reklama
Blondi84
Mamusia Maciusia :)
potrzebuje rady, kupiłam Kaszkę mannę pszenną błyskawiczną normalnie w spożywczym, dajcie znać czy taka kaszka zawiera GLUTEN, bo ja Maćkowi na razie nie podawałam (bo kiedyś zaczełam sloiczki podawać z glutenem i wydawało mi się że go brzuch boli) teraz chce zrobić podejscie drugie do glutenu i proszę o radę, i ile mam dawać łyżeczek do zupki?
taka kaszka zawiera gluten. na poczatku należy podawać pół łyżeczki na 100ml zupki. ja mam taką z bobovity bez gotowania. podaje Marysi codziennie pół łyżeczki odkąd skończyła 5 miesięcy. Taką ekspozycję na gluten przeprowadza sie przez około 2 miesiące. jeśli nic sie nie dzieje mozna podawac coraz większe ilosci glutenu, np. kaszki zbożowe, biszkopty, pieczywo.
nam pediatra nie kazała podawac nic wiecej z glutenu do ukończenia 10. m-ca. ale u nas jest troche inaczej bo ja jestem na diecie bezglutenowej więc Marysia jest w grupie ryzyka.
nam pediatra nie kazała podawac nic wiecej z glutenu do ukończenia 10. m-ca. ale u nas jest troche inaczej bo ja jestem na diecie bezglutenowej więc Marysia jest w grupie ryzyka.
Dziś Marysia tez jadła brzoskwinie z malinami. korzystamy póki jeszcze są świeże maliny.
Dziś miałam na obiad krupnik a dla Marysi zupke z kabaczkiem. Jadłam i Marysia tak na mnie patrzyła że dałam jej spróbowac kaszy z zupy. gotuje z gryczana niepaloną i dzięki Arisce odkryłam kaszę jaglaną. dodaje ją tez do krupniku. Mała już nie wypluwała kaszy. smakowało jej. ale oczywiscie swoją kabaczkową zjadła, całą miskę.
Dziś miałam na obiad krupnik a dla Marysi zupke z kabaczkiem. Jadłam i Marysia tak na mnie patrzyła że dałam jej spróbowac kaszy z zupy. gotuje z gryczana niepaloną i dzięki Arisce odkryłam kaszę jaglaną. dodaje ją tez do krupniku. Mała już nie wypluwała kaszy. smakowało jej. ale oczywiscie swoją kabaczkową zjadła, całą miskę.
w ulotce którą dostałam razem z paczką z bobovity napisane jest że 2-3 g produktu glutenowego zawiera ok 1 łyżka stołowa kaszki, mi.nu jak Ty podajesz pół łyżeczki kaszki to tam glutenu jest naprawdę niewiele a powinno być 2-3 g na 100 ml zupki
ariska
Fanka BB :)
ale im tak lekarz kazał bo mama jest na diecie bezglutenowej to mała w grupie ryzyka
reklama
Ja jeszcze nie podałam glutenu i sama nie wiem czy mam podawać teraz czy czekać już do tego 10 miesiąca jak było dawniej. Pediatrę pytałam to stwierdziła, że tak naprawdę to wcale nie wiadomo co lepsze i żebym zrobiła jak uważam byle rozsądnie żeby Dominika nie utuczyć.