reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rozszerzanie diety maluszków

A nasz paln wygląda tak:
6-8 200 ml. mleka z kleikiem kukurydzianym(zalezy o której Mati ma zyczenie sie obudzić :p)
10 sniadanko z mamą( do wyboru bułeczka z masełkiem, jogurcik, troche jajeczka, narazie żóltko lub coś tam innego, ale dopuszczalnego)
11.30-12 180 ml kaszka smakowa lub manna
14-15 obiadek coś ok.200 ml zupki coraz częściej jako drugie danie jakieś ziemniaczki z masełkim, mięskiem(w zależności jak treściwa była zupka)
17 deserek (owoc, serek, kisielek, jogurcik)
19-19.30 200 ml kaszki kukurydzianej lub samakowej

W miedzy czasie oczywiście chrupki, herbatniki, biszkopty, soczki, herbatki.(oczywiście nie naraz :p)

reklama
musze wam napisac ze u nas wczoraj byl debiut deserku z HIPPA z serii NA DOBRANOC z kaszka manna na mleku i czekolada czy cos
taki ciemny słiczek
Mili smakowalo :)

a jednego dnia bylismy w Zielonej Górze i poszlismy do pizzeri
Mili lubi pizze ;) ;D
oczywiscie pizze sa łagodne
pewnie znowu zaszokowalam
tak jak kiedys z frytkami
ale je tez lubi
i czesto celowo dla niej jak jestesmy z restauracji zamawiamy jej frytki ktore w zasadzie sami zjadamy no bo jak zje 3-4 to jest duzo

e_mama pisze:
baby a któraś z Was używa mleka HA?
tylko ja tu jestem z małym alergikiem?

No my ciagle mamy jzescze Bebilon Pepti czyli to tez takie niby HA. Ale alergii nie ma i robie to dlatego bo je po rpostu mam na zapas. U nas to i tak tylko jeden posiłek w postaci mleka z butli. Reszta mlecznych posiłków to kaszki mleczno-jakiestam to np. ta manna lub inne. Ostatnio przez Maksa biegunke na chwile jemy znów kleik ryzowy.

Dziś gadałam z lekarka i wyniki krwi i siusków Maksa sa ok. Wyszlismy na prosta uuuuffff ;D

dzisiaj dla Weroniki na obiad mam potrawke z kurczaka z marchewką i ryżem
robie ją tak:
gotuje kurczaczka jak na rosól i dodatkowo dodaje kawałek mieska z piersi kurzej
jak już wszystko jest ugotowane to do garnuszka odlewam troche rosołku i biore tą pierś i też wrzucam. Do tego marchewka potarta lub w kosteczke i wsypuje ryżu. wszystko podgotowywuje aż ryż zmięknie i na koniec troche masełka dodaje.
całośc troszke miksuje bo my bezzębni ;D
taka potraweczka jest to gęste danie wiec dosyć sycące ale daje małej do tego jeszcze na ospbnym talerzyku ziemniaczka, brokuła lub kalafior.

Milena nie lubi soczkow
zawsze wszystkie my pijemy i jej jedyny napoj to mleko....a idzie cieplo i pomyslalam ze niech sie czegos nauczy pic

zauwazylam ze lubi moja herbate (piję o smaku leśnym) i kupilam jej wczoraj owocową orzeźwiającą
i przed chwilą była premiera..............wypiła wszystko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ale jestem happy bo juz sie balam ze znow bedzie nie :)

a u nas znowu cuda sie dzieją ::)

mleko tak ale w mniejszych niz zwykle ilościach a jeśli zagęszczone to tylko kleikiem bez kaszek smakowych, nawet manna poszła w odstawke
deserków wszelkiego rodzaju nie
obiadków nie
tylko ziemniaki ugotowane z sosem od mamy z talerza, danonki-w każdej ilości, mogłaby cały dzień jeśc tylko danonki
pije dużo ostatnio daje jej tylko słabe herbatki i wode przegotowana bo soczki odstawiłam bo myślałam,że przez to nie chce jesc że sie sokami opija ::)
tak wiec w ciągu dnia weronika je bardzo mało ostatnio- znowu uffffff

U nas podobnie, tyle, ze z obiadami ::)

Rano mleko z kaszką (zwykłą, owocową, bez znaczenia) uwielbia i bardzo stanowczo się o nie dopomina, to samo wieczorem. Drugie śniadanie jeszcze jak cię moge, bo albo bułeczka z masełkiem, albo jajeczka, albo chlebik z dżemem :p Owoc lub jogurcik po spacerku też dosyć chętnie ale obiad? Jaki obiad! ::) ::) ::) Ostatnio od godz. 12-tej nic nie jadł i zjadł dopiero o 18.30 :o Już sama nie wiem, co mu gotować ::) Sosik z ziemniakiem nie, zupka nie, makaron nie, ryż nie, mięsko nie, nie wiem co się dzieje z tym moim dzieckiem. Już nawet kaszki mu rano mniej daję i nic. Zobaczymy, co dalej :p

Iwon pisze:
U nas podobnie, tyle, ze z obiadami ::)

Rano mleko z kaszką (zwykłą, owocową, bez znaczenia) uwielbia i bardzo stanowczo się o nie dopomina, to samo wieczorem. Drugie śniadanie jeszcze jak cię moge, bo albo bułeczka z masełkiem, albo jajeczka, albo chlebik z dżemem :p Owoc lub jogurcik po spacerku też dosyć chętnie ale obiad? Jaki obiad! ::) ::) ::) Ostatnio od godz. 12-tej nic nie jadł i zjadł dopiero o 18.30 :o Już sama nie wiem, co mu gotować ::) Sosik z ziemniakiem nie, zupka nie, makaron nie, ryż nie, mięsko nie, nie wiem co się dzieje z tym moim dzieckiem. Już nawet kaszki mu rano mniej daję i nic. Zobaczymy, co dalej :p

hihi to samo ;D

i jeszcze sie nauczyła,że jak czegos nie chce to jęzor wywali i nie zje ::)
albo wezmie do buzi a potem prrrrr na mame jedzonkiem :-[
tragicznie

reklama
hmmm co z tym jedzeniem? następny kryzys? krzysiek zjada mleka ok 100-150 ml (150 tylko po kąpieli) obiadu ze trzy .łyżki, danopnki ok tego je dużo, i lubi tez kaszke jabłkową na wodzie dodaję do niej jabłko starte i je łyżeczką na gęsto, czasem dziabnie troche chlebka czy bułeczki z masłem czasem z wędzliną i tyle, piersi daje juz mniej bo i pokarm mi chyba zanika powoli, wiec przeważnie w nocy i czasem w dzień

Do góry