reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę naszych Maleństw

moniqsan - chyle czola..... moze kiedys tez pokusze sie o zrobienie obiadkow. Na razie wylacznie sloiczki :zawstydzona/y:. Moze ta oszczednosc mnie przekona :-)

Wyprobowlaam dzis nowe lyzeczki z TT
Tommee Tippee 4 ŁYŻECZKI z czujnikiem ciepła!! (787503759) - Aukcje internetowe Allegro
sa duzo lepsze o tych z canpola.

Pani w sklepie polecila mi kubek kapek Tommee Tippee PIERWSZY KUBEK 4m+ kolorki NEW (787405422) - Aukcje internetowe Allegro
zobacze jutro jak Oli bedzie sie z niego pilo.

Coreczka je obiadki w temp, powyzej pokojowej wiec zakup Talerz z Podgrzewanym Dnem, Baby Ono, NOWOŚĆ !! (791795150) - Aukcje internetowe Allegro okazal sie strzalem w 10.

reklama
Jesli chodzi o pojemniki do przechowywania zywnosci to ja zastanowilabym sie czy pojemniki analityczne sa dobre.... Dlaczego?? Wydaje mi sie, ze taki pojemnik powinien byc dopuszczony do kontaktu z zywnoscia. Jesli nie jest- to nie wiadomo co w nim "siedzi" i jak sie zachowa podczas zamrazania ( czy nie bedzie wchodzil w kontakt z zywnoscia)
Ja zdecydowlabym sie na szklane sloiczki lub
Tommee Tippee pojemnik na pokarm x 4 NIEBIESKIE (788463198) - Aukcje internetowe Allegro

Anemac
Z racji zawodu na pojemniczkach analitycznych trochę się znam i gdyby miały wchodzić w reakcję z pokarmem to wchodziłyby też z moczem, co wiadomo jak by się kończyło.
Z resztą, nie dajmy się zwariować. Umyłam je po prostu w ciepłej wodzie z mydłem, zresztą trafiło to do zamrażarki, a w temperaturze minusowej nie giną tylko przetrwalniki bakterii ... w takich pojemniczkach nie ma możliwości by się znalazły, bo potrzebują odpowiedniego środowiska do rozwoju.

Poza tym, ja nie należę do osób wariujących na punkcie sterylności. Nie wyparzam smoczków częściej niż raz na 2-3 dni, nie myję podłóg codziennie, mimo że Lili po nich "łazi" i na pewno nie sterylizowałabym np butelek gdybym ich używała.
Wiem czym grozi wyjaławianie dziecku środowiska i nie chcę mieć potem dziecka alergika.
Ludzie, ja jadłam piach z piaskownicy pewnie z największymi brudami świata, lizałam psy i koty po nosach, bawiłam się w zabawę "kto schowa więcej kamyków do buzi" .... pokolenie naszych rodziców, dziadków robiło jeszcze lepsze cuda a pradziadków zapewne nie uważało połowy higienicznych obrządków .... czy 50 lat temu ktoś słyszał o alergii? Nad słusznośćią ich używania zastanowiłabym się dopiero w przypadku gdybym miała je poddawać obróbce cieplnej. Te TT można, a mnie to nie jest potrzebne

A robienie tych zupek to naprawdę kaszka z masłem :tak: Wrzucasz do wody pokrojone w kostę warzywa, gotujesz 20 minut, miksujesz i wlewasz do słoiczków. Tyle :tak:

jolu
Zrobiłabym jabłuszka same ale kupiłam kiedyś jabłuszkowe gotowce. Więc mała musi je najpierw zjeść :tak:

Fajnie że masz dostęp do tych mrożonek eco.
Kurczę chciałabym kupić ten groszek, bo to takie błonnikowe warzywo :tak: No i zielony, a ja uwielbiam zielone warzywa :happy2:

A te kleiki dodajesz takie po prostu suche do rozmrożonego dania czy jak?

Ostatnia edycja:
Moni.....no jezeli masz juz jabluszko w sloiczku to co innego....:tak:
A groszku jak nie znajdziesz to poprostu kup taki normalny tylko ze mrozony bo ma duzo wiecej witaminek.....
no przeciez co mamy zrobic jak nie ma...niedawac....to chyba nie jest rozwiazanie....:sorry::sorry:

A z kleikami to jest tak ze na poczatku jak nam wystarczalo okolo 100ml na obiadek to dosypywalam tak normalnie odrobine....bo jak dodasz za duzo to zrobi sie kit.....a teraz dosc czesto rozrabiam kleik ryzowy na mleku i taki dodaje do jedzonka...jest jego wiecej no i przemycam mleko....taki ze mnie spryciarz....:-D:-D:-D

moniqsan- ja też dzis kupiłam te pojemnieczki na mocz:tak:idąc twoim przykładem:-)

Co to sterylizacji wszystkiego- ja tego nie robie. Wrząca wodą dwa razy w tygodniu przelewam butelki, smoczki, gryzaczki. Nigdy nic nie sterylizowałam. Misiowi nic sie nie dzieje jest cały i zdrowy:tak:
Wogóle nasze dzieci weszły teraz w etap brania wszystkiego do buzi, mysle ze tak czy tak nie uchronimy je przed bakteriami.

moniqsan- pewnie bedziesz zaskoczona, ale studiowałam technologię żywności. :-) Chyba na II roku mielismy przedmiot opakowania żywności i pamiętam jak ważne są atesty dla opakowań. Wiele niebezpiecznych związków z opakowań wchodzi w kontakt z tłuszczami i przenika do żywności. Nie jestem w stanie napisać szczegółow, bo zapomniałam. A czy pojemniki na mocz są bezpieczne??? Nie wiem.

anemac
Na pewno masz rację w tym co piszesz. Z tym że to, że są to pojemniki ma mocz (co może się dziwnie kojarzyć) to nie znaczy że jest to zwykły plastik. Te pojemniki jak pisałam też muszą mieć odpowiednie właściwości i nie mogą wchodzić w reakcję z płynami.
Ale muszę przyznać, że trochę dało mi to do myślenia. Tyle że tego o czym tu piszemy i tak nie da się uniknąć.
Na codzień korzystamy z puszek z których nikiel przenika do jedzenia czy nawet ze swykłych słoików z gumowymi nakrętkami z których skolei przechodzą rakotwórcze ftalany. Z tego co pamiętam około 95% żywności kupowanej przez nas jest zanieczyszczona niepożądanymi związkami chemicznymi przenikającymi z opakowań.
Muszę poszukać jakiejś tańszej alternatywy ... chociaż szczerze? Bardziej ufam analitycznym pojemniczkom niż jakimś sklepowym plastikom z przeznaczeniem gastronomicznym ... a opcja 20-30 kubeczków w cenie 20 pln za 4 sztuki jest trochę bez sensu :sorry:

Jeszcze jedna sprawa ...
wierzysz że pojemnik po maśle roślinnym za 1,80 pln jest lepszy niż pojemniczek analityczny? Ja nie bardzo ... a znajduje się w nim tłuszcz, który jak wiadomo, robi z plastikiem większe szkody niż płyn :huh:
A gastronomiczne pojemniki za 0,50 pln w które pakują jedzenie w restauracjach na wynos?
W dzisiejszych czasach chyba niczemu nie można ufać

Ostatnia edycja:
reklama
Moniqsan,
brawo za cierpliwość;-):tak:. ja tez używam pojemniczków siuskowych i to już wczesniej, zanim przeczytałam, że Ty tez tak mrozisz. Miałam wczesniej takie fajne woreczki, ale jak sie skonczyly i moj M. pojechal mi kupic nowe, to farmaceutka w aptece mu powiedziala, ze lepiej kupic te pojemniczki - tak tez zrobilismy. :blink:

Do góry