reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

reklama
potrzebuje rady, kupiłam Kaszkę mannę pszenną błyskawiczną normalnie w spożywczym, dajcie znać czy taka kaszka zawiera GLUTEN, bo ja Maćkowi na razie nie podawałam (bo kiedyś zaczełam sloiczki podawać z glutenem i wydawało mi się że go brzuch boli) teraz chce zrobić podejscie drugie do glutenu i proszę o radę, i ile mam dawać łyżeczek do zupki?

taka kaszka zawiera gluten. na poczatku należy podawać pół łyżeczki na 100ml zupki. ja mam taką z bobovity bez gotowania. podaje Marysi codziennie pół łyżeczki odkąd skończyła 5 miesięcy. Taką ekspozycję na gluten przeprowadza sie przez około 2 miesiące. jeśli nic sie nie dzieje mozna podawac coraz większe ilosci glutenu, np. kaszki zbożowe, biszkopty, pieczywo.
nam pediatra nie kazała podawac nic wiecej z glutenu do ukończenia 10. m-ca. ale u nas jest troche inaczej bo ja jestem na diecie bezglutenowej więc Marysia jest w grupie ryzyka.

Dziś Marysia tez jadła brzoskwinie z malinami. korzystamy póki jeszcze są świeże maliny.

Dziś miałam na obiad krupnik a dla Marysi zupke z kabaczkiem. Jadłam i Marysia tak na mnie patrzyła że dałam jej spróbowac kaszy z zupy. gotuje z gryczana niepaloną i dzięki Arisce odkryłam kaszę jaglaną. dodaje ją tez do krupniku. Mała już nie wypluwała kaszy. smakowało jej. ale oczywiscie swoją kabaczkową zjadła, całą miskę.

w ulotce którą dostałam razem z paczką z bobovity napisane jest że 2-3 g produktu glutenowego zawiera ok 1 łyżka stołowa kaszki, mi.nu jak Ty podajesz pół łyżeczki kaszki to tam glutenu jest naprawdę niewiele a powinno być 2-3 g na 100 ml zupki

No Marysia w grupie ryzyka jest. teraz to już tak nawet całą płaską łyżeczkę kaszki manny dostaje codziennie. ale poza tym nic wiecej. kupiłam Małej biszkopty bezglutenowe. super zajada.

a z jakiej firmy te biszkopty, ja mojej kupiłam ale glutenowe i jakoś boję się jej dać bo u nas z tym glutenem jest tak że raz go dodam a dwa razy zapomnę, poza tym jak dodam kaszkę to zupki bardzo mało zje

reklama
Ja jeszcze nie podałam glutenu i sama nie wiem czy mam podawać teraz czy czekać już do tego 10 miesiąca jak było dawniej. Pediatrę pytałam to stwierdziła, że tak naprawdę to wcale nie wiadomo co lepsze i żebym zrobiła jak uważam byle rozsądnie żeby Dominika nie utuczyć.

Do góry