reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

RELACJE PO USG

Pytalam kiedys o ten test obciazenie glukoza i moj gin twierdzi, ze przy mojej baaaardzo niskiej glukozie na czczo, moge zrobic, ale nie musze..... On robi pacjentkom, ktore tyja troszke wiecej, niz wskazuja normy... i u ktorych gluzkoza jest podwyzszona w moczu rowniez... Ale dla swojego spokoju moge dostac w piatek skierowanie.
Ja sobie odpuszczam.... mam dostep do glukometru i zawsze moge spobie posprawdzac:-)

reklama
Moja gin każdej pacjentce pisze skierowanie na ten test wiec jestem jakby spokojna!!!

Klara a powiedz na co Ty masz tyle tych piguł!!???

Klara nie podwazam wiedzy Twojej ginki...napewno wie co robi.....
ja sobie chyba zrobie w przyszlych badankach poziom cukru we krwi na czczo pokaze ginowi ... na poczatku ciazy mialam 83 cos tam z tego co wiem to to nie jest duzo.....ale teraz mam wieksza chec na slodycze....

:)Myfa wiem wiem że nie podważasz autorytetu ginki ja tylko mam nadzieję że kobieta wie co robi a oprócz tego mam teścia teściową i męża lekarzy też wszystko sprawdzają po 10 razy to będzie ich pierwszy wnuk a nie są już młodzi co niektórzy mają już prawnuki :) :) :)

Myfkadzieki troche sie uspokoilam. chyba przestane sie tak wszystkim przejmowac bo moja dziecko to bedzie nerwusek. Trzeba cieszyc sie z faktu bycia w ciazy a nie zamartwiac sie na przyszlosc. tak to sobie tlumacze ale w ciazy to nie takie proste. to chyba przez te hormony.

Co oznaczają skróty na na opisie usg ?
W czasie badanie wykonuje się szereg pomiarów, które pomagają w określeniu przybliżonego terminu porodu i sprawdzeniu czy dzecko rozwija się prawidłowo.
Najczęściej mierzy się:
GSD - średnica pęcherzyka ciążowego
CRL - odległość ciemieniowo-siedzeniowa (od szczytu główki do pupy)
BPD - wymiar dwuciemieniowy główki
HC - obwód główki
AC - obwód brzuszka
FL - długość kości udowej
TBD - wymiar poprzeczny klatki piersiowej
APBD - wymiar przednio-tylny klatki piersiowej

Klara ale masz fajniusio w taka rodzinke weszlas :-) w takim razie ja juz sie nic nie odzywam :-) jestes w najlepszych rekach :-) a zdjecia rzeczywiscie slabo widac ale wielkoscia wymiarami nasze bejbiki podobne :-)
Karolla milej lekturki :-)
buziaki

reklama
Zrobię jeszcze fotkę badań mocz+morfologia do porównania z wami .... te co zrobilam slabo czytelne ale to znów za jakąś chwilkę teraz najadlam się kapusty kiszonej muszę odleżeć :) :) :) ale mi narobilyście ochotki na bigos a nie ma kto mi zrobić.

Do góry