reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Puste jajo płodowe - dlaczego

Natasza27

Fanka BB :)
Witam,
Dziś byłam na pierwszej wizycie u lekarza. Aktualnie 6+2. Od dwóch tygodni myslalam, ze jestem w ciąży. Pozytywne testy, rosnąca beta hcg z krwi, duphaston i acard. To druga ciąża. Pierwsza poroniona kilka dni po @, nawet nie zdazylam iść do lekarza.
Dziś ta tragiczna wiadomość, ze jest pęcherzyk ciazowy ok. 20mm ale jest zupełnie pusty. Ani ciałka żółtego, ani zarodka. Za 5-6 dni kontrolne usg, ale skierowanie do szpitala już mam wystawione. Jestem załamana.
Czy któraś z Was to przeszła? Jaki moze być tego powód? Zachodze w ciążę za 1 podejściem.
IMG_20201230_100101.jpeg

Załączniki

• IMG_20201230_100107.jpeg
    IMG_20201230_100107.jpeg
    49,6 KB · Wyświetleń: 2 599
reklama
Ja mialam puste jajo ,za 2 razem serduszko przestało bić, za 3 razem się udało, tylko pytanie czy badalas tsh ??? Prolaktyna ???

U mnie 2 ciąże biochemiczne, 3cia- puste jajo. Po w sumie 3 poronieniach poszliśmy do kliniki niepłodności. W Warszawie wziął nas pod opiekę właściciel kliniki. Ponoć puste jajo to powikłanie po stronie matki. Wywiad był baaaardzo dokładny, musiałam od mamy wyciągnąć wszystkie informacje o poronieniach, stymulacjsch itp.bo to ponoć dziedziczne. Badania na zespół antyfosfolipidowy, toczeń, panel limfocytów, kariotypy, badanie nasienia (w tym najważniejsza fragmentacja DNA), badania bakteriologiczne, hormony (w tym AMH - to jedno z ważniejszych), DHEA. Po tym wszystkim stwierdzono u mnie niską rezerwę jajnikową, adenomiozę (coś jak endometrioza), brak wzrastania endometrium no i najważniejsze to wszystko prowadziło do słabej jakości komórek - słaba komórka + słaby plemnik (u męża wysoka fragmentacja). Dostaliśmy suplementy + ja miałam poddać się operacji (drożność jajowodów, histeroskopię i coś jeszcze). Generalnie doktor powiedział, że za poronienia odpowiadają geny, no i słabe komórki/nasienie. Możemy poddać się in vitro lub po prostu czekać na TEN zarodek.
Chcieliśmy podejść do in vitro, ale przyszła pandemia i...ten zarodek (5 ciąża, 2 dzieci). Jestem mimo wszystko wdzięczna lekarzom, bo mąż rzucił papierosy, schudł, a ja wiem, że pomimo 33 lat to był ostatni dzwonek na ciążę, bo tak jak u mojej mamy rezerwa jajnikowa zaczęła się bardzo kurczyć. Statystycznie w wieku 34 lat moje AMH byłoby poniżej 0.5 czyli granicy dającej wg lekarzy szans na naturalną ciążę w ogóle a i in vitro byłoby "cięższe")
Ps. Prywatnie badania są niestety bardzo drogie, taka wstępna diagnostyka kosztowała nas 10k. Po 2 poronieniach część już możesz robić na NFZ.

W pierwszej ciąży też miałam puste jajo, skończyło się zabiegiem w 8tc. Nie robiłam pełnej diagnostyki, jeśli chodzi o przyczynę, mutacje itp. jedynie zbiłam TSH. Niestety po zabiegu łyżeczkowania długo nie mogłam dojść do siebie, organizm bardzo się zbuntował. Miałam długie, bezowulacyjne cykle. Pomógł mi lekarz z kliniki niepłodności, wdrożyliśmy stymulację plus monitoring, u męża badanie nasienia - wyniki wyszły kiepskie 1% morfologia. Byliśmy załamani, ale się nie poddaliśmy. Mąż zaczął ćwiczyć plus brać suplementy, ja dieta i stymulacja. Udało się w pierwszym cyklu, obecnie jestem w 25tc. Myślę, że na puste jajo w pierwszej ciąży u nas przełożyła są kiepska jakość komórki jajowej i kiepskie plemniki. Gdyby nie stymulacja i zmiana stylu życia do tej pory by się nie udało.

A czy oprócz tsh ,cos robiłaś??? Ft3 ft4 ???
Mam niedoczynność. Ft3 i ft4 w górnych granicach. Przed tą ciąża zwiększona dawka leku z 25 na 50 żeby zbić TSH z 2,2 na wartość w okolicy 1. Anty-TPO w normie, anty-TG zawyżone.
A u Ciebie co było przyczyną poronien? Masz dziecko z trzeciej ciąży ;)

U mnie pierwsza ciąża i puste jajo. Byłam załamana. Położona mowila że ,to się często zdarza. Później szpital i zabieg. Po 6 mc znowu zaszlam w ciążę, tym razem szczęśliwą. Mam 35 lat

U mnie podobnie, pierwsza ciąża po stymulacji w klinice i puste jajo...a druga biochemiczna i wiadomość o covid jednocześnie. Jestem teraz po pierwszej miesiączce po biochemicznej i się staramy, robiłam badania, biorę acard w czasie starań i metyle. Jak się uda to będzie heparyna. Ale już zaczynam wątpić, że to się dobrze skończy...

reklama
Mam niedoczynność. Ft3 i ft4 w górnych granicach. Przed tą ciąża zwiększona dawka leku z 25 na 50 żeby zbić TSH z 2,2 na wartość w okolicy 1. Anty-TPO w normie, anty-TG zawyżone.
A u Ciebie co było przyczyną poronien? Masz dziecko z trzeciej ciąży ;)
Puste jajo, powiedzieli ze często się zdarza , za drugim razem ,prawdopodobnie cytomegalia , ale pewnosci nie mam bete mialam mega wysoka ,bo w 4tc ponad 8 tysięcy, po 48h ponad 22 tysiące, w necie wyczytałam ze to może świadczyć o zd itp , a z 3 ciazy mam zdrowa coreczke 🙂 powodzenia ,Tobie tez sie uda

Do góry