reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę naszych Maleństw

reklama
A słyszałyście może żeby mieszać maluchom mus owocowy z mlekiem? jak tak to w jakich proporcjach? pozdrawiam

kochane jak mam bardzo ważne pytanie ...
....czy możecie mi podpowiedzieć jak rozszerzyć dietę w gluten u dziecka które ma skazę białkowa??

jakie produkty (kaszki) powinnam kupić?
jak podawać?
jak rozszerzać?

liczę na pomoc ze strony mam które już to przechodziły...:tak:

Barmanko ,ja na Twoim miejscu najpierw odstawiIabym wszystko i zaczeIa dawc tyIko nutramigen.MarceIek ma objawy aIergii a jak teraz podasz mu gIuten to nie będziesz wiedziaIa czy i on go nie uczuIa. Mój starszak pierwszą dawkę gIutenu dostaI po skończeniu roczku.

monika, jestem strasznie zagubiona :-:)-(
alergolog go przecież widziała, badała, zaleciła by zrobić tą serią testów na alergię, przy czym powiedziała że moge już wprowadzić gluten...

zgadzam się z tobą, że jeśli wprowadzę teraz gluten, to nie będe wiedziała co go uczuliło....(bo przecież tak mogło się stać jak karmiłam go piersią - obwiniałam siebie, że może cos zjadłam przez przypadek, a mogło się np okazać że uczula go jakieś warzywo :confused2:)

tylko dlaczego alergolog nie kazała mi zaczekać z wprowadzeniem glutenu? :eek::eek:

mam straszny mętlik w głowie :crazy:

hejka, Juleczka dzis sprobowala ryzu zmiksowanego do obiadku i baaaardzo Jej zasmakowalo:tak:indyczek przyjal sie super,ale nadal mam problem z brokulami i kalafiorkiem.odstawilam tez narazie pietruszke bo moja pani doktor poweidziala,ze moze uczulac u skazowcow:confused2:
na deserek super zakonczylo sie wprowadzenie jagodek i mango:tak:po gruszce sa wzdecia ale generalnie bnardzo malej smakuje gruszka z jablkiem i mango:tak:
od piatku nowe podejscie z brokulem bedzie:sorry:

a ja sama skusilam sie na kawalek ciasta,ktore zrobilam mojemu mezulkowi na urodzinki a w ciescie jest i czekolada i twarog i jaja i mleko i smietana i maliny.... no i balam sie strasznie o koli i wdecia i zjadlam ok 12 a mala nakarmilam dopiero ok 16 i NIC JEJ NIE BYLO!dopiero rano pokazala sie niewielka wysypka na dekoldzie i szyjce,pare kropek na policzkach:szok:ale zadnych problemow zoladkowych:no::-)

monika, jestem strasznie zagubiona :-:)-(
alergolog go przecież widziała, badała, zaleciła by zrobić tą serią testów na alergię, przy czym powiedziała że moge już wprowadzić gluten...

zgadzam się z tobą, że jeśli wprowadzę teraz gluten, to nie będe wiedziała co go uczuliło....(bo przecież tak mogło się stać jak karmiłam go piersią - obwiniałam siebie, że może cos zjadłam przez przypadek, a mogło się np okazać że uczula go jakieś warzywo :confused2:)

tylko dlaczego alergolog nie kazała mi zaczekać z wprowadzeniem glutenu? :eek::eek:

mam straszny mętlik w głowie :crazy:
my testy mamy dopiero 20'ego stycznia:confused2:ale gluten narazie sobie podaruje,z moaja starsza - Weronika mowili mi,ze dopiero po skonczonym roczku mam wprowdzic i nic Jej nie bylo ze dopiero wtedy dostala wiec uwazam ze moge tym razem tez sie wstrzymac:tak:
ja tez Ci radze narazie nie wprowadzac,nic sie nie stanie jak pozniej podasz gluten a teraz bedziesz wiedziala co uczula;-)sa rozne szkoly z tym wprowadzaniem glutenu wiec niekoniecznie musisz sie dostosowac do tej,ktora wyznaje Twoja lekarka:sorry:;-)

co do przysmaków hippa, to dziwi mnie to, że są mleczne z kaszką manną- cały posiłek glutenowy i jeszcze z mlekiem- a są od 4 miesiąca![/FONT][/COLOR]

sama siebie cytować będe, ale głupia baba jestem i tyle! przysmaki hippa, zawierają w swoim składzie ok. 6% produktów zbożowych, a swoją konsystencję zawdzięczają kleikowi ryżowemu/kukurydzianemu. stąd są po 4 mc, co nie oznacza, że jak zaczną dzieci 4 mc, tylko jak go skończą ( w porównaniu u gerbera/nestele by było od 5mc)- byłam na ich stronie i wnikliwie poczytałam... nic dziwnego, że rząd tyle kasy ładuje w propagowanie czytania, skoro durnej etykiety nie potrafię przeczytać ze zrozumieniem... to i pewnie inni tez tak mają!

Barmanko, trudno mi powiedzieć co Twoja Pani doktor ma na myśIi.Poszukaj sobie dobrego aIergoIoga w PoIsce i umów sie na wizyte przez teIefon.PrzyIecicie do kraju to pójdziesz i skonsuItujesz się z innym specjaIstom.

reklama
Czesc Dziewczyny, dawno nie pisałam bo u nas były zmiany!
Wiec dwa tygodnie temu okazało się że moja Hania przestała przybierać na wadze i lekarka kazała mi ją dokarmiać sztucznym mlekiem :confused2: No ale moje dziecko nie pije z butelki wiec było pakowanie mleka łyżeczką :szok: Również bezskuteczne.
Postanowiłam wtedy zamiast szaleństw z melkiem podać jej pierwsze warzywka i owoce. Przez te 2 tygodnie Hania jada marchewkę, dynie i jabłuszko. Wszytsko bardzo jej smakuje i przyznam sie że rozszerzenie diety po skończeniu 5 mies było dobre bo w końcu dziecko nie `sępi` jedzenia ze stołu :-D;-) ładnie radzi sobie z łyżeczką więc jestem zadowolona... lekarka juz mniej bo w kłóko powtarza że trzeba karmić piesią 6 mies :zawstydzona/y: Nie wiem czemu w takim razie wolała żebym dała jej sztuczne mleko niż warzywa :eek:
W każdym razie zamiast tego sztucznego mleka daje jej kleik kukurydziany albo ryżowy... zaczyna jej to smakować coraz bardziej ale tylko raz udało jej się zjeść 60 ml... tak to zazwyczaj 30-40 max.
Dzięki tym zabiegom waga poszła do góry wiec sie ciesze...
Mam jednak mętlik w głowie w kwestii dalszego rozszerzania diety... na pomoc lekarki nie mam co liczyc...:cool:

moniqsan, moja świetna lekarka powiedziała że przez miesiąc dawać same warzywa i owoce POJEDYŃCZO... nie wiem czy to sensone bo ja daje po dwa warzywa... tzn wprowadzałam osobno marchew, dynie i jabłko a potem dawałm jej miksy np dynia plus jabłko, marchewka plus jabłko i marchewka z dyznią...
Po miesiącu kazała dawać zupki i mieso z indyka i królika...

barmanka79, ja również mam mętlik w głowie w kwestii glutenu... niby lekarka kazała go podać po skończeniu 6 mies jednak ja równiez słyszałm że u dzieci z rodzin alergików powinny poczekac z tym do roku :eek: Hania miała podejrzenie skazy ale potem to wykluczyli... no a teraz znów lekarka coś wspominała że widzi u niej objawy :-( Jutro bede na wizycie prywatnie to zapytam sie o gluten u dziecki ze skazą.

Do góry