reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rodzeństwo , kiedy wtajemniczyć starsze dziecko

Wanda mój ma już prawie 5,5 roku a też czeka śnieg bo wtedy ma byc dzidzia. :) Chociaż teoretycznie wie, że najpierw święta, potem sylwester no i jeszcze troszke zanim pojawi sie dzidzia. No ale ja sama nie moge sie doczekac a co dopiero takie maluchy, czy starszaki. :)

reklama
ja mojemu 5 latkowi powiedzialam tak ok 11-12 tygodnia (teraz idzie mi 19 tydzien); przyjal to bardzo pozytywnie bo od dawna chcial mniec "braciszka lub siostrzyczke" :)
teraz wie ze dzidzia urodzi sie na wiosne, wieczorem przytula sie do brzuszka i przez pepek rozmawia z dzidzia ;) przypomina mi tez ze nigdy nie jestem sama bo zawsze nosze dzidzie ze soba :) i nie pozwala mi sie przmeczac tzn nosic ciezkich rzeczy (na poczatku wytlumaczylam mu ze nie bede go juz nosic na rekach ale ciagle zostaja nam przytualanki do siebie :) )

Idzia super reaguja te nasze pociechy. Mój tez mnei pilnuje, ostatnio jak pilam sobie inke to zwrócil mi uwage, ze teraz to mi kawy nie wolno. :). Nasz wiedział od samego początku (około 4 tygodnia).

dokladnie karola - te nasze dzieciaczki sa rozkoszne;
nasz dowiedzial sie tak pozno, bo nie chcielismy zeby sie wygadal przed dziadkami telefonicznie :) a chcielismy poinformowac ich osobiscie a nie widujemy sie az tak czesto ... wiec wszystko musialo poczekac :)

DZiewczyny koniecznie zabierajcie te swoje starsze pociechy na USG i słuchanie serduszka. POtem jak już przed samym rozwiązaneim USG to niewiel widać bo duży maluch już nie mieści się na monitorze cały i nie ma takiego efektu. wydaje mis ię, że należy też starszaki angazować w zakupy dla młodszego i przygotowanie miejsca. I nie zapomnijcie o prezencie "wkupnym" od młodszego dla starszego. Mój po dwóch latach jeszcze pamięta co dostał od siostry! A potem to może być różnie - dużo zależy od nas rodziców. Zregóły wprowadzone w temat starsze dzieciaki mają krótki okres akceptowania nowego domownika. I nie rócie ze starszego dużego na siłę - jak chce pić z butelki, to co się stanie jak popije, jak chce przymierzyć pampersa - od jedengo nie zbankrutujecie, gorzej jak się chce zmieścić do wózka i może go zawalić! :mad: Nasze starszaki poprostu tak badają jak to jest być małą dzidzią bo sami już nue pamiętają, a myślą, że to najfajniej. Mój synek był z siostrzyczką na wswzystkich możliwych szczepieniach i badaniach, bo musial ją pocieszć i chronić. To się bardzo sparwdziło choć czasem było trudne ja byłam z dwójką sama, ale dzięki temu oszczędziło mi wielu trudnych momentów związanych z napadami zazdrości. A chęć pomocy przy niemowlaku była niesamowita i bardzo pomocna, jak padalam na nos po nie przespanej nocy. Tak więc angazować jak najwięcej i nie zwracać ugagi zbytnio na dziwne humory, bo mijają. Pwodzenia :)

Magdalenka, dzięki za rady. Nasz był na jednym z pierwszych USG i skomentował, że to tylko szaro-czarne i on chce się iśc pobawić. Ale z miłą chęcią oglada teraz zdjęcia w domku. Do lekarza juz nie chce się z nami wybierać.
A o prezencie dla starszaka juz też słyszalam i nawet wiem z czego sie ucieszy. :)

Czesc wszystkim!
Ja uwazam, iz nie nalezy mowic zbyt wczesnie, jesli dziecko jest male. 9 miesiecy to za dlugi okres oczekiwania. My powiedzielismy starszej corce ok 3 miesiaca przy okazji Swiat BN (tez miala wtedy 4,5 roku). Bardzo staralismy sie, aby dowiedziala sie o tym od nas, a nie od kogos przypadkowego. Dlatego wiadomosc o ciazy trzymalismy troche w tajemnicy i wiedzialy o niej chyba 2 najblizsze mi osoby.

A jak Victoria sie juz dowiedziala, na drugi dzien rozpowiedziala o tym chyba wszystkim znajomym :-) ktorzy byli troche zdziwieni, ze nic nie mowilismy, ale jak wytlumaczylam dlaczego czekalismy, zostalo to w pelni zaakceptowane.

pozdrawiam, magda

Ja swojej córeczce powiedziałam że będzie miała braciszka lub siostrzyczkę kiedy byłam w 2 miesiącu ciąży. Marta była szczęśliwa i bardzo chciała mieć brata. Chodziła ze mną i z mężem na usg i wszystkim opowiadała,że widziała swojego braciszka. Teraz kiedy Szymon ma 4 miesiące Marta bardzo mi pomaga.

Moja córeczka nie może się doczekać, kiedy bedzie braciszek. Próbuję ja nastawić na to, ze podczas jej urodzin mogę byc w szpitalu - termin porodu mam dokładnie w jej urodziny! Na moją gadkę, ze dzidziuś może się urodzić w tym samym dniu, co ona, Agatka odpowiedziała: "Mamusiu, to bedzie katastrofa!!!". Ja przerażona, pytam, dlaczego? Agacia odpowiada: "Bo będziesz musiała upiec dwa torty!!"
Słodkie, co? Wczoraj pozbierała wszystkie swoje niemowlęce zabawki typu grzechotki i powiedziała, że to bedzie dla dzidziusia, ale ona mu tego nie da, tylko pożyczy - jak urośnie, to odda :)) .

reklama
WITAJ NASZ MATI WIE OD POCZATKU!ZA MIESIAC URODZI SIE NAM DRUGA POCIECHA-MATI BEDZIE MIAL BRACISZKA I JAK NA TA CHWILE BARDZO SIE CIESZY!CALUJE BRZUSZEK ROZMAWIA DO DZIDZI I WYBRAL NAWET IMIE EMILEK!JUZ SIE NIE MOZE DOCZEKAC PORODU BO MOWI ZE BEDZIE POMAGAL:pODAWAL PAMPERSY ITP NIE WIEM CO BEDZIE JAK SIE URODZI ALE JESTEM DOBREJ MYSLI-CZAS POKAZE!POZDRAWIAM WSZYSTKIE MAMY PISZCIE DUZO PA

Do góry