reklama
dominique.p
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 27 Grudzień 2005
- Postów
- 1 746
Oczywiście, nie ma problemu. Bardzo proszę Pozdrawiam
sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 20 Marzec 2006
- Postów
- 8 063
Dziewczynki, tak sobie siedze w pracy, mam smaczki i mysle co by jutro ugotowac na obiad i doszlam do wniosku, ze zrobie spaghetti - takie moje
-pomidorki z puszki bez skorki
-1 sos winiary w proszku do spaghetti bolognese
-mieso mielone - najlepiej wolowe, ale moze byc tez wolowo-wieprzowe
-czerwona fasola z puszki
-oliwki (chociaz niekoniecznie, bo nie kazdy lubi)
-ser zółty (jakis bardziej ostry)
-chilli
-vegeta
-ziola - bazylia, oregano itd.
-makaron - nie musi byc spaghetti, ja czesto uzywam wstazek, muszelek itp.
Mieso podsmazamy, przyprawiamy chilli, vegeta i ziolami, dodajemy pomidorki, wszystko razem dusimy. Wlewamy duza szklanke wody, wsypujemy sos winiary, dalej dusimy na malym ogniu przez ok. 15 min. Dodajemy czerwona fasole - wczesniej ja plucze na sitku i dobrze odsaczam. Oliwki kroje na plasterki i wrzucam na sam koniec. Osobo na tarce tre serek zolty. No i gotowe
Zamiast sera zoltego pyszne jest z wedzona mozzarella albo oscypkiem. Mozna rowniez dodac kukurydzy - wtedy ladnie wyglada kolorystycznie.
-pomidorki z puszki bez skorki
-1 sos winiary w proszku do spaghetti bolognese
-mieso mielone - najlepiej wolowe, ale moze byc tez wolowo-wieprzowe
-czerwona fasola z puszki
-oliwki (chociaz niekoniecznie, bo nie kazdy lubi)
-ser zółty (jakis bardziej ostry)
-chilli
-vegeta
-ziola - bazylia, oregano itd.
-makaron - nie musi byc spaghetti, ja czesto uzywam wstazek, muszelek itp.
Mieso podsmazamy, przyprawiamy chilli, vegeta i ziolami, dodajemy pomidorki, wszystko razem dusimy. Wlewamy duza szklanke wody, wsypujemy sos winiary, dalej dusimy na malym ogniu przez ok. 15 min. Dodajemy czerwona fasole - wczesniej ja plucze na sitku i dobrze odsaczam. Oliwki kroje na plasterki i wrzucam na sam koniec. Osobo na tarce tre serek zolty. No i gotowe
Zamiast sera zoltego pyszne jest z wedzona mozzarella albo oscypkiem. Mozna rowniez dodac kukurydzy - wtedy ladnie wyglada kolorystycznie.
Jotemka
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 31 Październik 2005
- Postów
- 5 320
Szaszlyki na grilla
1 kg piersi kurczaka
cukinia
papryka zolta
papryka czerwona
majeranek
czosnek
sok z 1/2 cytryny
olej
sol
Piersi umyc, pokroic w kostke (spora) - poledwiczki odcinam i daje do innej potrawy. Papryke przekroic, wyjac pestki i pokroic w kostke podobnej wielkosci co piersi kurczaka. Cukinie umyc odciac koncowki, pokroic w polksiezyce - grubosci ok 5mm. Zrobic marynate z soku z cytryny, czosnku przecisnietego przez praske, majeranku, soli oraz oliwy. Proporcje dowolne, bo kazdy lubi cos innego. Sporo tego musi byc na taka ilosc zarelka. Mieso, warzywa wymieszac w jednej misce, wlac marynate i wymieszac jeszcze raz dokladnie - tak aby marynata pokryla warzywa i miesko. Wstawic do lodowki na min godzine. Nadziewac na szpatulki do szaszlykow. Korzystam z drewnianych - dlugich ok 30 cm, ale mozna krotsze - co kto lubi. Nadziewac na zmiane: miesko cukinie miesko papryczke. Piekna kolorowa mozaika wychodzi. Trzeba piec na srednim grillu, nie za dlugo. Podawac z tzatzikami.
Smanego
1 kg piersi kurczaka
cukinia
papryka zolta
papryka czerwona
majeranek
czosnek
sok z 1/2 cytryny
olej
sol
Piersi umyc, pokroic w kostke (spora) - poledwiczki odcinam i daje do innej potrawy. Papryke przekroic, wyjac pestki i pokroic w kostke podobnej wielkosci co piersi kurczaka. Cukinie umyc odciac koncowki, pokroic w polksiezyce - grubosci ok 5mm. Zrobic marynate z soku z cytryny, czosnku przecisnietego przez praske, majeranku, soli oraz oliwy. Proporcje dowolne, bo kazdy lubi cos innego. Sporo tego musi byc na taka ilosc zarelka. Mieso, warzywa wymieszac w jednej misce, wlac marynate i wymieszac jeszcze raz dokladnie - tak aby marynata pokryla warzywa i miesko. Wstawic do lodowki na min godzine. Nadziewac na szpatulki do szaszlykow. Korzystam z drewnianych - dlugich ok 30 cm, ale mozna krotsze - co kto lubi. Nadziewac na zmiane: miesko cukinie miesko papryczke. Piekna kolorowa mozaika wychodzi. Trzeba piec na srednim grillu, nie za dlugo. Podawac z tzatzikami.
Smanego
dominique.p
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 27 Grudzień 2005
- Postów
- 1 746
MURZYNEK Z WIŚNIAMI
2 op. wiśni mrożonych bez pestek Hortex (800g)
100ml rumu lub innego alkoholu
1 kostka margaryny (np. Kasia; 250g)
1/2 szkłanki mleka
2 szklanki cukru
1 op. cukru waniliowego
4 łyżki kakao
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat rumowy
cukier puder do posypania
Wiśnie rozmrozić (najlepiej włożyć z opakowaniami do miski z ciepłą wodą). Z rozmrożonych odsączyć sok i zalać alkoholem. Zostawić na min. 1h, od czasu do czasu przemieszać. Tłuszcz rozpuścić w garnku z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Gotować na małym ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści, a masa lekko zgęstenieje, cały czas mieszając. Odlać pół filiżanki. Ostudzić całą masę, dodać do niej żółtka, mąkę z proszkiem i kilka kropli aromatu rumowego, zmiksować. Następnie wymieszac z białkami ubitymi na pianę. Ciasto wylać na kwadratową formę (24X24cm). Na wierzchu gęsto ułożyć odsączone z alkoholu wiśnie. Wstawić do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piec 45-50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem, a na tym zrobić esy-floresy z odlanej wcześniej masy kakaowej (jeśli zdążyła już stężeć to trzeba ją przez chwilę podgrać np. w mikrofalówce).
Smacznego ;D
2 op. wiśni mrożonych bez pestek Hortex (800g)
100ml rumu lub innego alkoholu
1 kostka margaryny (np. Kasia; 250g)
1/2 szkłanki mleka
2 szklanki cukru
1 op. cukru waniliowego
4 łyżki kakao
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat rumowy
cukier puder do posypania
Wiśnie rozmrozić (najlepiej włożyć z opakowaniami do miski z ciepłą wodą). Z rozmrożonych odsączyć sok i zalać alkoholem. Zostawić na min. 1h, od czasu do czasu przemieszać. Tłuszcz rozpuścić w garnku z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Gotować na małym ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści, a masa lekko zgęstenieje, cały czas mieszając. Odlać pół filiżanki. Ostudzić całą masę, dodać do niej żółtka, mąkę z proszkiem i kilka kropli aromatu rumowego, zmiksować. Następnie wymieszac z białkami ubitymi na pianę. Ciasto wylać na kwadratową formę (24X24cm). Na wierzchu gęsto ułożyć odsączone z alkoholu wiśnie. Wstawić do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piec 45-50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem, a na tym zrobić esy-floresy z odlanej wcześniej masy kakaowej (jeśli zdążyła już stężeć to trzeba ją przez chwilę podgrać np. w mikrofalówce).
Smacznego ;D
Frutisek
Sierpniowa mama'06 Entuzjast(k)a
;D Dziewczynki..niedawno ktoś podawał przepis na pulpeciki z koperkiem,,,KUPIŁAM koper i co dalej...ziemniaki się gotują a ja nie wiem co z tymi pulpecikami..przeszukałam już wiele postów..gdzie tego szukać??
reklama
M
Majka01
Gość
Frituśku mi ostatnio mąż robił pulpety z ryżem w sosie koperkowym.
Pulpety
Pierś z kurczaka bądź indyka + jedna paczka ugotowanego ryżu, wszytko zmielić doprawić i ugotować
Sos koperkowy:
- 0,5 pęczka koperku
- 2 dag masła
- 2 łyżeczki mąki
- 1 szklanka rosołu
- 3-4 łyżki śmietany (30% ja używam)
- sól
Koperek opłukać osuszyć i drobno posiekać. W rondelku rozetrzeć surowe masło z mąką rozprowadzić gorącym rosołem
i mieszając zagotować. Następnie dodać koperek śmietanę sól do smaku i razem podgrzać ale jeż
nie gotować.
RADA sos koperkowy można przyrządzić bez tłuszczu zwiększając ilość
śmietany. Można go także doprawić go żółtkiem. W tym celu należy surowe
rozetrzeć w kubeczku z 1-2 łyżkami gorącego sosu połączyć z całą ilością
sosu wymieszać i podgrzać ale już nie gotować.
Pulpety
Pierś z kurczaka bądź indyka + jedna paczka ugotowanego ryżu, wszytko zmielić doprawić i ugotować
Sos koperkowy:
- 0,5 pęczka koperku
- 2 dag masła
- 2 łyżeczki mąki
- 1 szklanka rosołu
- 3-4 łyżki śmietany (30% ja używam)
- sól
Koperek opłukać osuszyć i drobno posiekać. W rondelku rozetrzeć surowe masło z mąką rozprowadzić gorącym rosołem
i mieszając zagotować. Następnie dodać koperek śmietanę sól do smaku i razem podgrzać ale jeż
nie gotować.
RADA sos koperkowy można przyrządzić bez tłuszczu zwiększając ilość
śmietany. Można go także doprawić go żółtkiem. W tym celu należy surowe
rozetrzeć w kubeczku z 1-2 łyżkami gorącego sosu połączyć z całą ilością
sosu wymieszać i podgrzać ale już nie gotować.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 2 tys
- Wyświetleń
- 166 tys
Podziel się: