reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

reklama
potrzebuje rady, kupiłam Kaszkę mannę pszenną błyskawiczną normalnie w spożywczym, dajcie znać czy taka kaszka zawiera GLUTEN, bo ja Maćkowi na razie nie podawałam (bo kiedyś zaczełam sloiczki podawać z glutenem i wydawało mi się że go brzuch boli) teraz chce zrobić podejscie drugie do glutenu i proszę o radę, i ile mam dawać łyżeczek do zupki?

taka kaszka zawiera gluten. na poczatku należy podawać pół łyżeczki na 100ml zupki. ja mam taką z bobovity bez gotowania. podaje Marysi codziennie pół łyżeczki odkąd skończyła 5 miesięcy. Taką ekspozycję na gluten przeprowadza sie przez około 2 miesiące. jeśli nic sie nie dzieje mozna podawac coraz większe ilosci glutenu, np. kaszki zbożowe, biszkopty, pieczywo.
nam pediatra nie kazała podawac nic wiecej z glutenu do ukończenia 10. m-ca. ale u nas jest troche inaczej bo ja jestem na diecie bezglutenowej więc Marysia jest w grupie ryzyka.

Dziś Marysia tez jadła brzoskwinie z malinami. korzystamy póki jeszcze są świeże maliny.

Dziś miałam na obiad krupnik a dla Marysi zupke z kabaczkiem. Jadłam i Marysia tak na mnie patrzyła że dałam jej spróbowac kaszy z zupy. gotuje z gryczana niepaloną i dzięki Arisce odkryłam kaszę jaglaną. dodaje ją tez do krupniku. Mała już nie wypluwała kaszy. smakowało jej. ale oczywiscie swoją kabaczkową zjadła, całą miskę.

w ulotce którą dostałam razem z paczką z bobovity napisane jest że 2-3 g produktu glutenowego zawiera ok 1 łyżka stołowa kaszki, mi.nu jak Ty podajesz pół łyżeczki kaszki to tam glutenu jest naprawdę niewiele a powinno być 2-3 g na 100 ml zupki

No Marysia w grupie ryzyka jest. teraz to już tak nawet całą płaską łyżeczkę kaszki manny dostaje codziennie. ale poza tym nic wiecej. kupiłam Małej biszkopty bezglutenowe. super zajada.

a z jakiej firmy te biszkopty, ja mojej kupiłam ale glutenowe i jakoś boję się jej dać bo u nas z tym glutenem jest tak że raz go dodam a dwa razy zapomnę, poza tym jak dodam kaszkę to zupki bardzo mało zje

reklama
Ja jeszcze nie podałam glutenu i sama nie wiem czy mam podawać teraz czy czekać już do tego 10 miesiąca jak było dawniej. Pediatrę pytałam to stwierdziła, że tak naprawdę to wcale nie wiadomo co lepsze i żebym zrobiła jak uważam byle rozsądnie żeby Dominika nie utuczyć.

Do góry