reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę naszych Maleństw

Confi, dzieki za rade. A czy Ty karmisz jeszcze w ogóle Damianka piersią? Kurcze jak nie bylo u Hanki podejrzenia skazy to dawałam jej sztuczne mleko a kleikiem i to jej w miare podchodziło... no ale na razie do jutra sztuczne mleko jej wstrzymane bo prawdopodobnie bedzie trzba przejsc na Bebilon pepti:confused2:

moniqsan, ja mam ten sam problem z moją... ona kukba niekapka nie chce nawet wziasc do ust!!!:zawstydzona/y:Z butelką mam to samo! Nie ma mowy aby cokolwiek pociągnęła! A jak jej już coś `wpompuje` to wszytsko wypluwa! A krzyczy przy tym i wyrywa się niemiłosiernie!:szok:

A tak w ogóle to mojej dziecko zaczyna mieć w nosie picie z piersi! Dramat! Odwraca głowie jakby nie była głodna!:no::zawstydzona/y: Nie wiem jak mam ją podtuczyć jak ona nie chce jeść!:confused2: Butelki też nie znosi (mam już chyba 5 różnych) wiec już powoli załamuje ręce... zostaje nam łyżeczka:confused2:

Kasiu...lyzeczka nie jest taka straszna.......mam nadzieje ze jutro dadza Ci te recepte na mleczko i znow bedziesz mogla robic te kleiki.....wlasie na mleczku....
Jezeli Hania nie chce pic z butli to jednak nie masz wyboru.....u mnie tez niestety musielismy przezucic sie na lyzeczke (oprocz nocnego wmuszania w dziewczyny mleczka butelka okolo 60ml.)......tylko ze musze kombinowac i nawet do warzywek dodaje kleiki na mleczku....do owocow...kleik na mleczku....poprostu wszedzie tam gdzie moge to je przemycam.....nie mamy wyboru......:-(

A no i jeszcze to ze malutka nie chce juz cycusia to w miare normalne po wprowadzeniu nowosci ( tak na powiedzial lekarz)....poprostu widac ze to jedzonko jej lepiej smakuje...a ona juz jest duza dziewczynka i wie czego chce.....a karmien przypominajacych walke na ringu to gleboko wspolczuje....:-(

Napisz koniecznie jutro jak tam z Hanusia.....:tak:...trzymam kciuki....

reklama
Chyba z niekapkiem nam nie wyjdzie :no::no::no:
słońce... u nas też tak jest :-( myślisz że mój chce pić? :sorry: bawi się nim, gryzie, rzuca... kapituluje i podaje soczek czy herbatki przez butelkę - bo w końcu się odwodni :eek:
sama nie wiem co zrobić, czy zabrać mu ten kubek i podać np za tydzień, czy się nie przejmować i co dziennie mu go dawać i tysięczny raz zbierać go z podłogi :wściekła/y:

jolu, a nie licząc tego przemycanego mleczka - to ile mleka (ml w butelce czy kaszce na mleku) pija twoje dziewczyny?

Dzieki Jolu, napisze... Nie wiem jak bedzie wyglądać ta wizyta bo właśnie zadzwonili z przychodni że nasza pediatra zachorowała!:szok: I bedzie ktoś na zastępstwo... średnio mi sie to podoba bo ta juz była w temacie i widać ze zależało jej na rozwiązaniu sprawy :cool:

Co do niekapka, po dyskusji tutaj właśnie poszłam zrobic Hani herbatke w kubeczku :happy: Oczywiście skonczyło się na zalanym stroju (wyjelam ten zaworek) ;-)Potem znów go włożyłam i Hania tylko bawiła sie tym kubkiem tzn obgryzała mu rączki :sorry:

A mnie dziś udalo sie `wmusić` jedynie 50 ml mleka z piersi... dramat!

Przyłączam sie do pytania Barmanki, ile mleczka dziennie powinno wypić dziecko 6 mies??

Ostatnia edycja:
Katarzynak ja daję Damianowi pierś w dalszym ciągu...nawet 4-5 razy dziennie i w nocy jak potrzebuje. Zauważyłam jednak ze w ciągu dnia on raczej się mlekiem z piersi bardziej napaja niż najada....tak mi się bynajmniej wydaje.
a co do Pepti to możesz jej zbajerować to kaszką bezmleczną...jest tyyyle smaków ze na pewno coś jej podpasuje :tak:
a co do butli to pisałam coś o tej butelce NUK...warto spróbować bo Damian w ogóle nie chciał wziąć silikonowego smoczka do buzi...reakcje były te same a jak kupiłam smoczek lateksowy to problemu nie ma...
ja mam takie
NUK LATEKSOWY SMOCZEK DO BUTELEK FC/6-18 m/S,M,L! (819820672) - Aukcje internetowe Allegro
kupiłam M i L do mleka i do kaszki...rewelacja a do niekapka będę przyzwyczajać czymś takim
NUK LATEKSOWY USTNIK NIEKAPEK (824665117) - Aukcje internetowe Allegro

te smoki pasują do butelek first choice z dużym smoczkiem...takie ...o
NUK BUTELKA PC 300 ML FC/BLUE&ROSE. (819824986) - Aukcje internetowe Allegro

Moniq...może Lili nie jest jeszcze gotowa na niekapek? Ja bym się na Twoim miejscu tak nie wzbraniała z butelką...ale jak chcesz Kochana , nie namawiam :tak:

Dzieki Jolu, napisze... Nie wiem jak bedzie wyglądać ta wizyta bo właśnie zadzwonili z przychodni że nasza pediatra zachorowała!:szok: I bedzie ktoś na zastępstwo... średnio mi sie to podoba bo ta juz była w temacie i widać ze zależało jej na rozwiązaniu sprawy :cool:

Co do niekapka, po dyskusji tutaj właśnie poszłam zrobic Hani herbatke w kubeczku :happy: Oczywiście skonczyło się na zalanym stroju (wyjelam ten zaworek) ;-)Potem znów go włożyłam i Hania tylko bawiła sie tym kubkiem tzn obgryzała mu rączki :sorry:

A mnie dziś udalo sie `wmusić` jedynie 50 ml mleka z piersi... dramat!

Przyłączam sie do pytania Barmanki, ile mleczka dziennie powinno wypić dziecko 6 mies??
ok 100 ml na miesiąc życia...czyli ok 600 ml...produktów mlecznych i mleka...mleko z piersi też się liczy

Otoz dziecko 6 miesieczne powinno wypijac 600ml mleka.....plus inne posilkia......i np. jogurt nie jest wliczany w te 600 ml mleczka.....

Barmanko....dziewczyny moje wypijaja butelka okolo 130-150ml.....plus 6 miarek mleka ktore wsypuje do kaszki ( czyli jesli rozrobilabym to z woda to 180ml...).....czyli niestety wychodzi na to ze dziewczyny pija okolo 330ml...przy dobrych wiatrach....:-:)-:)-:)-(...niestety to za malo.....oj staram sie jak moge zeb cos z tym zrobic...:-:)shocked2:

A z tym niekapkiem to ja ostatnio na dwa dni przestalam i znowu od poczatku.....no naprawde niewiem co sie stalo...tak ladnie pily...:shocked2::confused2:

Kasiu....trzymam kciukaski za jutro......:tak::tak::tak:

Dziewczyny,moja mala tez nie chce pic z niekapka,sluzy on do wszystkiego tylko nie do picia,ale mysle ze na wszystko przyjdzie czas:tak::-)

Pozwole sobie odpowiedziec na pytanie w sprawie mleczka, dziec karmiony piersia powinien dostawac ja na zadanie plus posilki uzupelniajace,czyt. kaszki,obiadek przeciery
Dziec na butelce w wieku naszych maluszkow powinien wypijac 500-600 ml mleka, w roznej postaci nie musi to byc butla;-)

reklama

Moniq...może Lili nie jest jeszcze gotowa na niekapek? Ja bym się na Twoim miejscu tak nie wzbraniała z butelką...ale jak chcesz Kochana , nie namawiam :tak:

No może, może cholewcia.
A z tą butlą ... Trochę bez sensu w 7-mym miesiącu życia wprowadzać dziecku butlę gdzie na dobrą sprawę powinno się od niej dziecko powoli odzwyczajać. Dlatego nie chcę. Rozumiesz ... jeśli nie była nam potrzebna do tej pory, to boję się że sama pod sobą bym wykopała dołek, kiedy w rezultacie musiałabym bawić się za rok w odzwyczajanie dziecięcia od memłania smokula

No i widzę że z niekapkowym problemem nie jestem sama. Ufff, trochę mi lepiej :tak:

Do góry