reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych maluszków

Kasiulka moja siostra kiedyś próbowała zmieszać kaszkę albo kleik ze swoim mlekiem ale się nie dało :sorry2:
Wg aktualnych "standradów" żywieniowych przy karmieniu piersią zaczyna się w piątym miesiącu od kaszki glutenowej . Tylko trochę jak dla mnie dziwne... niby zalecają wyłączne karmienie piersią do 6 miesiąca a z drugej strony wprowadzenie glutenu w piątym np w zupce warzywnej :rolleyes2:

Angel jak Dorian zareagował na pierwsze danie :-) ???

Ostatnia edycja:
reklama
DSCF4169.jpg
hehe ogólnie to krzywił sie czasem jakby sok z cytryny dostawał ;) Za dużo w sumie nie zjadł, może łyżeczkę max ale chyba jest ok ;-) Dzis znowu próba- a jabłuszko dopiero za tydzien? Co tydzien cos innego dodawać a potem na zmiane w tygodniu tu jabłuszko, tu marchewka tu cos innego?

Ja bym poczekała tydzień przynajmniej na początku potem wprowadzała bym co jakieś 4-5 dni nowy składnik :sorry2:
U mnie puki co inne jedzonko niż mleko wstrzymane . I co dziwne Duszka lepiej śpi w nocy :cool2: No i nie wiem za bardzo co robić :sorry2:bo na mm jest w zasadzie

mini no właśnie... z tym glutenem piszą nie wcześniej niż w 5 mcu i nie później niż w 6tym, a do 6tego zalecana tylko pierś. Dobra to może zacznę pod sam koniec 5tego.

kobietki z tym gluten to kurde juz sama nie wiem... bo jak ostatnio byla moja kolezanka z corka u lekarza ona juz ma skonczone 5 miesiecy to lekarz powiedzial jej ze on to za nowasciami nie jest, ze nie ma jeszcze badan potwierdzajacych ze wprowadzenie glutenu tak wczesnie jest dla dziecka dobre i on jej poleca stosowac sie do starych wytycznych sprawdzonych bo i on i ona sie na nich wychowala i jak widac zyja cali i zdrowi i powiem Wam ze jak mi to powiedziala to ja juz zglupipalam... badz tu madry - my narazie i tak tylko na cycu

K&M dokładnie , jak ja urodziłam Boryska to weszła ta nowość i koleżanka z forum szła starym rytmem bo mówiła że jest spór miedzy pediatrami . Pięć lat temu zalecali wprowadzanie glutenu po 10 miesiącu .
Podobno badania przeprowadzone udowodniły że zbyt późne wprowadzenie glutenu powodowało większe prawdopodobieństwo wystąpienia celiakli , ale inni pediatrzy twierdzili że to nie była kwestia czasu tylko że po 10 tym miesiącu dużo mam podawało gluten bez ograniczeń i to powodowało że celiakia się ujawniała . I że najlepiej robić to po 10tym miesiącu ale stopniowo :sorry:

Ja też się jeszcze zastanawiam co zrobić ...

mini ty jako mama z doswiadczeniem kiedy moge podac cosik malej soczek czy maarcheweczke na stronie ze schematem jest ze supka od 5 a soczki w 7 no wez badz madry jak na opakowaniu jest ze od 4 miesiaca-chce cos malej dac jak bede w polszy

Odnośnie glutenu nam na szkole rodzenia jeszcze mówili, żeby wprowdzać albo w 7. miesiącu (po skończonym 6.) albo dopiero w 9. I prędzej raczej o kaszkach myśleć nie będę.

Za to dziś idzie 5-ty dzień bez kupona, więc Rafał dostał łyżeczkę śliwek; znajoma znajomej małej podawała też w tym wieku z tych samych powodów (my ze słoiczka - pisze po 4. miesiącu) - to mu dopiero smakowało. Oby tylko przyniosło żądany skutek.

villandra a na jakiej postawie w szkole mówili o takiej suplementacji glutenu ?? Bo przyznam że pierwszy raz słyszę takie zasady :tak:

Ewstra na słoiczkach zazwyczaj piszę po czwartym a znaczy to samo co od piątego . Czyli skończone cztery miesiące i zaczęty piąty miesiąc :tak: Na początek spokojnie możesz dać soczek z marchewki albo jabłuszka albo spróbować ze słoiczkiem po 4 miesiącu (najlepiej jednoskładnikowym) :tak:
a na jaki schemat patrzysz ??

reklama
Do góry