reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

sandra to jest taka sałatka do drugiego dania, moje chłopaki uwielbiają;-)
a na kiszone przepis prosty, ładujesz ogórki do słoika, do tego ze dwa ząbki czosnku, łodyga kopru, kawałek obranego chrzanu, ze dwa, trzy liście czarnej porzeczki lub dębu, zalewasz słoik zagotowaną wodą z solą (w ilości dwie kopiate łyżki grubej, niejodowanej soli na litr) można zalać taką ciepłą wodą, potem zakręcone słoiki zostawiasz na dwa, trzy dni w kuchni, czyli w cieple, a później do chłodnego pomieszczenia czyli piwnicy, niestety nie lubię małosolnych to i przepisu nie mam sprawdzonego, ale dziewczyny na pewno mają;-)
 
reklama
sandra to jest taka sałatka do drugiego dania, moje chłopaki uwielbiają;-)
a na kiszone przepis prosty, ładujesz ogórki do słoika, do tego ze dwa ząbki czosnku, łodyga kopru, kawałek obranego chrzanu, ze dwa, trzy liście czarnej porzeczki lub dębu, zalewasz słoik zagotowaną wodą z solą (w ilości dwie kopiate łyżki grubej, niejodowanej soli na litr) można zalać taką ciepłą wodą, potem zakręcone słoiki zostawiasz na dwa, trzy dni w kuchni, czyli w cieple, a później do chłodnego pomieszczenia czyli piwnicy, niestety nie lubię małosolnych to i przepisu nie mam sprawdzonego, ale dziewczyny na pewno mają;-)

Dzieki Bedytka, moze w koncu w tym roku uda mi sie troche ogoreczkow zakisic :-)
 
wódka cytrynowo-kawowa czyli babski likierek:-)
-pół litra czystej wódki (byle jaka)
-jedna duża cytryna (końcówką noża porobić dziurki)
-około 20 ziarenek kawy
-łyżka glukozy
do ponacinanej cytryny wciskamy ziarenka kawy, wkładamy do dużego słoika, wsypujemy glukozę, wlewamy wódkę i na 14 dni do lodówki, potem przelewamy do ładnej buteleczki i popijamy, mniam:-)
 
bedyta- super przepis... musze wypróbować!!! co prawda na urodzinkach julii nie planowałam żadnego alkoholu, ale taka cytrynówka... hmmm
 
wódka cytrynowo-kawowa czyli babski likierek:-)
-pół litra czystej wódki (byle jaka)
-jedna duża cytryna (końcówką noża porobić dziurki)
-około 20 ziarenek kawy
-łyżka glukozy
do ponacinanej cytryny wciskamy ziarenka kawy, wkładamy do dużego słoika, wsypujemy glukozę, wlewamy wódkę i na 14 dni do lodówki, potem przelewamy do ładnej buteleczki i popijamy, mniam:-)

a moze byc cukier zamiast glukozy?

jak macie jakies przepisy na kolorowe drinacze, to ja poprosze:happy2:
 
redaktorka może być cukier, ale najpierw go rozpuść w odrobinie wrzątku, bo w wódce się nie rozpuści:-p
kolorowe drinki z palemką to tylko w lokalu degustuję, ale jak macie jakieś proste pomysły to chętnie skorzystam, myślę że kolorowe likiery się mogę sprawdzić, miętowy, curacao....
 
Moj ulubiony: blue lagoon. 50 ml mleka, 50 ml smietanki 30%, 50 ml Malibu (lub likieru kokosowego innego), 25 ml curacao blue, lod.
Do szakera (w miare mozliwosci schlodzonego a nie wyjetego z cieplej kapieli ;-) ) wrzucamy dwie kostki lodu i wlewamy skladniki. Wstrzasamy szybko do momentu, kiedy prawie nie slychac kostek lodu. Przelac do wysokiej szkalnki i voila :-D Ja uwielbiam. W wersji nieco bardziej kalorycznej (ale tylko nieco wziawszy pod uwage, ze to niezla bombka ;-) :-D ): przelac do szklanki z galka smietankowego loda, a wierzch przyozdobic kleksem bitej smietany :-D Chociaz osobiscie wole wersje podstawowa :-D

Bezalkoholowo ale kawowo na orzezwienie kawa mrozona:
150 ml mleka najlepiej 3,2, ale moze byc slabsze
czubata lyzeczka kawy rozpuszczalnej (lub wiecej jesli ktos lubi)
lyzeczka czubata cukru pudru (lub wiecej/mniej w zaleznosci od preferowanego smaku)
galka loda (moze byc smietankowa, kawowa, bakaliowa, straciatella, kakaowa, adwokat chociaz ja preferuje smietankowa)
dwie kostki lodu
ewentualnie bita smietana tylko do przyozdobienia troszke
do shakera wlewamy mleko, wrzucamy pozostale skladniki i wstrzasamy tak mocno az prawie nie slychac kostek lodu, Przelac do wysokiej szklanki, mozna przyozdobic bita smietana :-) Smacznego :-)
 
Ale sie rozrywkowo zrobilo :-D

A to przepis na cytrynoweczke :-)

1 litr spirytusu
1 litr wody
24 lyzki cukru
8 cytryn

Wode przegotowac, odstawic do ostygniecia. Dodac spirytus, cukier i cytryny (tzn. wycisniety sok i skorke potarta). Odstawic na 24 godziny. Przecedzic przez drobne sitko albo gaze, przelac do butelek, zakrecic i odstawic.
Im dluzej stoi tym jest lepsza, ale odrazu tez mozna pic :-D
 
reklama
Makaron ze szpinakiem i czosnkiem
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
3 łyżeczki masła
makaron
pół opakowania szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
łyżka śmietany
na patelni rozgrzewamy 3 łyżeczki masła. dodajemy posiekaną 1 średnią cebulę. gdy się zeszkli, dodajemy pół opakowania mrożonego rozdrobnionego szpinaku. kiedy się rozpuści, wyciskamy w to 3-4 ząbki czosnku. dodajemy sól (pieprzu nie, bo popsuje smak) i smażymy ok 5 minut. po tym czasie zestawiamy z ognia. po 1-2 minutach wkładamy na to 1 dużą łyżkę śmietany i mieszamy. podajemy z makaronem jako sos.
Pyszne, Alka też z nami jadła.:-)
 
Do góry