reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę naszych Maleństw

Witajcie
Aria,ja nie dawalam jeszcze malej chlebka,balabym sie ze sie zakrztusi:tak:
Ja to juz kurcze nie kumam jak to jest z tym glutenem,podawalam mlodej gluten w formie kaszki hippa na dobranoc(pediatra mowi ze jest tam tyle glutenu ile powinno byc) a czytajac na stronie hippa ta kaszka wystepuje jako pelnowartosciowy posilek dla niemowlat i jako taki mam podac po 9 miesiacu(mloda jest na butelce) czyli robilam zle:szok::wściekła/y: kaszka manna z bobovity to samo jako osobny posilek tez po 9 miesiacu,czyli albo te strony sa nieaktualne bo sprzed nowego schematu zywienia niemowlat albo ja juz zdziczalam:-D i nie bardzo kumam. Nie wiem czy moge dawac malej ta kaszke z hippa,kurcze ona zadnej innej nie je,nawet kleiku nie toleruje:wściekła/y: po ryzowej i kukurydzianej jak jej wcisne robi zielone kupy a po tej jest ok.
Moniqsan,ja bym nie podala od razu glutenu jak dopiero zaczynasz z pokarmami,bo jezeli wystapi reakcja alergiczna to nie bedziesz wiedziala po czym,ale to juz wiesz:-) Jezeli masz marchewke w sloiczku hippa to nie musisz dawac zadnego tluszczu bo tam juz jest,tluszcz dajesz jak sama gotujesz potrawy dzidziusiowi:tak:

reklama
Moniqsan,ja bym nie podala od razu glutenu jak dopiero zaczynasz z pokarmami,bo jezeli wystapi reakcja alergiczna to nie bedziesz wiedziala po czym,ale to juz wiesz:-) Jezeli masz marchewke w sloiczku hippa to nie musisz dawac zadnego tluszczu bo tam juz jest,tluszcz dajesz jak sama gotujesz potrawy dzidziusiowi:tak:

Dam gluten w takim razie po kilku dniach.
A co do tłuszczu. W składzie słoiczka nie jest nic napisane o tłuszczu :oo: Tylko marchew 90% i woda 10% :sorry:

Witajcie
Aria,ja nie dawalam jeszcze malej chlebka,balabym sie ze sie zakrztusi:tak:
Ja to juz kurcze nie kumam jak to jest z tym glutenem,podawalam mlodej gluten w formie kaszki hippa na dobranoc(pediatra mowi ze jest tam tyle glutenu ile powinno byc) a czytajac na stronie hippa ta kaszka wystepuje jako pelnowartosciowy posilek dla niemowlat i jako taki mam podac po 9 miesiacu(mloda jest na butelce) czyli robilam zle:szok::wściekła/y: kaszka manna z bobovity to samo jako osobny posilek tez po 9 miesiacu,czyli albo te strony sa nieaktualne bo sprzed nowego schematu zywienia niemowlat albo ja juz zdziczalam:-D i nie bardzo kumam. Nie wiem czy moge dawac malej ta kaszke z hippa,kurcze ona zadnej innej nie je,nawet kleiku nie toleruje:wściekła/y: po ryzowej i kukurydzianej jak jej wcisne robi zielone kupy a po tej jest ok.

Naprawdę można zgłupieć. Najlepiej to znaleźć złoty środek i kierować się w dużej mierze intuicją wkońcu matka najepiej zna swoje dziecko i wie co dla niego dobre.

moniqsan,ok w marchewce nie ma tluszczu ale jak dajesz sloiczki to juz tluszczu nie podajesz bo w sloiczkach juz jest,tluszcz dodajesz do robionych potraw:tak: Takie jest moje zdanie,ja podaje tylko sloiczki i nie dodaje do nich nic,chyba teraz zaczne manne do nich dawac zeby mloda gluten dostawala:tak::-)

No i marchewka podana :tak:
Jak długo mamy dawać tylko marchewkę? Jutro druga połowa słoiczka. Mogę pojutrze podać już marchewkę z ziemniakiem?A za 2 dni np dynię z ziemniakiem? Czy to za szybkie tempo?

No i marchewka podana :tak:
Jak długo mamy dawać tylko marchewkę? Jutro druga połowa słoiczka. Mogę pojutrze podać już marchewkę z ziemniakiem?A za 2 dni np dynię z ziemniakiem? Czy to za szybkie tempo?

Moni....ja podawalam wlasnie po dwa dni.......zreszta jak marchewka jest ok....to ziemniak nie jest alergenem........z dynia tez powinno byc ok......
Ja bym tak zrobila a po tygodniu sprobowala z jabluszkiem ...wiesz dla rownowagi....bo na pewno przygotuj sie ze kupka bedzie inna.....:sorry:

Moni....ja podawalam wlasnie po dwa dni.......zreszta jak marchewka jest ok....to ziemniak nie jest alergenem........z dynia tez powinno byc ok......
Ja bym tak zrobila a po tygodniu sprobowala z jabluszkiem ...wiesz dla rownowagi....bo na pewno przygotuj sie ze kupka bedzie inna.....:sorry:

Czekałam na Twoją odp :yes:
Dzięki :-)
A co sądzisz o glutenie? Mogę za kilka dni zacząć go wmieszywać w te słoiczki?
I jeszcze jakbyś mogła się odnieść do tego tłuszczu... Posprawdzałam. I ja w składzie tych słoiczków: ziemniak+dynia, szpinak+ziemniak, marchewka+ziemniak (na razie tylko takie proste kupiłam) tłuszczu nie widziałam.
No i jeszcze jedno - kiedy mam kupić coś złożonego typu obiadek? I kiedy z mięskiem? Bo
Kurcz no, nic nie wiem.
Albo już przyzwyczaiłam się do lenistwa, i wiem że kochana ciocia jola na wszystko odpowie i pomoże. Powinnam ruszyć przysłowiową dupę i sama sobie tego poszukać :rolleyes2:

reklama
Czekałam na Twoją odp :yes:
Dzięki :-)
A co sądzisz o glutenie? Mogę za kilka dni zacząć go wmieszywać w te słoiczki?
I jeszcze jakbyś mogła się odnieść do tego tłuszczu... Posprawdzałam. I ja w składzie tych słoiczków: ziemniak+dynia, szpinak+ziemniak, marchewka+ziemniak (na razie tylko takie proste kupiłam) tłuszczu nie widziałam.
No i jeszcze jedno - kiedy mam kupić coś złożonego typu obiadek? I kiedy z mięskiem? Bo
Kurcz no, nic nie wiem.
Albo już przyzwyczaiłam się do lenistwa, i wiem że kochana ciocia jola na wszystko odpowie i pomoże. Powinnam ruszyć przysłowiową dupę i sama sobie tego poszukać :rolleyes2:

:-D:-D:-D:-D:-D

No wiec tak......tluszczu do sloiczkow byn nie dodawala....jak sama gotowalam marcheweczke lub ziemniaczka to dodawalm oliwe z oliwek.......

a z tym glutenem to tak.....ja podala bym go w Twoim przypadku ( Lili byla na cycusiu do tej pory) dopiero po jakis dwoch tygodniach...jak juz bedziesz pewna ze te podstawowe skladniki typu marchewka, ziemniak, dynia, pietruszka, jabluszko....Lili przyswaja ok..i nie ma po tym zadnych rewolucji.....

A z tym glutenem to powiem Ci tak...ze ja sam narazie przestalam dawac wszystko co ma gluten bo dziewczyny od dwoch tygodni robia zielone kupki....tylko ze ja podejzewam ze to jednak chyba nie ten gluten bo nawet po odstawieniu nic sie nie zmienilo....:-:)-:)-:)-(.....
A na samym poczatku przeciez bylo wszystko ok...tzn. przez okolo dwa tygodnie....no i nie wiem....:-:)-:)-(

No dobra juz sie skupiam na tym co wazne....:happy:
A obiadki to ja zaczelam wprowadzac wlasnie tak po dwoch tygodniach....mhhh chyba nawet troszke wczesniej......wogole to ja nie stosowalam sie do tego ze podaje sie najpierw przez kilka dni jeden skladnik i to po 2-3 lyzeczki.....u mnie dziewczyny zjadly chyba od razu po pol sloiczka a juz po kilku dniach jadly caly lub 3/4.....

Zreszta zobaczysz sama jak Lili bedzie reagowac na nowosci.....:tak::tak:

Do góry