reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rozszerzanie diety maluszków

Julce apetyt dopisuje, ale mam problem z rozszerzaniem jej dietki. Dwa dni dawałam jej po trochu jogurtu naturalnego, pierwszego dnia jakieś 4 łyżeczki a drugiego pół kubeczka i masz- wysypało jej buźkę takimi grubymi krostami. Nie ma tego dużo, ale tak z 6 na jednym policzku, ze 3 na czole i bródka jej się zrobiła czerwona :(
chyba ciągle mamy nietolerancję na mleko krowie :(
A pediatra radziła mi spróbować zmienić to nasze mleko HA na zwykły bebilon, bo podobno mleko HA jest ściemniane, ponieważ typowo przeciwalergiczny jest bebilon pepti i nutramigen a to mleko HA ma jakieś tam białko wołowe i dlatego jak dziecko na nie dobrze reaguje to rownie dobrze można podawać zwykłe mleko modyfikowane...
no i już sama nie wiem co robić w związku z tą wysypką, próbować jeszcze jogurt, czy dać se spokój ?
Ten sam problem jest z masłem, dlatego część zupek nam odpada, bo mają w składzie masło.
Już kilka osób zwróciło mi uwagę, że JUla za dużo karotenu dostaje a ja jej nie daję marchewki tylko dynię. A w dyni chyba też jest sporo karotenu nie?

NO i chyba w końcu wychodzi nam pierwszy ząbek. Wydaje mi się, że wyczuwam pod palcem zgrubienie na dziąsełku, do tego te nocne akcje... to chyba to hehe
ciekawe tylko jak długo będzie wychodził z dziąsła....

reklama
U nas tez kryzys jedzeniowy :p Kuba sie zapatrzyl na starszych kolegow i kolezanki i tez pluje. Jedynie kaszka jako tako wchodzi, reszta wylatuje z buzi z predkoscia swiatla.

ja sie przyznam do czegoś
od jakiegoś czasu już nie WPROWADZAM Weronice pokarmów- chodzi mi o to,ze nie daje łyżeczkami nowych rzeczy tylko tyle ile dziecko chce zjeść. Jedynie na co staram sie zwracac uwage to aby w jednym dniu nie podawac zbyt wielu nowości ale też nie ograniczam sie do jednej bo jak np. pewnego dnia dałam rano Weronice sok z owoców cytrusowych to po poerwsze miał on w składzie kilka nowych owoców a po drugie popołudniu była ogórkowa i moje dziecko tez ją pierwszy raz w życiu jadło.
Nie martwie sie ez tym już tak bardzo, generalnie zwracam uwage żeby dziecka kupki były ok i żeby nie było jakiś płaczów np. z bólu brzucha czy wysypki ale u nas odkąd pamiętam Weronika ma coś na buzi i zwyczajnie już sie tym nie martwie bo bym oszalała. Jedne krostki znikaja inne pojawiaja sie, raz czerwone raz buzia szorstka to znowu nasz odwieczny problem z obsypana skórka wokól ust. To wraca i za pare dni znika-dwa trzy dni spokoju i ponownie
Byłam u lekarza, próbowałam maści kremów, diet, cudów na kiju i nic nie pomaga wiec czekam aż mi dziecko z tego wyrośnie.

co do mleka hmmm E_mamo ja bym spróbowała z normalnym mleczkiem ale jakimś dobrym np. bebilon
U dzieci starszych nietolerancja białka krowiego jeśli nie zanika to sie nasila i objawy sa coraz bardziej widoczne typu buegunki, wymioty,silne zmiany skórne. Tak mi ówiła ta nasza alergolog kiedy u Weroniki robili te testy wszystkie.

mówiła mi tez że jeśli dziecko ma wrażliwą skóre to nowe produkty prawie zawsze będa wywoływały łagodne i miejscowe zmiany skórne i mam sie tym nie przejmować.
Tak było u Weroniki-czasem nadal jest i ja obstaje Edytko przy tym,że twoja Julcia ma to samo. Z Twoich opisów tak mi to wychodzi, te same miejsca występowania ten sam wygląd .Ja bym en jogurt dawała dalej i jeśli nic wiecej sie nie pojawi to ok.
Tak chciałam tylko doradzić a wyszło chyba jak przemądrzanie co? przepraszam :-*

wiesz co Ewelka, masz chyba rację, bo ja te zmiany na skórze Julki też porównuję do Twojej Weronisi, tym bardziej po tym jak pisałaś o tych krostkach wokól ust... Kurcze, no to jak młoda ma kupki w porządalu i brzuch jej nie boli to co wprowadzać nowe rzeczy i nie patrzeć na te krosty nie?
Tym bardziej, że ona tego nie drapie, po prostu nie bardzo to wygląda i tyle...
No i mam zamiar kupić bebilon jak skończymy zapas tego NANA HA, mam chyba jeszcze ze 3 puszki...
Najwyżej wrócę spowrotem do HA jak będzie coś złego się działo.

A jak się zmienia mleko na inne to trzeba to robić stopniowo, od zastąpienia jednego posiłku czy od razu można zastąpić wszystkie ??

Gosiczka pisze:
U nas tez kryzys jedzeniowy :p Kuba sie zapatrzyl na starszych kolegow i kolezanki i tez pluje. Jedynie kaszka jako tako wchodzi, reszta wylatuje z buzi z predkoscia swiatla.

Gosiczka, pewnie to kryzys 8 miesiąca hahahhahahaha

szczerze powiedziawszy to ja też nie zwracam uwagi na krostki , zawsze kilka sie pojawi ale moje dziecko tarza sie po wszystkim, wylizuje wszelkie powieerzchnie wiec trudno byłoby mi określić czy wyskoczyły one z brudu czy od jakiegos pokarmu
daje raczej wszystko co ja jem po troszku i juz

trzeba stopnowo mleko zmieniać, szczególnie ze przechodzisz na zwykłe z tego HA
poprostu miarkami zmniejszaj ilośc tego HA zastępując miarka normalnego i tak codziennie o miarke wiecej.
Ja bym wprowadzała dalej ale nie wprowadzaj naraz nowego mleka i innych nowości bo mleko to poważna sprawa i musisz obserwować .

reklama
czyli jak daję Julce 3 razy mleko po 7 miarek, to mam zacząć dawać 3 x (6 HA + 1 zwykłe), drugiego dnia 3 x (5 HA + 2 zwykłe ) itd tak??

Do góry