reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę naszych Maleństw

A nam lekarz powiedzal ze tak...600ml....ale w te 600 nie wliczaja sie produkty mleczne typu jogurt....no i juz saman nie wiem....:confused2::confused2::confused2:
No to dziwne bo ja wiem ze dziecko musi otrzymywac tyle produktów mlecznych(mleko modyf, mleko z piersi, kaszki mleczne)...ale nie wiem jak to ma się do jogurtów. Ja ich nie podaję

reklama
Otoz dziecko 6 miesieczne powinno wypijac 600ml mleka.....plus inne posilkia......i np. jogurt nie jest wliczany w te 600 ml mleczka.....
no to u mnie też tyle mleka młody nie pije :-:)-(
na dzień wychodzi tak z max 500ml, w tym robie kaszkę na gęsto na mleku (jakąś ryżową), nawet sinlac sobie sobie odpuściłam :-(
u nas niestety jogurciki odpadają (skaza białkowa)...

joluś a może ty dawaj po dwa jogurty, co? można tak?

No to dziwne bo ja wiem ze dziecko musi otrzymywac tyle produktów mlecznych(mleko modyf, mleko z piersi, kaszki mleczne)...ale nie wiem jak to ma się do jogurtów. Ja ich nie podaję

No wlasnie kaszka i mleczko to tak...to sie wlicza w te 600ml...ale jogurt to przeciez tez mleczko jakby nie bylo i jakis wapn...a lekarz powiedzial ze nie.....:shocked2:.

Zreszta nawet jak "staje na glowie" to dziewczyny najwyzej dostaja mleczka plus kaszkki no i to co przemycone to jakies okolo 450 ml....:-:)-:)-(......

no to u mnie też tyle mleka młody nie pije :-:)-(
na dzień wychodzi tak z max 500ml, w tym robie kaszkę na gęsto na mleku (jakąś ryżową), nawet sinlac sobie sobie odpuściłam :-(
u nas niestety jogurciki odpadają (skaza białkowa)...

joluś a może ty dawaj po dwa jogurty, co? można tak?

No jakby one tylko chcialy tyyyle jest to ja z checia....ale widzisz one jak juz nie chca to prowokuja odruch wymiotny i na 10 razy 5 wymiotuja.....:-:)-:)-(.....

No mi sie wydaje ze wogole teraz jak juz dajemy dzieciakom te zupki i owocki to ciezko jest aby jeszcze zjadlo okolo 600ml.....zwlaszcza ze tak jak moje w nocy nie chca jesc......patrzac na zalecenia to mosialyby jesc conajmniej co dwie godziny.....:shocked2:

No jakby one tylko chcialy tyyyle jest to ja z checia....ale widzisz one jak juz nie chca to prowokuja odruch wymiotny i na 10 razy 5 wymiotuja.....:-:)-:)-(.....

No mi sie wydaje ze wogole teraz jak juz dajemy dzieciakom te zupki i owocki to ciezko jest aby jeszcze zjadlo okolo 600ml.....zwlaszcza ze tak jak moje w nocy nie chca jesc......patrzac na zalecenia to mosialyby jesc conajmniej co dwie godziny.....:shocked2:
Jolu,moja mala tez w nocy nie je,ostatni jej posilek jest kolo22 godziny i wypija zalecana liczbe mleczka:tak: Ja mam napisane ze w ciagu 24 h powinien maluch zjesc 3 posilki mleczne w ilosci 180-200ml, u nas jest to wykonalne,ale to zalezy od dziecka. Moja mal raz wypije mniej raz wiecej,generalnie sie tym nie przejmuje;-) A co do jogurtow to nie rozumiem dlaczego lekarz nie zalicz go do mlecznych posi.lkow,moim skromnym zdaniem jest:tak:

Katarzynak ja daję Damianowi pierś w dalszym ciągu...nawet 4-5 razy dziennie i w nocy jak potrzebuje. Zauważyłam jednak ze w ciągu dnia on raczej się mlekiem z piersi bardziej napaja niż najada....tak mi się bynajmniej wydaje.
a co do Pepti to możesz jej zbajerować to kaszką bezmleczną...jest tyyyle smaków ze na pewno coś jej podpasuje :tak:
Dzięki Confi, ja niestety już z tym smoczkiem testowałam!:zawstydzona/y: Jest i tak najlepszy ze wszytskich innych :sorry: Bo Hanka przynajmniej go bierze do buzi i memla czasem pociagnie z niego ale zaraz wypluwa:shocked2:~
Czyli jak np dajesz zupeke Damianowi to dajesz mu potem jeszcze `popić` piersią? :sorry: Bo ja tak do tej pory robiłam ale Hania baaardzo mało wypijała... M powiedział ze to dlatego że najadła sie juz zupa... to wczoraj robiłam odwrotnie - najpierw piers a potem zupa i to samo! Piersi nie chciała a zupeke jak najbardziej!:cool:
Kaszek mam juz cały zapas (tych bezmlecznych) i jak tylko jutro coś ustale z tym mlekiem to lece z kaszkami!;-) Bedziemy wiosłować łyżką!:-D

Co do wprowadzania butelki to zgodze sie z moniqsan że jesli nie ma koniecznosci podawania dziecku mleka modyfikowanego to w zasadzie butelka jest zbędna. Reszte posiłków można podawać łyżeczką! Ew można się skuzić na tą butelke Lovi z łyżeczką 11073.jpg. U nas super sie sprawdza do kleiku!:tak:

A z tą ilością mleka wypijanego na dzień to prawde mówiąc zaraz polece do tych moich notatek z ważenia Hani i sprawdze ile dziennie wypija...ale też wątpie że to bedzie 600ml:confused2:

U nas niekapek służy jak gryzak. Tomek nie załapał,że z tego się pije. Starszak zaczął pić z kubka jak miał około roku:eek:.Mam nadzieję,że ten drugi będzie trochę bystrzejszy.

Ja dzis tez pierwszy raz podalam Wiktorkowi niekapek..... maly nie ma chyba fajniejszego gryzaka niz ten kubeczek :-D moze z czasem zalapie co sie z tym robi :-)

reklama
No moja niestety wie że tam w środku coś jest i że trzeba pociągnąć. Niestety jak zasmakowała że to jest bleee (według niej), to się na niekapek obraziła i po prostu już z niego nie ciągnie. Nawet jak podałam jej z moim mleczkiem, wydojonym :-D osobiście własnymi palcyma przy niej. Była tym co się działo bardzo zainteresowana. Niekapkiem niestety już mniej :baffled:

Do góry