reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

reklama
Fasolka po bretońsku:-)
ok. 30 dag fasoli Jaś, ja wolę drobny, namaczamy na noc i na drugi dzień gotujemy (z solą), dwa kawałki kiełabsy typu "zwyczajna" kroimy w kostkę i smażymy z cebulą (też w kostkę), dodajemy do ugotowanej fasoli, dodajemy przecier pomidorowy (mały słoiczek) i przyprawiamy: sól, pieprz, magi, majeranek, czosnek co kto lubi...
smacznego:-)
 
A ja do tego dodam jeszcze od siebie że przecier smażę na patelni kilka minut aż lekko zbrązowieje, wówczas fasolka nie jest taka "cierpka" niewiem co to słowa dokładnie oznacza ale z tym mi się kojarzy ;-)
 
A ja do fasolki oprocz kielbasy daje jeszcze wedzonke (nie boczek, tylko taka wedzonke) - wyglada troche jak poledwica sopocka :-) Pysznie wychodzi :-)
 
Fasolka po bretońsku:-)
ok. 30 dag fasoli Jaś, ja wolę drobny, namaczamy na noc i na drugi dzień gotujemy (z solą), dwa kawałki kiełabsy typu "zwyczajna" kroimy w kostkę i smażymy z cebulą (też w kostkę), dodajemy do ugotowanej fasoli, dodajemy przecier pomidorowy (mały słoiczek) i przyprawiamy: sól, pieprz, magi, majeranek, czosnek co kto lubi...
smacznego:-)

bedyta dzięki za przepis!!
 
Obiecany przepis na moje danie popisowe czyli Klafuti z kurczaka :)

Składniki:

1 pierś kurczaka
2 łyżki ostrej musztardy
2 jajka
40 g ementalera (lub innego zwykłego sera)
100 ml śmietanki 30% ( w przepisie oryginalnie jest 36% ale mi lepiej wychodzi z 30% - OSM Piątnica ;-) - robi ja mój mąż :tak:)
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyzki oliwy
sól i pieprz do smaku

Mięso kroimy w kosteczkę 2x2 cm Następnie dodajemy troszkę soli i pieprzu
Wrzucamy na rozgrzana patelnię Po ok. 2 min białko w mięsku się zetnie (pierś zrobi się blada). Odsączamy kurczaka z tłuszczu. Następnie dodajemy musztardę i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na kurczaka ścieramy ser na tarce o grubych oczkach.
Rozbijamy 2 jajka i i mieszamy ze śmietaną i drobno posiekana natką pietruszki.
Wylewamy to wszytko na kurczaka i na około 30 minut do piekarnika 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez. Aż się zabrązowi :)

Ja podaję Klafuti z sałatką z kapukty pekińskiej, majonez, kukurydza, pomidory, patisony dla urody, mogą być zwykłe ogórki kiszone.

Życzę smacznego i czekam na zdjęcia Waszych dań :)

I jeszcze raz dla zachęty moje zdjęcia :)

P.S. Można brać pierś indyka itp, ja czasami jak brakuje mi pietruszki dodaję innych ziół ale pietruszka ślicznie pachnie i wcale nie czuć jej smaku po upieczeniu.
Pomimo że w przygotowaniu dania wydaje się że tej pietruszki jest baaardzo dużo jak potrawa urośnie wcale jej nie będzie widać.
 
Majka, az mi slinka pociekla :tak::-)
Uwielbiam takie a'la zapiekanki! A powiedz mi, pieczesz to w glebszym zaroodpornym? Bo na zdjeciu nie moge dojrzec :-)
 
reklama
Do góry