reklama
jola466
Majowe mamy'09
Jolu, już Cię to pewnie nie rusza ... ale - jesteś nieoceniona
Oczywiście Roxy i aria - dziękuję i Wam z rady.
Potrzebowałam tylko się upewnić
:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)
tsarina
MamaPower!
no to się naczytałam... czyli kaszki glutenowe nie mogą być podawane, bo to za dużo i za wcześnie?
a i tak: wg schematów żywienia, po 6 mc dziecko przechodzi na mleko następne i podaje się mu w nim po 2-3 g kleików glutenowych i bezglutenowych... ale moja Iza nie znosi zagęszczonych cosiów w butelce- mleko i picie z butelki a kszka łyżeczką, jak coś gęstszego to z butli jest bleeee
lekarz dokładnie określił jak i kiedy należy wprowadzać gluten.
Nie prawdą jest, że od 4 miesiaca dziecko można zacząć karmić produktami glutenowymi. Nowy program wprowadzania glutenu nie polega na wcześniejszym jego wprowadzeniu, tylko na przyzwyczajeniu organizmu do glutenu, żeby w przyszłości zapobiec celiaklii.
Gluten należy wprowadzać od 5 miesiąca (po ukończeniu 4) u dzieci karmionych piersią a w 6 miesiącu (po ukończeniu 5) u dzieci karmionych piersią. Wprowadza się 2-3g/dobę co ocnacza jedną płaską łyżeczkę kaszki glutenowej do jednego posiłku mlecznego na dzień. Robimy to codziennie przez dwa miesiące nie zwiększając dawki glutenu, gdyż większe ilości mogą dziecku zaszkodzić.
to znalazłam w necie jak szukałam... czy możecie to potwierdzić? lub zaprzeczyć?
a i tak: wg schematów żywienia, po 6 mc dziecko przechodzi na mleko następne i podaje się mu w nim po 2-3 g kleików glutenowych i bezglutenowych... ale moja Iza nie znosi zagęszczonych cosiów w butelce- mleko i picie z butelki a kszka łyżeczką, jak coś gęstszego to z butli jest bleeee
lekarz dokładnie określił jak i kiedy należy wprowadzać gluten.
Nie prawdą jest, że od 4 miesiaca dziecko można zacząć karmić produktami glutenowymi. Nowy program wprowadzania glutenu nie polega na wcześniejszym jego wprowadzeniu, tylko na przyzwyczajeniu organizmu do glutenu, żeby w przyszłości zapobiec celiaklii.
Gluten należy wprowadzać od 5 miesiąca (po ukończeniu 4) u dzieci karmionych piersią a w 6 miesiącu (po ukończeniu 5) u dzieci karmionych piersią. Wprowadza się 2-3g/dobę co ocnacza jedną płaską łyżeczkę kaszki glutenowej do jednego posiłku mlecznego na dzień. Robimy to codziennie przez dwa miesiące nie zwiększając dawki glutenu, gdyż większe ilości mogą dziecku zaszkodzić.
to znalazłam w necie jak szukałam... czy możecie to potwierdzić? lub zaprzeczyć?
Ostatnia edycja:
Tsarina,ja potwierdzam bo to samo wyczytalam, tylko nie wiem jak do tego sie maja te kaszki po 4 mies (hipp na dobranoc) i 6 miesiacu z manna?????????? Wiem ze dzieci cycowe moga wczesniej wcinac te kaszki ale tez nie po 4 miesiacu- nie kumam,chyba malo trybie ostatnio
Sa tez zupki z glutenem i na nich pisze ze zawieraja porcje glutenu zgodnie ze schematem zywienia,to ok ale na kaszce hipp to nie pisze ale ze jest po 4 miesiacu to i owszem
Dziewczyny czy dzieci musza jesc kaszki albo kleiki bo moja mala trzepie sie na sam widok,tylko manna jej podchodzi a tej nie moge jej jeszcze dawac w takich ilosciach
Czy dajecie dziennie maluchom obiadek z mieskiem?
Sa tez zupki z glutenem i na nich pisze ze zawieraja porcje glutenu zgodnie ze schematem zywienia,to ok ale na kaszce hipp to nie pisze ale ze jest po 4 miesiacu to i owszem
Dziewczyny czy dzieci musza jesc kaszki albo kleiki bo moja mala trzepie sie na sam widok,tylko manna jej podchodzi a tej nie moge jej jeszcze dawac w takich ilosciach
Czy dajecie dziennie maluchom obiadek z mieskiem?
tsarina
MamaPower!
roxyIza Mirka je mięsko 2 razy w tygodniu, raz rybkę, więc 4 posiłki ma jarskie, z czego raz do obiadku daję kaszę jaglaną, dwa razy mannę
co do przysmaków hippa, to dziwi mnie to, że są mleczne z kaszką manną- cały posiłek glutenowy i jeszcze z mlekiem- a są od 4 miesiąca!
mam kaszkę 5 zbóż, więc teraz kiedy akurat w obiadku nie ma kasz to jedną łyżkę tej kaszki będe dodawać do zwykłej ryżowej, a przysmaki hippa to zamknę w lodówce, niech czekają...
co do przysmaków hippa, to dziwi mnie to, że są mleczne z kaszką manną- cały posiłek glutenowy i jeszcze z mlekiem- a są od 4 miesiąca!
mam kaszkę 5 zbóż, więc teraz kiedy akurat w obiadku nie ma kasz to jedną łyżkę tej kaszki będe dodawać do zwykłej ryżowej, a przysmaki hippa to zamknę w lodówce, niech czekają...
tsarina
MamaPower!
a i zapomniałam Wam napisać kobitki, że nie ważne gdzie kupicie ryby dla maluszków, to są one i tak nafaszerowane metalami ciężkimi i lepiej bobasom dawać rybki ze słoiczka. No, chyba że macie jakiś sprawdzony staw hodowlany, to dajcie namiar
M
Marzena80
Gość
Kiedyś pytałam Was o ten gluten i tą mleczną kasze manne z bobovity. Nie wiedziałam czy zrobić wg przepisu na opkaowaniu czy dać 1 płaską łyżeczkę. No i postanowiłam napisać maila do bobovity i oto co mi odpisali:
Ekspozycyjna dawka produktu glutenowego to 2-3g (pół łyżeczki zwykłej kaszy manny) na 100 ml posiłku.
Jeśli dziecko nie ma alergii na białka mleka, do ekspozycji może Pani wykorzystać
Mleczną kaszkę manną BoboVita. Wystarczy do zupki np. BoboVita dodać 2 płaskie łyżeczki suchego proszku. Takie ilości tej kaszki odpowiadają dawce
2-3 g produktu glutenowego.
Od niedawna mamy w ofercie Kaszkę ryżowo-pszenną z jabłkami i
gruszkami. Tej kaszki należy dodać do zupki lub mleka w ilości 1-1,5 łyżeczki.
W przypadku sztucznie karmionego dziecka są trzy etapy ekspozycji:
pierwszy to dawka 2-3g produktu glutenowego (trwa dwa miesiące), drugi - 6g
produktu glutenowego (trwa jeden miesiąc). Trzeci etap - schemat nie ogranicza
dawek produktu glutenowego od 9. miesiąca. Porcję kaszki z glutenem może
Pani podać dopiero gdy Maluszek ukończy 9. miesięcy.
Ekspozycyjna dawka produktu glutenowego to 2-3g (pół łyżeczki zwykłej kaszy manny) na 100 ml posiłku.
Jeśli dziecko nie ma alergii na białka mleka, do ekspozycji może Pani wykorzystać
Mleczną kaszkę manną BoboVita. Wystarczy do zupki np. BoboVita dodać 2 płaskie łyżeczki suchego proszku. Takie ilości tej kaszki odpowiadają dawce
2-3 g produktu glutenowego.
Od niedawna mamy w ofercie Kaszkę ryżowo-pszenną z jabłkami i
gruszkami. Tej kaszki należy dodać do zupki lub mleka w ilości 1-1,5 łyżeczki.
W przypadku sztucznie karmionego dziecka są trzy etapy ekspozycji:
pierwszy to dawka 2-3g produktu glutenowego (trwa dwa miesiące), drugi - 6g
produktu glutenowego (trwa jeden miesiąc). Trzeci etap - schemat nie ogranicza
dawek produktu glutenowego od 9. miesiąca. Porcję kaszki z glutenem może
Pani podać dopiero gdy Maluszek ukończy 9. miesięcy.
Ja tez podaje 2-3 g na 100ml kaszki manny do obiadku, jesli chodzi o miesko to nalezy podawac codziennie, mozna zastapic 1-2 raza rybka, chodzi o to aby dawac to miesko codziennie bo znajduje sie w nim zelazo, oraz jak dajemy zupke zmiesem nalezy zaraz potem lub przed podac troche soczku np jablkowego aby dostarczyc wit c- ulatwia wchlanianie zelaza do organizmu - tak tlumaczyl mi lekarz
a ja podaję Małej mięsko 4 razy na tydzień (są to dwa słoiczki, bo każdy słoiczek dzielę na pół). Po każdym słoiczku jest dzień przerwy, no i tym sposobem zostaje jeden dzien na cos innego.
Rybki jeszcze nie próbowałysmy, ale staw ma moje wujostwo, więc podjadę tam i wywącham co w nim pływa (wiem o pstrągu i karpiu, ale warunkow hodowli nie znam) - jakby coś możemy się dogadać tsarino z dostawą do Krakowa (brat M przyjezdza raz na 2 tyg do Teściów);-)
Wczoraj kupiłam i zrobiłam oswiankę z jablkami z HIPPa-http://www.hipp.pl/?id=193 - tragedia.... a ni z butelki, ani z miseczki... nawet mi nie smakuje, wiec na siłę nie będę wmuszała Jagodzi. Poczekamy i spróbujemy znowu za jakiś czas.
Rybki jeszcze nie próbowałysmy, ale staw ma moje wujostwo, więc podjadę tam i wywącham co w nim pływa (wiem o pstrągu i karpiu, ale warunkow hodowli nie znam) - jakby coś możemy się dogadać tsarino z dostawą do Krakowa (brat M przyjezdza raz na 2 tyg do Teściów);-)
Wczoraj kupiłam i zrobiłam oswiankę z jablkami z HIPPa-http://www.hipp.pl/?id=193 - tragedia.... a ni z butelki, ani z miseczki... nawet mi nie smakuje, wiec na siłę nie będę wmuszała Jagodzi. Poczekamy i spróbujemy znowu za jakiś czas.
reklama