reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

rozszerzanie diety maluszków

kangurki, nie zrozum mnie źle, ale my tu zawsze swoje trzy grosze musimy dorzucić  ;) Rozmawiałaś z lekarzem o tym, ze mały odrzucił mleczko? Bo w tym wieku to jednak bardzo ważna część menu, jesli nie najważniejsza. Do roku co najmniej trzy posiłki powinny być na bazie mleka, które należy dziecku serwowac jeszcze przez kilka następnych lat.

Może lekarka podpowie Ci, w jaki sposób można małego "zmylić"  ;) Jest wiele fajnych, słodkich dań opartych na mleczku: kaszka, koktajl owocowy itp.  :)

reklama
no właśnie po to napisałam, żebyście mi pomogły:)bo dzieci z września dopiero "wchodzą" w słoiki, zupki itp.

moja pani doc mówi, że jeśli Mały rośnie to nie trzeba się martwić, że nie je mleka

no i kaszkę mleczną wcina:)

chyba nie jest źle-Maks jest wcześniakiem i jest pod stałą kontrolą lekarzy, gdyby coś się działo przez jego antymlekowośc to pewnie już by zauważyli:)

co do mleka to w pewnym wieku (ale teraz to chyba jeszcze za wcześnie) dzieci wogóle mogą go nie pić jeżeli jedzą np sery, jogurty itp.

no i moje dziecko dzisiaj znowu wzgardziło stałym pokarmem.
Zaczęło sie od zupki, nie chciała, pluła i maiała odruchy wymiotne, dodam że ta sama zupka w zeszłym tygodniu znikała z miseczki w ilościach po 200ml ::)
deserki dzisiaj też jedzone w ilościach minimalnych i w sumie tylko chrupki nadal pochłania.
No i nowośc.. zaczęła pic soki i herbatki, obojętnie jaki sok, jaka herbatka wszystko lubi. dzisiaj wypiła 100ml soku jabłko-jagoda takiego gęstego i do tego dwa razy po 100 ml herbatki najpierw rumiankowej potem uspokajajacej ::)
i zrozum tutaj człowieku dziecko.
Mleko wcina w każdej ilości jaka jej dam i z obojętnie jakim dodatkiem- kaszka kleik itp.
A zupy olewa

Ewelinko, a nie ubywa "czystej" w barku? Skoro mała tyle pije, to może ją suszy po prostu ;) ;D ;D ;D

Iwon pisze:
Ewelinko, a nie ubywa "czystej" w barku? Skoro mała tyle pije, to może ją suszy po prostu ;) ;D ;D ;D
hahaha musze sprawdzic , bo tak przypadkiem barek mamy w pokoju gdzie Weronika śpi ;D >:D >:D

my dzisiaj po wizycie u lekarza i mamy jeść kleik lub kaszke z owocami, jogurty, zupki nadal, soki też, dodatkowo można spróbować kiwi :o , można po troszku wędliny (zmielonej lub drobno posiekanej, chudej drobiowej lub wołowej), rozgotowany ryż np z jabłkiem lub bananem, tych posiłków może być 4 w ciągu dnia no i oczywiście poza tym piers, co wy na to?

reklama
Kate ja byłam u tego naszego alergologa i sie okazało że Weronika na mleko nie ma alergii i w sumie wszystkie testy wyszły ok i ta lekarka kazała mi tez już wszystko wprowadzać,mówiła o wedlinach, chleb,jogurty itp i ja sie bede stosować.
pomalutku ale już czas na duże zmiany ;D

Do góry