reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rozszerzanie diety maluszków

No to teraz my ;D:

6-6.30 (ostatnio po raz pierwszy 7.15 :o)- mleko z kaszką- 210ml ( z butli)

10 - II sniadanie w postaci owocu (banan, jabłka) lub bułeczki albo chlebka z masełkiem, wędliną, serem itp.

13.30 - obiadek (tutaj różnie, z reguły jakiś gulasz albo kotlecik gotowany z ryżem, kaszą lub ziemniakiem, makaronem i warzywa)

16.30- 17- mleko 210 (ostatnio wypija tutaj raptem 60-100, o tej godzinie bardzo mało zjada, podobnie, jak obiad :p)

20- powtórka z rana- mleko z kaszką, tym razem owocową (210ml) z butli

reklama
a u nas jest tak:

5 rano - 210 ml mleka
8:30 - 180 ml mleka (ten posiłek Julka wymogła na mnie od niedawna zupełnie i nie mam pomysłu czym zastąpić to mleko, może sokiem?, z tym, że po mleczku ucina sobie poranną drzemkę)
11 - owoce ze słoika
14 - mleko 210
16 - zupka ( u mnie pod tym pojęciem mieści się każda papka ;) ) jakieś 180-200 ml
19:15 - mleko 210 ml

czasem trochę chrupków kukurydzianych
u nas wszelkie nowości zwykle kończą się wysypką i to mnie powstrzymuje przed eksperymentami :(
już wiem, że pomidorki sa beeee i nie możemy jeść pomidoróweczki ani innych dań w pomidorkach
ciągle i nieodzownie króluje u nas ziemniak z dynią jako baza
Jak zaczęłam wprowadzać takie obiadki po 8mym miesiącu, żeby były grubo mielone, to Julka zje kilka łyżeczek i ma odruch wymiotny :( nie wiem, może dlatego, że nie mamy jeszcze ząbków i nie radzi sobie z gryzieniem dziąsłami?

to my tez sie dopisujemy :)

5 cycus
8 cycus - po nim, kolo 10 moje dziecko odplywa na jakies 1,5 h
kolo 12 kaszka manna albo jakas inna kaszka smakowa 180 ml
miedzy 13 a 15,w zaleznosci od intensywnosci zabawy i mojej inwencji, obiad jakies 180 ml ( przewaznie jakies kurczak z warzywami, pulpecik, ryz)
17 sloiczek owocowy :)
kolo 20 cycus

potem jeszcze kolo 23 i 2 takze w nocy karmie go ok. 3 razy...........chyba to za duzo, nie???ale nic nie jest go wstanie uspokoic, oczywiscie probowalam herbatek, wody.......wszystko wypluwa!

czasem mam tak, ze zamieniam Kubie owoce z obiadkiem :)
miedzy czasie jemy czasem kawalek chlebka, bulki, Flipsy, biszkopcika.....pijemy herbatke i soczki :)

Edytko a jakas kaszka na mleku albo ta manna naprzyklad?
albo serek jakis,cos mlecznego ale innego niz samo mleko?
musialabys poprobowac cos.
weronika tez najchetniej pila by tylko mleko i mleko , nuda ::)

Joaska pisze:
chcialam tylko napisac, ze u nas kasdka manna z bobovity to hit.........Kuba pochlania okolo 200 ml z butli..........i chyba mu smakuje :) :D :D ;D ;D ;D

Asiu a jak tą kaszkę dajesz na mleku z proszku czy na wodzie?

Wiecie co a ja mam tegko klina z ta pokrzywką Alkową po nabiale. We wtorek idziemy do lekarza (w Polsce) i poprostu go chyba zamęczę. Jutro idę do lekarza tutaj i bede się pytac jakie mleko mu dac zamiast cyca, bo powinnam już powoli chyba zacząć mu wprowadzac, jak to karmienei mam skonczyć za 2 miesiące. Najgorsze jest to, ze tutaj nie widziałam zadnego mleka dla alergików ani w supermarkecie, ani w aptece (pani aptekarka nie miała pojęcia o takowym ::)) Noi boję się, ze jak mu już podam takie mleko (mam nadzieję, że z polski nie będę musiła sprowadzać) toon się nei tknie, bo to hydrolizaty białkowe.
Jak już to chyba smacznijeszy ten Bebilon pepti niz Nutramigen.
Wie któraś cokolwiek o tych mlekach ???

A jedzonko przestałam miksowac, ale wróciłam do tego jednak, bo Alek gryzł i gryzł i zajmowało mu to za dużo czasu, przez co nei chiał dojeść dokońca :p

Ja muszę się pochwalić, że u nas zęby pracują już pełną parą. Mały dostaje kawałek bułeczki do ręki albo jakiegoś wafelka i bez problemu je już ładnie samodzielnie.

Iwon pisze:
Ja muszę się pochwalić, że u nas zęby pracują już pełną parą. Mały dostaje kawałek bułeczki do ręki albo jakiegoś wafelka i bez problemu je już ładnie samodzielnie.

to ja powtorze za ciocia Iwon ze moj Kuba tez doskonale zobie radzi , zabki pracuja pelna para!!!

elfiko pisze:
Edytko a jakas kaszka na mleku albo ta manna naprzyklad?
albo serek jakis,cos mlecznego ale innego niz samo mleko?
musialabys poprobowac cos.
weronika tez najchetniej pila by tylko mleko i mleko , nuda  ::)

ja się boję jej podawać serki czy jogurty ze względu na to, że dostaje mieszankę HA...
chyba muszę się przejśc do pediatry w sprawie jej diety, może teraz przy "okazji" tego kataru?

ja też musze powiedziec ze bułeczka i inne podobne rzeczy są gryzione elegancko, wędlina tez jest w kawałeczkach jedzona, i banan

reklama
U nas tez zeby (i dziąsła) gryzą wszystko, jednak zupa w kawałkach jest jedzona za wolno i dlatego bardziej ją rozdrabniam. Ale mamy takie ciasteczka ryzowe (jak w Polsce to pieczywo z ryzu dmuchanego) i Alek piekne je kawalki. Jak mu dam ciastko do ugryzienia, to tez pieknie sobei radzi. Banany juz dawno jemy po kawalku i w sumie jedyne co chcialbym Alkowi dac (on chce) ale nie radzi sobie jeszcze z gryzieniem to jabłko. Nie moge mu dac kwałka jabłka do rączki, bo mi się krztusił już 2 razy. A jak z tym u was jest?

Do góry