reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę naszych Maleństw

Katarzynak....wiesz jezeli chodzi o zupke to zalezy z czego ja zrobisz.....czy np. dasz sporo ziemniaczka ...wtedy zupka jest gesta i trzeba dolac troszke wody.....ja sobie zawsze zostawiam cala i wtedy w miare potrzeby dolewam......u mnie dziewczyny wola taka rzadsza papke bo jesli jest geste to tak beda prowokowaly odruch wymiotny ze zwymiotuja...
na poczatku proponuje zrobic z marchewki , ziemniaka i pietruszki no i np. dodac troszke koperku......ta zupka bedzie potrzebowac plynu bo jest tam tesz pietruszka ktora po zmiksowaniu tez nadaje gestosci.....

zawsze jak bedzie za rzadkie to pozniej przed podaniem mozna troszke kleiku ryzowego lub kukurydzianego dodac....:-)

Florencja...kurcze jak ja bym miala taki dostep do organicznych rzeczy to bym tylko gotowala dla dziewczyn......nawet masz dostep do mieska....super.....zazdroszcze...:sorry2::sorry2::blink::blink:

reklama
Własnie zastanawiałam sie nad kubkiem niekapkiem i wiedziałam,że jak tu zajrze to sie ne zawiodę. Kupię ten polecany przez Jolę.Drugi zakup to gryzak dziąsełko.
Mamuski jak on sprawuje się u waszych maleństw?
Barmanko ,talerzyki z zastawy Marcelita rewelacja.Mój Mikołaj jest wielkim fanem bajki,,Tomek i przyjaciele''.Szkoda,że u nas nigdzie takiego nie spotkałam.

Dziewczyny,

Jaki tłuszcz dodajecie do zupek???

-Oliwa z oliwek tłoczona na zimno nie jest polecana gdyż jest zanieczyszczona
-olej rzepakowy bezerukowy nie istnieje, a wiadomo, ze kw. erukowy jest rakotwórczy
-masło- mam obawy jak dziecko bedzie tolerowalo białko krowie
- moze olej lniany, ale rafinowany

A moze najlepiej jest dodawac rozne tłuszcze zwracajac uwage na to czy jest rafinowany czy nie???

Czy jedna łyżka tłusczy wystarczy na 120g zupki??

Ostatnia edycja:
Dziewczyny,

Jaki tłuszcz dodajecie do zupek???

-Oliwa z oliwek tłoczona na zimno nie jest polecana gdyż jest zanieczyszczona
-olej rzepakowy bezerukowy nie istnieje, a wiadomo, ze kw. erukowy jest rakotwórczy
-masło- mam obawy jak dziecko bedzie tolerowalo białko krowie
- moze olej lniany, ale rafinowany

A moze najlepiej jest dodawac rozne tłuszcze zwracajac uwage na to czy jest rafinowany czy nie???

Czy jedna łyżka tłusczy wystarczy na 120g zupki??

Anemac......wiesz ja z zalecenia lekarza....i mojej health visitor.....powiedzieli mi ze tylko i wylacznie oliwe z oliwek z pierwszego tloczenia albo prawdziwe maslo bez dodatku soli........ja sie do tego stosuje.......

a na jeden obiadek dodaje wlasnie tak okolo lyzeczki oliwy.....tak na 150ml....

Własnie zastanawiałam sie nad kubkiem niekapkiem i wiedziałam,że jak tu zajrze to sie ne zawiodę. Kupię ten polecany przez Jolę.Drugi zakup to gryzak dziąsełko.
Mamuski jak on sprawuje się u waszych maleństw?
Mojej Hani gryzaczek się podoba (lubi się nim bawić i obgryzać z każdej strony)ale nie powiedziałabym ze przynosi jej ulgę jeśli chodzi i bolesność dziąseł:sorry2:

Hej
dajecie już dzieciaczkom chlebek albo bułeczkę do "pożucia" hihi?
ja dzis dałam (oj smakowala):-Di sie zastanawiam czy nie za wczesnie no ale niby od 6 miesiaca mozna gluten podawać wiec by pasowalo.:-)

Dziewczyny, pomóżcie jeszcze w sprawie rozszerzania.
Dziś podajemy pierwsze coś.
I będzie to marchewka, no bo chyba dań złożonych na pierwszy raz nie można. Mam różne papki - marchewkę z ziemniakami, jakieś szpinaki itd.
No ale o co chciałam pytać?
Muszę wreszcie zacząć wprowadzać też gluten. Będę go podawała do obiadków właśnie, bo u nas butla odpada.
Mam dziś zmieszać marchewkę z kaszką czy lepiej nie? :unsure: Bo jak wyjdzie jakaś reakcja to nie będę wiedziała czy to marchewka czy gluten nie? :huh:

reklama
Dziewczyny, pomóżcie jeszcze w sprawie rozszerzania.
Dziś podajemy pierwsze coś.
I będzie to marchewka, no bo chyba dań złożonych na pierwszy raz nie można. Mam różne papki - marchewkę z ziemniakami, jakieś szpinaki itd.
No ale o co chciałam pytać?
Muszę wreszcie zacząć wprowadzać też gluten. Będę go podawała do obiadków właśnie, bo u nas butla odpada.
Mam dziś zmieszać marchewkę z kaszką czy lepiej nie? :unsure: Bo jak wyjdzie jakaś reakcja to nie będę wiedziała czy to marchewka czy gluten nie? :huh:

Jeśli dopiero zaczynasz to lepirj skup sie na jednym marchewka, jablko...
Nie wiem jak inni ale ja nic nie dodawałam do takiej marchewki ze słoika tylko jak gotowalam świeżą( bo moja mała nie przepada za słoiczkami) to dodawałam do gotowania trochę masła. Pozdrowionka

Do góry