reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozmowy o karmieniu piersią / butelką

Ja mam Medele Swing i u mnie spisuje się super (ale na razie tylko 2 razy ściągałam;-)). O ile dobrze kojarzę, ona jest droższa od Mini Electric, ale szczerze mówiąc nie bardzo wiem, czym one się od siebie różnią.

Muszę spróbować tego sposobu 7-5-3.

reklama
Aniesia ja wypróbowałam kilka elektrycznych i tak:

elektryczny avent- o taki:
1274364174_94593127_1-Zdjecia--Laktator-AVENT-ISIS-IQ-UNO-elektrycznyreczny-WARTO-1274364174.jpg
nie potrafił mi zassać tak jak ręczny tej samej firmy, jakoś nie mogłam znim dojśc do ładu nie wiem czemu, mocno zasysa, dość bolesny

elektryczny Medeli - o taki:
MedelaLactina-SelectBreastpump.jpg
w szpitalu korzystalam z bazy elektrycznej Lactina i swojej przystawki - dla mnie rewelacja, ale to był taki kombajn do wypożyczania, nie wiem jak działa taki domowy, bez tej wielkiej bazy, ale jesli podobnie to polecam , jest delikatny, łądnie zasysa , zupełnie bezboleśnie i dużo mleczka mi wyssał:)

elektryczny ameda - taki:

6386480.jpg
bardzo fajny, używam do dziś, na dwie piersi, delikatnie zasysa, ale ładnie leci mleczko ;)

Aktualnie jak muszę odciągnąc mleko do karmienia przez męża jak wychodzę to używam ręcznego aventu, bo najszybciej mi jest nim odciągać. Na pewno przy elektrycznym nie boli ręka:D ale szybkość odsysania podobna jak dla mnie.

A_niesia chill out, i tak jesteśmy super matki więc karmienie piersią o niczym nie świadczy, nawet nie wiesz ile ja łez wylałam nad tym karmieniem, a brodawek praktycznie nie miałam tylko masakrę, zresztą sama wiesz jak to jest, ja jeździłam nawet na naświetlania brodawek specjalnymi lampami by się szybciej goiły , tak więc świetnie Cię rozumiem:)
Powodzenia jak coś to pisz:D pomożemy!

Ostatnia edycja:
ja mam Medele Mini Electric uważam, że jest świetny, fakt nie miałam porównania z innymi...minus tego laktatora jest taki, ze chodzi głośno jak traktor

anesia doskonale wiem co czujesz, u mnie też morze łez, wydawało mi się ze jestem jakaś wybrakowana, po czym okazało się ze większość ma problemy z karmieniem i tez mi było łatwiej ;-), zobaczysz powolutku wyjdziecie na prosta

A to Medela Swing jest ciuchutka. Znaczy im mocniejszą siłę ssania się ustawi, tym jest głośniejsza, ale i tak cicha.

Ja niestety musze odciagac pokarm i dawac Małemu z butelki bo za nic w swiecie nie chce ssac piersi. Próbowalismy kilka dni, były nakładki, była wizyta w poradni lakt, niby wszystko ok, mleko jest, ale moje brodawki chyba po prostu mu sie nie podobaja (sa płaskie jak nalesniki). Pewnej nocy po 5 godninach próby przystawienia go do piersi skapitulowałam i ze łzami w oczach dałam mu odciagniete mleko... i tak juz zostało. Kazda próba przystawienia konczy sie tak samo, ryk i za nic w swiecie nie moze chwycic brodawki... poza tym chyba juz mu sie spodobała butelka :( Tak wiec co kilka godzin odciagam pokarm i daje Maluszkowi w butelce. Czy doswiadczone mamy znaja moze jakies sposoby na utrzymanie laktacji w takiej sytuacji? Boje sie ze mleko szybko zniknie a chciałabym mozliwie jak najdłuzej wytrwac w tej kombinowanej sytuacji. Jak na razie Bartuniu zjada ok 90-100ml za jednym razem i tyle jestem w stanie odciagnac na kazdy posiłek, nawet troszke wiecej. Boje sie co bedzie dalej, jak bedzie chciał wiecej. Czy Waszym zdaniem te herbatki na pobudzenie laktacji działaja?
Kochana ja tak musiałam odciągać miesiąc bo Mały leżał w szpitalu, udawało mi się karmić go piersią 2 razy na dobę ale najczęściej było tak że zaspokajał pierwszy głód i przysypiał i budził się zazwyczaj po ok 40min głodny i najczęściej trzeba było dać butlę bo albo już czasu nie było albo coś (dobrze że zawsze miał zapasy mojego mleczka i zawsze przygotowane stało na podgrzewaczu), zauważyłam też że lepiej sobie z cycem radzi jak jest odpowiednio głodny taki zdeterminowany wtedy hehe
obiecałam sobie że w domu będę konsekwentna i nie będzie butli choćbym miała go przystawiać co 40min lub częściej, dziś wyszliśmy do domu, mamy 2 karmienia pełne za sobą i jestem w szoku bo poszło lepiej niż myślałam, Mały po 20min przy cycu a potem spanie 3h a teraz już nawet ponad 3 i wiem, że dużo zjadł raz mu się aż ulało po tym karmieniu poza tym ja mam dużo pokarmu
też używam nakładek, może w przyszłości z nich zrezygnuję ale nie wszystko naraz ;)
a wracając do twojego problemu to no cóż ważne, że jednak dostaje twoje mleko więc chyba nie jest tak źle, może próbuj jeszcze ale wiadomo dzieci są różne jak się nie uda to trudno
co do odciągania rób to regularnie co 3h najlepiej i nie martw się że nie będziesz miała pokarmu, ja od samego porodu odciągałam i miałam go dużo i cały czas
a poza tym to ja jeszcze piję herbatkę HIPP na laktację i też myślę, że pomaga jak raz nie piłam cały dzień to miałam mniej pokarmu

Wczoraj przyszedł laktator medela swing i jest super, cichy, efektywny - nie mam zarzutów.
Ale pojawiaja sie kolejne pytania :)
1. Jak czesto karmicie swoje maluchy? Czy jesli śpią to wybudzacie do karmienia?
2. Pytanie do mam karmiacych odciagnietym mlekiem: ile ml zjadaja jednorazowo wasze pociechy?
3. Pojawiła sie u mnie gorączka 38 stopni, jedna piers bardzo boli, nie czuje w niej zgrubien ale podejrzewam, że to zapalenie... :( Ide zaraz do lekarza, zobaczymy co zaradzi. Czy któras z was miała taka przypadłosc?

reklama
Anesia ja karmie mniej więcej co 3h, ale sam mi się tak budzi. Moj syncio zjada jednorazowo, bardzo różnie czasmi 60, ale zwykle ok 90 max 120

Do góry