reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

Kubek fajny. Klarcia może nie pije dużo więcej, ale jest wygodniej, bo nie musi głowy do tyłu odchylać. Lekarka mi dziś doradziła, aby jej podawać butelke z wodą przez sen jeśli nadal będą problemy z kupką, ale ostatnie dwa dni były bezproblemowe (na razie odstawiłam z diety marchewkę) no i Klarcia korzysta z nocnika. Wiem, że robi kupkę rano i po obiadku, więc sadzam ją na nocnik i ładnie się załatwia. Jej jest wygodniej niż do pieluchy, a mi nie śmierdzi w koszu na śmieci, bo wyrzucam do wc :)
Catelin super, że juz tak ładnie Klarcia załatwia sie na nocniczek. jestem pod wrażeniem.
ja na poczatku dawalam calego i chwile memlal a potem chrabiemu sie juz niechcialo i mu musialam po kawalku do buzi dawac to wtedy bylo ok bo niewypadalo z raczki

ja mam tez problem z moim hrabia leniuch z niego biszkopty i chrupki to musze mu lamac i do buzi podawac a butelki tez sobie sam nietrzyma tylko rece rozlozone ....corka to w tym wieku juz dawno mi sama butle trzymala i pila a on ani mysli cos sam zrobic....nawet mu sie kulac na brzuch niechche jak sama go niezaczne turlac to sam sie nieruszy tylko lezy rozlozony jak jezus na krzyzu;-)

hej kobietki co myslicie o tym???widzialam ostatnio w gazecie i mnie zaciekawilo...
KUBEK NIEKAPEK LOVI 360 JUNIOR 250 ml z uchwytami (1731486358) - Aukcje internetowe Allegro
testowala juz ktoras na swoich poprzednich dzieciach???
ja kupiłam Piotrusiowi, ale wolał pic ze zwykłego kubka niż męczyć się z ssaniem, chociaż łatwiej się pije niz z niekapka moim zadanie.

reklama
Blondi -tak sobie planowałam, że będę karmić jeszcze tak długo, jak będzie miała ochotę, ale jakoś nie wzięłam pod uwagę, ze może mała gryźć :/ pewnie nie do pozazdroszczenia...

catelin - normalnie jestem w szoku z tym nocniczkiem... gratulacje dla Klarci!

zabka - ja mam ten kubek (dostałam w pracy), ale jeszcze nie próbowałam, bo to od 9 m-ca

słuchajcie, czy wszystkie chrupki są solone???? bo dziś widziałam tylko takie w sklepie

Dziewczyny mam do Was pytanie: czy oprócz mięsa z kurczaka i indyka gotowałyscie jakieś inne do zupki? mam polędwicę wieprzowa i tak się zastanawiam czy nie ugotowac Marysce. może któraś próbowała dawać już inne miąsko niż tylko drób?

Dziewczyny mam do Was pytanie: czy oprócz mięsa z kurczaka i indyka gotowałyscie jakieś inne do zupki? mam polędwicę wieprzowa i tak się zastanawiam czy nie ugotowac Marysce. może któraś próbowała dawać już inne miąsko niż tylko drób?
oczywiście że polędwicę już gotowałyśmy :) jak najbardziej
Kurcze - mówicie że nocnik już by się przydał

mi.nu mój Tosiek prócz drobiu jadł też króliczka, jagnięcinkę, polędwiczki wieprzowe, cielęcinkę, szynkę wieprzową, wołowinę..czyli praktycznie każdy rodzaj mięska hehe

Hej dziewczyny, jeju Wy dajecie już chrupki dzieciakom. Matko ja się jeszcze boję. Maciulek to się dławi mi łatwo a jak jest coś nie zblendowanego to wypluwa . Dziewczyny mam pytanko, dodawałyście przecieru pomidorowego do zupki. Bo ostatnio patrzyłam na akład zupki ze sklepu i tam jak byk przecier był i to od 5 miesiąca już więc się zastanawiam. Ja dzisiaj z rybką robię zupkę.
Ogólnie mój chory był na trzydniówkę i jeszcze gardło doszło:/

My dajemy kasze - różne: manną, jęczmienną, jaglaną - każdą lubi. Ostatnio dostał zmiksowany makaron (troszeczkę do zupki) i jadł aż miło było patrzeć. U nas minus jest tylko taki, że jak Wojtka zaleci jakaś krupka to od razu wymiotuje;/ I dotyczy to chrupek kukurydzianych, żółtka czy warzyw w zupce. Wszystko musi być zmiksowane na absolutnie gładziutką papkę;( Lekarz nam mówi, żeby małego przyzwyczajac do innej konsystencji posiłków, ale na razie się wstrzymałam, bo to nie miało sensu.

ja daję całego chrupka do rączki, Klarcia go mamla i jej się odrywają kawałeczki, podobnie z ciasteczkami. Czasem też taję większe kawałki ciastek. Strasznie się tym dziecko brudzi, więc nie dawaj gdy ma najlepsze ubranko. Ja teraz zamiast chrupek daję wafle ryżowe, bo się tak nie przyklejają do buzi.

Moja Kamilcia tez taki delikates, wszystko musi miec na papke i to nie za gęstą przypadkiem, bo inaczej wymiotuje..
Biszkopta jak jej dałam.. to ugryzła i chciała połykac całe szczeście ze sie rozpuszcza , gorzej własnie z wawlami ryżowymi, ugryzła kawałek i połkneła zanim zmiekło no i oczywiście wymiotowała, zraziłam sie i boje sie jej teraz nawet dac chrupka..

Pić z kubka nie kapka tez nie daje rady, ona musi pic nawet mleczko jeszcze z butli z tych najmniejszych dziurek

reklama
ja za nocnikiem w przyszłym roku dopiero rozglądać się będę:) trening czystości to tak koło 18 miesiąca najlepiej zaczynać. zresztą sama zobaczę kiedy Maja będzie gotowa..

Do góry