reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

rozszerzanie diety maluszków

e_mama pisze:
u nas też po wczorajszym obiadku z pomidorami nie widać objawów alergii, ufffff
no to dziś będzie powtórka z rozrywki :)

Dziewczyny jak robicie te pulpeciki to dajecie do mięsa jajko? czy samo żółtko może?
A może poproszę o przepisik na takie pulpetki dla bobasa?
ja robie normalne pulpety z jajkiem tylko mięso kupuje chude (moze byc filet z indyka lub kurczaka, ostatnio był to kawałek schabu) i sama  miele,
dałam nawet troche namoczonej bułki do środka tak jak do kotletów bo przy chudym miesie byłyby po prostu twarde tylko nie doprawiam np  pieprzem czy innymi przyprawami nie daje tez cebuli,
dałam jajko całe ale robiłam tych pulpetów wiecej niz na jeden raz wiec myśle że małemu w porcjii tego jajka przypadnie naprawdee niewele,
z miesa robie niewielkie kuleczki i wrzucam na gotującą sie wodę, potem dodaję przecier pomidorowy (mam domowy) do tego sosu można tez wrzucic warzywa starte na grubej tarce, sos zagęściłam troche mąką ale mozna tez kleikiem, mozna podawac z ryżem , ziemniakami lub makaronem, wiec na 3 dni jest jedzenie w różnych wersjach
piotrek tez je lubi wiec robie od razu dla wszystkich

reklama
ja po malu rezygnuje z gotowania osobnych obiadów dla krzyska bo tylko trzeba sie nagimnastykowac a on czesto po prostu tego nie chce, jak ugotuje dla wszystkich to nawet jezeli zje niewiele to sie przynajmniej nie wkurzam ze musze wyrzucic, ostatni jadł krupnik, zupę jarzynową, rosół (to juz norma) ziemniaki, kalafior, brokuły, chleb z masłem, barszcz czerwony (próbował)

ja robie prawie identycznie:
mieso miele tylko że ja dodaje troche ziół ( bazylia, pietruszka zielona, koperek..) i troche soli i jajo do tego i kasza manna dla spójności jak za rzadkie wychodzi. Kuleczki wrzucam na gorącą wode lub na rosołek a potem wyjmuje ugotowane kulki, zagęszczam ten wywar mąką lub kleikiem kukurydzianym i gotowe. tez dla różnorodności smaków dodaje czasem pomidorowego przecieru a podaje Weronice na ogól z kaszami i z ryżem ale dwa razy miała z ziemniakami. Tylko ten pulpecik przed podaniem jej widelcem musze rozciapać bo ona nie może pogryżć( nie ma czym ;D )

dzięki babki za przepisy :) jak tylko zaczniemy jeść więcej dorosłego jedoznka to wypróbuję pulpety na Julci.
Na razie nawet żółtka nie daję bo nie wiem skąd ma wysypkę na całym czole i trochę na polikach.

Dziewczyny czy zmieniłyście mieszanki mleczne na 3 ? Wczoraj wyczytałam, że od 9 miesiąca podaje się dzieciom własnie takie mleczka?
No i jak myślicie czy skoro do tej pory dawałam młodej mleko hypo alergiczne to mogę spróbować dać jej normalne (to znaczy modyfikowane ale zwykłe jakieś) czy dalej mam dawać HA?

tak 3 jest od poku a raczej powyżej roku
a co do tego Ha Edytko to nie wiem, możesz zawsze spróbować a lekarz co na to?

a ile powinno dziecko takie jak nasze wypijac mleka? krzysiek dostaje butle po kąpieli i wypija 170-200 a pozatym piers w nocy i rano (ilość niewiadoma) i czasem mleko w dzien ale juz mniej ok100 jako dopełnienie np obiadku niedojedzonego no i danonek to tez chyba jako mleko trzeba liczyc

Kate mleka samego około 600-700 ml na dobe ale to tak średnio bo raz Weronika wypija 500 raz 900! uzupełniam to innym nabiałem właśnie typu danonki,serki.
pytałam lekarza to mi powiedział że takie 600 ml to jest norma ale jesli dziecko lubi wiecej i che to dawać tylko nie rezygnować z innych posiłków typu zupy, obiadki miesne na rzecz mleka.
Weronika rano pije 200ml
popołudniu tez tyle
a wieczorem róznie od 200-300ml
ale ostatnio np ma gorszy coś apetyt-myśłe ze przez cieplo i zjada mniej tak w sumie okolo 500ml ale daje jej serki,jogurty i jest ok

a u nas wczoraj hicior w postaci zupy ogórkowej! Weronika zjadła 250 ml! to sie mało kiedy zdarza . Smakowało jej bardzo i pomiędzy jedna łyżeczką a druga jak pomału jej dawałam to krzyczała AM Am!

reklama
to ciekawe ile mleka w sumie zjada krzysiek, nie wiem ale moze jest Ok,
elfiko zdradź przepis na taką zupkę, czy dałas taką dorosłą i z jakich ogórków ii wogóle

Do góry