reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę naszych Maleństw

Aneteczka ja też nie wiedziałam jak tą mleczną kasze manne bobovity podawać, więc napisałam do nich. Jakieś pare stron wcześniej dokładnie napisłam co mi odpisali, ale tak w srócie to tej ich manny należy podawać 2 łyżeczki (więc jak dajesz jedną kopiatą to myślę, że jest o.k.) przez 2 miesiące, potem przez miesiąc chyba zwiększyć dawkę do 4 łyżeczek i po trzecim miesiącu ekspozycji na gluten już można normalnie podawać gluten w większych ilościach.

reklama
Aneteczka ja też nie wiedziałam jak tą mleczną kasze manne bobovity podawać, więc napisałam do nich. Jakieś pare stron wcześniej dokładnie napisłam co mi odpisali, ale tak w srócie to tej ich manny należy podawać 2 łyżeczki (więc jak dajesz jedną kopiatą to myślę, że jest o.k.) przez 2 miesiące, potem przez miesiąc chyba zwiększyć dawkę do 4 łyżeczek i po trzecim miesiącu ekspozycji na gluten już można normalnie podawać gluten w większych ilościach.
A ja w poradniku bobovity mam napisane:
- przez dwa miesiące dwie łyżeczki a potem zwiekszyć do czterech łyżeczek i podawać koejne dwa miesiące.

barmanka79, dziękuje Ci baaardzo za podpowiedz z tą kaszką manną... kupie te jabłuszka bo nie ma w nich mleka... te warzywka odpadają bo hanka nie je miesa na razie...
A co do kaszek to oczywiście kupuje te bezmleczne. hania do tej pory miała nakaz picia nan ha ale jak widac lekarka była niezbyt kompetentna :crazy:
Nowa pediatra przez tydzien kazała sie wstrzymac z dokarmianiem sztucznym mlekiem bo robie taka symulacje ile Hania waży pzred i po karmieniu piersią - szukamy przyczyny dlaczego nie przybiera na wadze :confused2: Potem ma dać recepte na bebilon pepti... ale uprzedzała że dzieci niezbyt go lubią :cool:

A ja w poradniku bobovity mam napisane:
- przez dwa miesiące dwie łyżeczki a potem zwiekszyć do czterech łyżeczek i podawać koejne dwa miesiące.
Ja nie czytałam poradnika, bo takowego nie posiadam:no: Napisałam maila na ten adres, który jest na opakowaniu i tak mi odpisali. Ale może jeszcze go mam to wkleje co mi napisali bo może coś pomyliłam...

OTO CO MI NAPISALI:

Dzień dobry,

Dziękuję, że Pani do nas napisała. Ekspozycyjna dawka produktu
glutenowego
to 2-3g (pół łyżeczki zwykłej kaszy manny) na 100 ml posiłku.
Jeśli dziecko
nie ma alergii na białka mleka, do ekspozycji może Pani wykorzystać
Mleczną
kaszkę manną BoboVita. Wystarczy do zupki np. BoboVita dodać 2
płaskie
łyżeczki suchego proszku. Takie ilości tej kaszki odpowiadają dawce
2-3 g
produktu glutenowego.

Od niedawna mamy w ofercie Kaszkę ryżowo-pszenną z jabłkami i
gruszkami. Tej
kaszki należy dodać do zupki lub mleka w ilości 1-1,5 łyżeczki.

W przypadku sztucznie karmionego dziecka są trzy etapy ekspozycji:
pierwszy
to dawka 2-3g produktu glutenowego (trwa dwa miesiące), drugi - 6g
produktu
glutenowego (trwa jeden miesiąc). Trzeci etap - schemat nie ogranicza
dawek produktu glutenowego od 9. miesiąca. Porcję kaszki z glutenem
może
Pani podać dopiero gdy Maluszek ukończy 9. miesięcy

hej
dziewczyny ktore karmia piersia czy dajecie dziecko kaszke ryzowa itp.na mleku modyfikowanym?
Bo wlasnie nie wiem co mam robic?wprowadzilam banana ,jablko i marchew co dzienni cos a czy tez dawac kaszke?
dzieki za pomoc

najlepiej napiszcie co malenstwo jadlo na pocztaku i jak teraz je odzywiacie?
oki?
dzieki za pomoc

hej
dziewczyny ktore karmia piersia czy dajecie dziecko kaszke ryzowa itp.na mleku modyfikowanym?
Bo wlasnie nie wiem co mam robic?wprowadzilam banana ,jablko i marchew co dzienni cos a czy tez dawac kaszke?
dzieki za pomoc

najlepiej napiszcie co malenstwo jadlo na pocztaku i jak teraz je odzywiacie?
oki?
dzieki za pomoc

Kochana ja dawałam Hani (dopóki nie zaczęto podejrzewać tej skazy) kleik ryżowy na sztucznym mleku takim HA... można też odciągnąć swoje mleczko i dać z tym tylko jak piszą dziewczyny nie bedzie to zbyt gęste... Myślę ze kleik ryżowy jest najlepszy na poczatek bo lepiej zacząć od neutralnego smaku niż jakiegoś owocowego ktory jest slodki....
Teraz jako ze nie moge Hani dawac sztucznego mleka robie jej kleik na wodzie (małą poracje) i mieszam z musem jabłkowym.

Dziewczyny mam pytanie:-) ile zjadaja Wasze dzieciaczki,chodzi mi o obiadki,b:-)o tak piszecie ze po pol sloiczka:szok::szok::szok: kurcze moja mala wcina caly i to ten 190 ml i jakby bylo wiecej to tez by nie pogardzila:-D:szok:
Generalnie to wyglada tak
8-150-180 mleka
9:45-misiowy jogurcik i ciasteczko hipp
albo jogurciki w sloczkach
11:30-12 -kaszka hipp ok 150
14:30-15 -obiadek 190
a pozniej uz tylko mleczko. W miedzyczasie pije soczki rozcienczone z woda albo herbatke,i jak nie soczek to deserek owocowy. Czy to nie za duzo????:sorry:

Roxyu mnie to wygląda tak:
0k.6- 7 butelka mleka następnego z łyżeczką kaszki manny smakowej (180 ml),
9- 10 deserek lub jogurcik Misiowy
12-13 obiadek ok.190- 210 zupki lub dania
ok.15- 16 butelka mleka z kaszką ryżową smakową
ok.19 mleko z kaszką ryżową smakową (180)
po 20 dopycham kaszką na dobranoc (120- 150)
w nocy mleko, ok.90- 12o ml

w między czasie Iza wypija ok.200 ml soku ( na pewno jest tego mniej, bo dużo ląduje "poza Izą"

więc wg mnie wszystko jest ok

reklama
U mnie to jest tak:
rano Zuza w ogóle nie chce jeść.. :sorry:
ok godz 9:30 zjada 120-150 ml mleka następnego
ok. 11:30-12 - ok 150 ml kaszki mleczno- ryżowej (podawana łyżeczką)
ok. 14:30 - ok. 150 ml obiadku
ok. 17:30- 18 misiowy jogurcik lub jakiś deserek owocowy
ok 21- 150 ml kaszki mleczno-ryżowej (w butelce)
W między czasie Zuzia pije herbatki i soczki.

Za cholere nie da rady wcisnąć jej więcej mleka, a przecież to co wypija to za mało...

Do góry