupce i odbijala sie nogami od podlogi jak stoi i sie ja trzyma to oglada swoje nozki
dorisday2512
a mój Dodo uwielbia sie drapać po jajkach , zwłaszcza w kapieli ... ehhhh faceci
renata borysek
Doris zapomniałam o tej zdolności,mój jeszcze dodatkowo jak mu się przypomni to ciągnie pitolka z całej siły jakby chciał go urwać,a jaki skupiony jest przy tym;-)
reklama
dorisday2512
renata czyli uczy sie 'czochrać dżordża'