reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych maluszków

A Dusia ostatnio piła mleczko migdałowe ( po trzecim miesiącu )

m.jpg

Zalewamy szklankę migdałów wrzątkiem i obieramy je za skórki .
Dolewamy trzy szklanki wody najlepiej źródlanej , gotujemy 10 minut .
Miksujemy w tej wodzie ...
przecedzamy , przez sitko gazę albo szmatkę ( pieluchę )
dosładzamy słodem ryżowym
GOTOWE !!!!
mleczko można trzymać w lodówce dwa dni

reklama
Schemat żywienia niemowląt (wersja robocza w trakcie odtwarzania)

1-6 miesiąc

Sugerowana liczba posiłków: Karmienie piersią zależne od potrzeb dziecka

Rodzaj pożywienia/żywność uzupełniająca: Posiłki uzupełniające [przypis 1] można wprowadzić wyjątkowo przed końcem 6. miesiąca (ze wskazań lekarskich ewentualnie na życzenie matki można wprowadzić mleko początkowe lub następne, w zależności od wieku dziecka):

początkowo - papka jarzynowa

następnie - zupa jarzynowa z bezglutenowym kleikiem zbożowym lub papka jarzynowa; sok owocowy - najlepiej przecierowy - lub przecier owocowy (może być z dodatkiem kleiku bezglutenowego) od 6. miesiąca [przypis 3]

warzywa - ziemniak, marchew, dynia, pietruszka, brokuł, brukselka, kukurydza, fasolka szparagowa, kabaczek, cukinia, patison, burak;

owoce - jabłko, dzika róża, czarne jagody;

produkty zbożowe - ryż brązowy, kukurydza (kasze, mąki, płatki, bezglutenowe)

7. miesiąc

Sugerowana liczba posiłków: 5-6 posiłków (w tym karmienie piersią)

Rodzaj pożywienia/żywność uzupełniająca: Posiłki uzupełniające wprowadzane po raz pierwszy w 7. miesiącu posiłki uzupełniające rozpocząć według zasad podanych dla okresu wcześniejszego, a następnie wprowadzić stopniowo:

kaszka/kleik bezglutenowy [przypis 4]

pół żółtka (co drugi dzień, (u alergików po ukończeniu 12 miesięcy)

od 7. miesiąca [przypis3] :

warzywa - soczewica czerwona i zielona, groszek zielony, kalarepa, por (jeśli w rodzinie występuje alergia pokarmowa, to podajemy por dopiero od 10. miesiąca);

owoce - morela, gruszka, maliny.

8. miesiąc

Sugerowana liczba posiłków: 5 posiłków (w tym karmienie piersią)

Rodzaj pożywienia/żywność uzupełniająca: Posiłki uzupełniające - jak w 7. miesiącu

oraz:

warzywa - kapusta (biała, czerwona, włoska), seler (gdy jest ryzyko alergii po ukończeniu 12 miesięcy), kalafior, jarmuż, świeże szparagi, sok z kapusty kiszonej (jedna łyżka); gdyby jednak pojawiło się zaczerwienienie wokół ust, przerywamy podawanie i ponowną próbę podejmujemy dopiero po 12. miesiącu; fasola mung

owoce - śliwki (węgierki, mirabelki, renklody i inne, także suszone), czereśnie, brzoskwinie, kiwi, winogrona, mango, melon, banan, morele, daktyle, jabłka, gruszki i rodzynki (jeśli dziecko ma już zęby, to może próbować gryźć, jeśli nie, to gotujemy i miksujemy);

produkty zbożowe - kasza gryczana biała niepalona, kaszka krakowska, mąka sojowa, kasza jaglana, kasza quinoa;

przyprawy - majeranek, kminek, koperek (suszony), sezam.

9. miesiąc

Sugerowana liczba posiłków: 5 posiłków (w tym karmienie piersią)

Rodzaj pożywienia/żywność uzupełniająca: Posiłki uzupełniające - jak w 8. miesiącu oraz:

chrupki kukurydziane;

zmiana: całe żółtko co drugi dzień

od 9. miesiąca [przypis 3] :

warzywa - cebula, groch, szpinak i szczaw (jeśli dziecko ma problemy z nerkami, to nie), tofu;

owoce - jeżyny, aronia, wiśnie, borówka amerykańska, porzeczki (białe, czerwone, czarne), arbuz;

produkty zbożowe - amarantus (mąka, ziarno), jęczmień;

pestki i nasiona - słonecznik, dynia;

przyprawy - tymianek, cząber, estragon, bazylia, rozmaryn, oregano (ostrożnie przy alergii).

10 miesiąc

Sugerowana liczba posiłków: 5 posiłków (w tym karmieniu piersią)

Rodzaj pożywienia/żywność uzupełniająca: Posiłki uzupełniające - jak w 9. miesiącu oraz:

zmiana: obiad z 2 dań - zupka + jarzynka[przypis 5] ;

produkty zbożowe - w tym glutenowe - kaszki, kleiki, kasze, bułki, chleb, sucharki, (gdy jest ryzyko alergii po ukończeniu 12 miesięcy);

warzywa - awokado (nie, jeśli dziecko ma problemy z wątrobą lub zdarzyły się one w rodzinie), bakłażan, ogórek świeży gruntowy, papryka, rzodkiew, cieciorka, pomidor gruntowy, fasola - biała, czerwona, bób (nie - jeżeli dziecko ma kłopoty z przewodem pokarmowym), ogórek kiszony, kapusta kiszona (jeśli po soku nie było czerwono wokół ust);

owoce - borówki, żurawina, poziomki, truskawki, pasiflora, papaja, ananas;

kiełki - soczewicy, soi, słonecznika, lucerny, rzodkiewki, fasoli mung;

przyprawy - czosnek, pieprz, papryka słodka, kolendra, sól kamienna (nieoczyszczona i tylko odrobinkę), cynamon (ostrożnie przy alergii), szczypiorek, natka pietruszki, koperek, rzeżucha (świeże, ale nie ze szklarni).

11.-12. miesiąc

Sugerowana liczba posiłków: 4-5 posiłków (w tym karmienie piersią)

Rodzaj pożywienia/żywność uzupełniająca: Posiłki uzupełniające - jak w 10. miesiącu oraz:

zmiana: całe jajko 3-4 razy w tygodniu;

twarożek, kefir, jogurt 1-2 razy w tygodniu;

od 11. miesiąca [przypis 3] :

warzywa - rzepa, cykoria;

owoce - figi.

od 12. miesiąca [przypis 3] :

warzywa - sałata, rzodkiewki, soja;

owoce - pomarańcze, mandarynki, grejpfrut, cytryna, limonka;

produkty zbożowe - pszenica (mąka, kiełki, ziarno);

orzechy - włoski, laskowy, nerkowiec i inne.

migdały [przypis 3], sezam

Przypisy:

1. Nowe produkty należy wprowadzać kolejno i pojedynczo, zaczynając od niewielkich ilości i obserwując przez kilka kolejnych dni (lub tydzień do 2 tygodni w razie ryzyka alergii)ewentualną reakcję dziecka.

2. Jako tłuszcz do zup jarzynowych można używać wysokiej jakości masła, oliwy z oliwek lub bezerukowego oleju rzepakowego (jest dostępny w sklepach ze zdrowa żywnością).

3. Oznacza to - od ukończenia danego miesiąca życia.

4. Zaleca się, by wprowadzane produkty zbożowe były wzbogacone w żelazo.

5. Konsystencja jarzyn powinna zachęcać dziecko do żucia.

KLEIK RYŻOWY

budyn.jpg

jedną miarkę brązowego ryżu namaczamy na noc w wodzie
Wypłukany ryż zalewamy sześcioma miarkami wody i gotujemy kilka godzin ( im dłużej się gotuje tym bardziej lekkostrawny - u mnie po dwóch godzinach nie było już wody )
Potem miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko lub gazę .
Mieszamy z mlekiem swoim lub migdałowym . Można dodać odrobinkę słodu ryżowego

Pare pytan co do kleiku;) Ile to jest miarka? Trzeba po blenderze jeszcze przecierac przez gaze? a jak ktos nie ma swojego mleka czy migdalowego moze mm? ;-)

Aha i jakie jest źródło tego schematu żywienia niemowląt?

Kurcze musze poszukac jakiegos co pisza normalnie od 4 msc co dawac po kolei..

Angel miarka to miarka zależy czym odmierzasz :-D Możesz zrobić szklankę , filiżankę , albo dwie łyżki ;-)
Ja zrobiłam z dużej filiżanki i wyszło mi bardzo dużo .
Ja bym polecała przetrzeć bo ryż brązowy jest pełnoziarnisty i ma łupinki a taki maluch chyba jet na to za mały :tak:Myślę że można z MM wymieszać ,

A żródła schematu nie znam dokładnie , skopiowałam z innego forum ;-)

Widzę, że hippek ma tutaj wielu fanów, oni na stronie mają schemat zywienia, można z niego skorzystać.

Mini
troszke mnie zaskoczyłaś mlekiem migdałowym po 3 miesiącu, ja czytałam, żę ze względu na właściwości migdałów dopiero po 6 mozna próbować, ale widocznie sa rózne wersje.

Ostatnia edycja:
angel nie dodawaj kaszy manny - jest za wczesnie na gluten :no:
poczekaj do piatego miesiaca z glutenem
to i tak wcześnie - jeszcze niedawno zalecali gluten od 10tego miesiąca ...

Amandla fajna niunia ale jak dla mnie w wielu 14tu miesięcy dziecko zwłaszcza karmione metodą BLW powinno jeść łyżką :-D ( mój Borys jadł :-p )

Ostatnia edycja:
reklama
Przeciez jest wszedzie po skonczonym 4 miesiacu lyzeczka kaszy?
A kleik ryzowy to co innego?

Tak pozatym czy to tyczy domorobnych dan czy do sloiczkow tez dodawac?

Do góry