Obiecany przepis na moje danie popisowe czyli Klafuti z kurczaka
Składniki:
1 pierś kurczaka
2 łyżki ostrej musztardy
2 jajka
40 g ementalera (lub innego zwykłego sera)
100 ml śmietanki 30% ( w przepisie oryginalnie jest 36% ale mi lepiej wychodzi z 30% - OSM Piątnica ;-) - robi ja mój mąż
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
)
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyzki oliwy
sól i pieprz do smaku
Mięso kroimy w kosteczkę 2x2 cm Następnie dodajemy troszkę soli i pieprzu
Wrzucamy na rozgrzana patelnię Po ok. 2 min białko w mięsku się zetnie (pierś zrobi się blada). Odsączamy kurczaka z tłuszczu. Następnie dodajemy musztardę i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na kurczaka ścieramy ser na tarce o grubych oczkach.
Rozbijamy 2 jajka i i mieszamy ze śmietaną i drobno posiekana natką pietruszki.
Wylewamy to wszytko na kurczaka i na około 30 minut do piekarnika 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez. Aż się zabrązowi
Ja podaję Klafuti z sałatką z kapukty pekińskiej, majonez, kukurydza, pomidory, patisony dla urody, mogą być zwykłe ogórki kiszone.
Życzę smacznego i czekam na zdjęcia Waszych dań
I jeszcze raz dla zachęty moje zdjęcia
P.S. Można brać pierś indyka itp, ja czasami jak brakuje mi pietruszki dodaję innych ziół ale pietruszka ślicznie pachnie i wcale nie czuć jej smaku po upieczeniu.
Pomimo że w przygotowaniu dania wydaje się że tej pietruszki jest baaardzo dużo jak potrawa urośnie wcale jej nie będzie widać.