reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

Jesli o mnie chodzi to nie ma sprawy, glownie jesli chodzi o golabki. ;D

W kazdym razie bardzo prosze :)
 
reklama
Dziewczynki, tak sobie siedze w pracy, mam smaczki i mysle co by jutro ugotowac na obiad i doszlam do wniosku, ze zrobie spaghetti - takie moje :)

-pomidorki z puszki bez skorki
-1 sos winiary w proszku do spaghetti bolognese
-mieso mielone - najlepiej wolowe, ale moze byc tez wolowo-wieprzowe
-czerwona fasola z puszki
-oliwki (chociaz niekoniecznie, bo nie kazdy lubi)
-ser zółty (jakis bardziej ostry)
-chilli
-vegeta
-ziola - bazylia, oregano itd.
-makaron - nie musi byc spaghetti, ja czesto uzywam wstazek, muszelek itp.



Mieso podsmazamy, przyprawiamy chilli, vegeta i ziolami, dodajemy pomidorki, wszystko razem dusimy. Wlewamy duza szklanke wody, wsypujemy sos winiary, dalej dusimy na malym ogniu przez ok. 15 min. Dodajemy czerwona fasole - wczesniej ja plucze na sitku i dobrze odsaczam. Oliwki kroje na plasterki i wrzucam na sam koniec. Osobo na tarce tre serek zolty. No i gotowe :)
Zamiast sera zoltego pyszne jest z wedzona mozzarella albo oscypkiem. Mozna rowniez dodac kukurydzy - wtedy ladnie wyglada kolorystycznie.
 
Szaszlyki na grilla

1 kg piersi kurczaka
cukinia
papryka zolta
papryka czerwona
majeranek
czosnek
sok z 1/2 cytryny
olej
sol

Piersi umyc, pokroic w kostke (spora) - poledwiczki odcinam i daje do innej potrawy. Papryke przekroic, wyjac pestki i pokroic w kostke podobnej wielkosci co piersi kurczaka. Cukinie umyc odciac koncowki, pokroic w polksiezyce - grubosci ok 5mm. Zrobic marynate z soku z cytryny, czosnku przecisnietego przez praske, majeranku, soli oraz oliwy. Proporcje dowolne, bo kazdy lubi cos innego. Sporo tego musi byc na taka ilosc zarelka. Mieso, warzywa wymieszac w jednej misce, wlac marynate i wymieszac jeszcze raz dokladnie - tak aby marynata pokryla warzywa i miesko. Wstawic do lodowki na min godzine. Nadziewac na szpatulki do szaszlykow. Korzystam z drewnianych - dlugich ok 30 cm, ale mozna krotsze - co kto lubi. Nadziewac na zmiane: miesko cukinie miesko papryczke. Piekna kolorowa mozaika wychodzi. Trzeba piec na srednim grillu, nie za dlugo. Podawac z tzatzikami.
Smanego
 
MURZYNEK Z WIŚNIAMI

2 op. wiśni mrożonych bez pestek Hortex (800g)
100ml rumu lub innego alkoholu
1 kostka margaryny (np. Kasia; 250g)
1/2 szkłanki mleka
2 szklanki cukru
1 op. cukru waniliowego
4 łyżki kakao
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat rumowy
cukier puder do posypania


Wiśnie rozmrozić (najlepiej włożyć z opakowaniami do miski z ciepłą wodą). Z rozmrożonych odsączyć sok i zalać alkoholem. Zostawić na min. 1h, od czasu do czasu przemieszać. Tłuszcz rozpuścić w garnku z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Gotować na małym ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści, a masa lekko zgęstenieje, cały czas mieszając. Odlać pół filiżanki. Ostudzić całą masę, dodać do niej żółtka, mąkę z proszkiem i kilka kropli aromatu rumowego, zmiksować. Następnie wymieszac z białkami ubitymi na pianę. Ciasto wylać na kwadratową formę (24X24cm). Na wierzchu gęsto ułożyć odsączone z alkoholu wiśnie. Wstawić do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piec 45-50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem, a na tym zrobić esy-floresy ;) z odlanej wcześniej masy kakaowej (jeśli zdążyła już stężeć to trzeba ją przez chwilę podgrać np. w mikrofalówce).
Smacznego ;D
 
Mam gości w sobote wiec wypróbuje Murzynka z wiśniami, a jak nie wyjdzie to sie pochlastam ::) ba ja raczej małopieczaca jestem :-[
 
;D Dziewczynki..niedawno ktoś podawał przepis na pulpeciki z koperkiem,,,KUPIŁAM koper i co dalej...ziemniaki się gotują a ja nie wiem co z tymi pulpecikami..przeszukałam już wiele postów..gdzie tego szukać??
 
reklama
Frituśku mi ostatnio mąż robił pulpety z ryżem w sosie koperkowym.

Pulpety
Pierś z kurczaka bądź indyka + jedna paczka ugotowanego ryżu, wszytko zmielić doprawić i ugotować

Sos koperkowy:
- 0,5 pęczka koperku
- 2 dag masła
- 2 łyżeczki mąki
- 1 szklanka rosołu
- 3-4 łyżki śmietany (30% ja używam)
- sól
Koperek opłukać osuszyć i drobno posiekać. W rondelku rozetrzeć surowe masło z mąką rozprowadzić gorącym rosołem
i mieszając zagotować. Następnie dodać koperek śmietanę sól do smaku i razem podgrzać ale jeż
nie gotować.
RADA sos koperkowy można przyrządzić bez tłuszczu zwiększając ilość
śmietany. Można go także doprawić go żółtkiem. W tym celu należy surowe
rozetrzeć w kubeczku z 1-2 łyżkami gorącego sosu połączyć z całą ilością
sosu wymieszać i podgrzać ale już nie gotować.
 
Do góry