reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę naszych Maleństw

A my dziś byłyśmy na kontroli u pediatry - niestety nie naszej bo sie rozchorowała tylko jakiejś innej na zastępstwo.
No i powiem szczerze że można niezłego kręćka dostać bo tamta stwierdziła że
1. Dziecko z podejrzeniem skazy może pić mleko ENFAMIL HA:eek: Nasz pediatra że tylko Babilon Pepti lub Nutramigen
2. Dzieco z podejrzeniem alergii nie powinno przyjmowac glutenu tak wcześnie jak inne dzieci - moja pediatra kazała teraz już podać i ew gdyby wystąpiła jakaś zła reakcja to wtedy wycofać :eek:

Wiec teraz sama nie wiem czy dawac ten gluten czy nie.:cool:
Poza tym Hanka przybrała w koncu troche na wadze (troche dzięki temu że ważyłyśmy ją po karmieniu:sorry:) wiec chwilowo bedzie dostawać tylko przeciery jak teraz. Z mlekiem sztucznym sie jeszcze wstrzymam.

Hania je teraz na drugie śniadanie ok 60-70g warzywek i na podwieczorek 60g owoców czasem z kleikiem ryżowym na wodzie. Chyba takie karmienie jest ok skoro coś jej przybyło ciała :sorry: Poza tym pierś ok 4-5 razy...

Przyznam sie szczerze że przy samym karmieniu piersią było o wiele łatwiej nad tym wszystkim zapanować :sorry::laugh2:

reklama
A my dziś byłyśmy na kontroli u pediatry - niestety nie naszej bo sie rozchorowała tylko jakiejś innej na zastępstwo.
No i powiem szczerze że można niezłego kręćka dostać bo tamta stwierdziła że
1. Dziecko z podejrzeniem skazy może pić mleko ENFAMIL HA:eek: Nasz pediatra że tylko Babilon Pepti lub Nutramigen
2. Dzieco z podejrzeniem alergii nie powinno przyjmowac glutenu tak wcześnie jak inne dzieci - moja pediatra kazała teraz już podać i ew gdyby wystąpiła jakaś zła reakcja to wtedy wycofać :eek:

Wiec teraz sama nie wiem czy dawac ten gluten czy nie.:cool:
Poza tym Hanka przybrała w koncu troche na wadze (troche dzięki temu że ważyłyśmy ją po karmieniu:sorry:) wiec chwilowo bedzie dostawać tylko przeciery jak teraz. Z mlekiem sztucznym sie jeszcze wstrzymam.

Hania je teraz na drugie śniadanie ok 60-70g warzywek i na podwieczorek 60g owoców czasem z kleikiem ryżowym na wodzie. Chyba takie karmienie jest ok skoro coś jej przybyło ciała :sorry: Poza tym pierś ok 4-5 razy...

Przyznam sie szczerze że przy samym karmieniu piersią było o wiele łatwiej nad tym wszystkim zapanować :sorry::laugh2:

Moja aIergoIog tez jest zdania ,że dziecko powinno pić bebiIon pepti Iub nutramigen.Powiedziała,że po kiIku tygodniach picia mieszanki mIekozastępczej będzie wiadomo czy dziecko uczuIiło białko mIeka krowiego.Znikną wtedy objawy skazy i to będzie potwierdzeniem uczuIenia.Mój starszak gIuten dostał jak skończył rok(dokładnie nie pamietam iIe miał miesięcy). Z moich rozmów z mami skazanców wynika,ze bebiIon pepti też czesto uczuIa. U nas tak było i przeszIismy na nutramigen.Nie wiem czy teraz cos sie zmieniło w Ieczeniu aIergii na białko bo my ze skaza waIczyIiśmy ponad trzy Iata temu.
Jeteś z wawy wiec poIecam Dr. Marcinkiewicz(chyba tak sie nazywa).Przyjmuje w przychodni przy szpitaIu BieIańskim.

Monika, dziekuje Ci bardzon za pomoc!:tak:

Dziewczyny na jak długo Waszym dzieciom starcza opakowanie kaszki/kleiku??? Ile czasu trzymacie otwarte opakowanie?? Czytałam na kleiku że jest napisane aby zużyć go w ciągu 3 tygodni... czy Wam sie udaje przez ten czas wykorzystać zawartość paczki? Nie znosze wywalać jedzenia a moja Hanka ma taki przerób tego że w 3 tyg nie zjdada nawet pół paczki :sorry:

Dziewczyny na jak długo Waszym dzieciom starcza opakowanie kaszki/kleiku??? Ile czasu trzymacie otwarte opakowanie?? Czytałam na kleiku że jest napisane aby zużyć go w ciągu 3 tygodni... czy Wam sie udaje przez ten czas wykorzystać zawartość paczki? Nie znosze wywalać jedzenia a moja Hanka ma taki przerób tego że w 3 tyg nie zjdada nawet pół paczki :sorry:

ja mam teraz trzy kszki ryżowe, jedną mannę i jedną owsiankę- ostatnią wywale, bo nijak Iza Mirka jej nie chce, ale tak to kaszki wystarczają tak na 2 tyg. Mleczką Iza je raz dziennie- to po niecałych 10 dniach już jej nie mam, i mam teraz zwykłą ryżową, owoce leśne i malinową i ich na zmianę dodaje tak po łyżcze do każdej butelki jedzenia (ok.180ml)

Ja mam:
-mIeczną kaszke manna,która daję jako porcję gIutenu
-bezsmakowy keik ryzowy i kukurydziany daje jako zagęszczacz do zup
-dwie smakowe kaszki ryżowe które daje na zmianę do mIeka.(tyIko na noc)
No i jak teraz pomyśIę to po otwarciu Iezą dłużej niż trzy tygodnie. Ja na swojej nie wyczytałam ,ze mogą byc użyte do trzech tygodni po otwarciu-zapewne tak czytałam. Zaraz sprawdzę.
No i jest tak napisane jak mówisz.

Ostatnia edycja:
odswierzam watek :-)
chcialabym Was poradzic. kupilam sloiczek hippa od 6 misiaca makaron z pomidarami kabaczkiem. no i sie zastanawiam czy moge go juz podac DIanie bo
1) jest tam dodane gluten, mleko krowie, seler i przenica
2) diana dopiero od niedawna je obiadki wczesniej tylko cycus
DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ :-)

chcialabym Was poradzic. kupilam sloiczek hippa od 6 misiaca makaron z pomidarami kabaczkiem. no i sie zastanawiam czy moge go juz podac DIanie bo

kornasiu czy wprowadzałaś już gluten? skoro od niedawna dopiero Diana jest na innych rzeczach niż cycek, to lepiej zacząć od czegoś mniej ryzykownego- w tym sloiczku są i pomidory i gluten i krowie mleko...

Kornasiu.....u mnie ten sam sloiczek czeka w szafce..
Ja bym podala Dianie jesli juz podawalas wczesniej gluten i masz sprawdzone skladniki ze sloiczka.....
U nas seler nie robi zadnych sensacji, mleko krowie tak samo.....zreszta dziewczyny jedza jogurciki.....

Jesli natomiast ten sloiczek ma byc totalna nowoscia tzn. pod wzgledem kilku warzyw i glutenu to bym sie wstrzymala az bedziesz miala sprawdzone te skladniki...

TSARINA JOLA macie racje nie podam jeszcze tego sloiczka, za duzo nowosci chociaz gluten mamy juz wprowadzony :-) wolalam sie upewnic bo czasem wielka ze mnie panikara...
JOLU i do ciebie jeszcze pyt ad jogurtow... po jakim czasie go wprowadzilas i jakie kupujesz? polskie czy angielskie?

reklama
TSARINA JOLA macie racje nie podam jeszcze tego sloiczka, za duzo nowosci chociaz gluten mamy juz wprowadzony :-) wolalam sie upewnic bo czasem wielka ze mnie panikara...
JOLU i do ciebie jeszcze pyt ad jogurtow... po jakim czasie go wprowadzilas i jakie kupujesz? polskie czy angielskie?

chociaż pytanie jest do joli to pozwolę sobie odpowiedzieć częściowo. Iza już drugi tydzień je jogurciki po 6 mc z nestle i bobovity. Lubi każdy z wyjątkiem malinowego. Można je wprowadzać po 6 mc, pod warunkiem, że nie ma alergii ma mleko krowie

Do góry