reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

Ja czytałam w necie, że dynię można mrozić taką surową pokrojoną w kostkę i zrobiłam próbę, trochę zamroziłam ale jeszcze nie sprawdzałam czy nic się z nią nie stało. Natomiast czytałam, że przetwory z dyni bardzo łatwo się psują.
 
reklama
zrobiłam zupke z dynia i mięsem wieprzowym (szynka). dobre wyszło. a resztę dyni pokroiłam w kostke i zamroziłam taką surową. zostawilam tez troche na jutro do deserku.
 
No mam nadzieje że tym razem ekspozycja na gluten nam wyjdzie, zaczęlismy kiedyś kupiłam sloiczki obiadki z glutenm i dwa dni podawałam ale Maciusia bolał brzuch, odstawiliśmy i 2 m-ce odczekałam, jutro do obiadku dodam 2 łyżki stołowe bo mi zawsze wychodzi około 210ml, czy tak mogę zrobić?
 
No mam nadzieje że tym razem ekspozycja na gluten nam wyjdzie, zaczęlismy kiedyś kupiłam sloiczki obiadki z glutenm i dwa dni podawałam ale Maciusia bolał brzuch, odstawiliśmy i 2 m-ce odczekałam, jutro do obiadku dodam 2 łyżki stołowe bo mi zawsze wychodzi około 210ml, czy tak mogę zrobić?
Jak Maciuś zaczął jeść te obiadki z glutenem to moze na początek było w nich za dużo glutenu i dlatego bolał go brzuch. Myślę, że możesz dodać te dwie łyżki obiadku z glutenem do normalnego obiadu bezglutenowego, chociaż pewniejsze by było gdybyś jednak kasze manną dodawała. Wtedy wiadomo ile glutenu podałaś dziecku, bo tak to nie do końca wiesz ile w tych dwu łyzkach będzie glutenu. Jeśli bolał go brzuszek to ja na początek zaczełabym od płaskiej łyżeczki kaszy manny na te 210ml obiadu. i jesli wszystko bedzie ok to mozna powoli zwiększać ilość glutenu (2-3g na 100 ml zupy) i tak przez 2 miesiace bo tyle powinna trwać ta pierwsza początkowa ekspozycja na gluten. poźniej można podac biszkopty, pieczywo, kaszki glutenowe.
 
Dziewczyny a jak z tym glutenem, mija nam 2 miesiące ekspozycji dawałam kaszkę manna z bobovity do mleka i czy teraz mogę już podawać produkty glutenowe??
 
reklama
Do góry