reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

Kochane,

swieta wkrotce i pomyslalam ze moze mialybyscie ochote na piernik:
Piernik z bakaliami
2 łyżki cukru na karmel
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
½ kostki tłuszczu (margaryna lub masło)
4 łyżki miodu
3 jajka
2,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody
Bakalie - orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, daktyle (co mamy), ale może być też bez bakalii a przełożony masą, dżemem

Z 2 łyżek cukru zrobić karmel. Dodać do tego wodę. Chwilę jeszcze pogotować, ażeby karmel się rozpuścił. Do tego płynu należy dodać pozostały cukier i miód, przyprawę do piernika, kakao i tłuszcz. Wystudzić! Dodać po jednym jajku - rozmieszać mikserem (końcówki do ubijania piany). Następnie wsypać mąkę przesianą z sodą. Na końcu dodać pokrojone bakalie jakie się lubi.
Sody nie można dodać do ciepłego ciasta, bo zacznie rosnąć w garnku a nie na blasze.
Piec w temp.150st C ok. 30 minut.

Smacznego!!

 
reklama
A teraz dla tych co to nabialu nie moga i jajek. Nam tez aleza sie swieta!

Piernik z jabłek

1,5 szkl. gęstego przecieru jabłkowego
(rozgotować w niewielkiej ilości wody 3-4 jabłka)
0,5 kostki masła/ margaryny
1 szkl. cukru
1 szkl. umytych rodzynek
łyżeczka cynamonu ( płaskie)
0,5 łyżeczki imbiru lub1/4 gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki soli
2 szkl. mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich

Przecier jabłkowy podgrzać Az będzie gorący. Przelać do miski. Dodać masło, cukier i rodzynki. Zamieszać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać wraz z solą i soda oczyszczona. Wsypać wraz z korzeniami do zimnego przecieru. Dokładnie wymieszać. Dodać orzechy. Połączyć z ciastem. Małą tortownice posmarować masłem i wysypać mąką. Wlać ciasto do nagrzanego piekarnika ( 190 ْC). Piec przez godzinę. Po wyjęciu zostawić w tortownicy przez 5 minut. Jeszcze ciepły polać lukrem
 
ja mam pyszne śledziki, ale nie wiem czy w tym roku będę jadła, jeszcze śledzi nie próbowałam:-D

śledzie ala matias 1 op.
ogórki korniszone mały słoik
duuużo koperku (ja mam mrożony z ogródka)
śmietana gęsta (najlepsza homogenizowana)

śledzie w paseczki, ogórki w małą kostkę, koperek posiekać drobno i wszystko wymieszać ze śmietaną, ja juz niczym więcej nie przyprawiam
 
wiem,ze to moze malo swiateczne danie ale jesli ktos ma dwie lewe rece do gotowania tak jak ja, to to jest idealny przepis na male co nieco

zupa topiona

na litr wody 4 serki topione podluzne (smietankowe, pieczarkowe, itp, wg. uznania)

2 kostki rosolowe

paczka brokułów

wegeta do smaku

wode zagotowac dodac serki i kostki, poczekac, az to pierwsze sie roztopi, dodac brokuly i de voile! smacznego:-)
 
może się komuś nadają te moje pyszności:-)
strogonow: po ok. 60 dag mięsa wołowego i wieprzowego może być samo wieprzowe-wtedy 1 kg ,fasolka szparagowa-paczka mronej,papryka,1/2kg lub więcej pieczarek,3-4 duże cebule.....mięcho smażysz następnie w dużym garnku dolewasz wody dodajesz kilka liści laurowych i ziele angielskie, osobno smażysz pokrojone pieczarki i osobno cebulę do wpół miękkiego miecha dodajesz fasolę potem pieczarki, cebulę i paprykę i albo kupujesz gotowe2 sosy myśliwskie albo dodajesz koncentrat
pisownia oryginalna mojej kumpelki;-) strogonowa goście zeżarli całego:-)
por 3 ogórki kiszone, kukurydza, 3 jajka i majonez kroisz w kosteczkę a por w pół talarki-nie sparzaj dodajesz majonez oraz sól i pieprz
takie nic a pyszna była ta sałatka:-)
pałeczki surimi(mrożone paczka)jest tanie, ogórek zielony, szczypiorek, biała rzepa, papryka czerwona lub żółta a może być i zielona a do tego śmietana jogurtowa nie trzeba niczym przyprawiać, wszystko w kostkę, surimi podzielić na paseczki, też pyszna była:tak:

zrobiłam jeszcze jajka faszerowane, tzn puszka śledzi i żółtka zmiksowane, i wyłożone na białka;-)
i jeszcze jedną sałatkę z tuńczyka, cebuli i pomidorów, zalewa z keczupu, oleju i soku z cytryny, na kilka godzin do lodówki, pychotka:-)
 
Skoro Bedyta rzucila takimi pysznosciami to ja podam przepis na pyszna salatke dla wielbicieli owocow morza :-)

2 zupki chinskie (krewetkowa i krabowa), paczka mrozonych krewetek koktajlowych i paczka mieszanki frutti di mare, ser rokpol np. Lazur, cukinia, ogorek zielony, czerwona papryka, czosnek, papryczka chilli.
Makaron z zupek chinskich rozkruszam na mniejsze kawalki, dodaje przyprawy dolaczone do zupke, zalewam mala iloscia wody - na oko, tak, zeby makaron wchlonal cala wode. Krewetki i inne podsmazam na malej ilosci oliwy z dodatkiem czosnku i pokrojonej papryczki chilli (ilosc wg uznania). Cukinie kroje w kostke ze skorka i lekko podsmazam (ma byc lekko twarda), papryke kroje w drobna kostke, ogorek zielony tez. Do makaronu daje krewetki i inne owoce morza, wkrajam ser rokpol pokrojony w kostke i mieszam - calosc ma byc lekko ciepla, zeby ser sie lekko roztopil i zrobil taki niby sos. Dodaje cukinie, surowa papryke i surowego ogorka. Wstawiam do lodowki, zeby bylo zimne. Soli nie daje, bo rokpol jest wystarczajaco slony plus sa te przyprawy z zupek.

Pycha :-D
 
Sandra, hmm, apetyczne!

A oto obiecane zeberka w sosie wlasnym:
sklad
zeberka, sos wlasny ;-)
A powaznie:
zeberka,
przyprawy (sol, pieprz, papryka ostra, slodka, czosnek, ziola - majeranek, koperek, bazylia, dowolnie)
ziele angielskie
listek laurowy
cebula
olej lub oliwa
maka

Zeberka nacieram przyprawami z duza iloscia czosnku i odrobinka oleju, odstawiam na kilka godzin mieszajac z posiekana dosc drobno cebulka. Pozniej zeberka wyjmuje, obtaczam w mace i dosc intensywnie obsmazam. Przekladam do brytfanki, zalewam woda, dodaje cebulke ta z przypraw (nie podsmazam), dodaje troche soli, pieprzu, papryki, pieprzu ziolowego i majeranku, listek bobkowy i ziele. Przykrywam, gotuje na wolnym ogniu okolo godziny do poltora. Pod koniec zageszczam maka i ewentualnie doprawiam do smaku (chociaz rzadko sie to zdarza). Podaje zazwyczaj z ziemniaczkami i mizeria/buraczkami/ogorkiem kiszonym - dowolnie co komu pasuje :-D
 
dziewczyny...super,żeście sie podzieliły tymi przepisami... może w końcu trochę poeksperymentuje w kuchni i odświeżę nasze menu:-D:-p
 
mniam karoo:-) zara lecę po żeberka;-)
a oto dla chętnych:Przepis na ogórki:
0,5 litra octu,
1,5 litra wody,
5 łyżek soli,
15 łyżek cukru,
gorczyca, wedle uznania im więcej tym twardsze
liść laurowy, trzy-cztery listki
ziele angielskie,
cebula w plastry, koperek zielony,
marchewka wedle uznania, w plasterki
ogóreczki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do słoiczków (wcześniej umytych), dodajemy cebulę w plastrach, marchewkę w plasterkach, koperku wedle uznania i zalewamy zalewą wcześniej przygotowaną. Następnie wsadzamy zakręcone słoiki do wody i chwileczkę zagotowujemy, aby słoik nam załapał.


ja zalewam całą mieszankę w misce i dopiero ładuję do słoików;-)

S();
 
reklama
Karoo, juz mi slinka leci na sama mysl o tych zebereczkach :-)

Bedytka, to takie ogorki konserwowe, tak? :-)
A masz moze przepis na malosolniaki? :-) Albo kiszone??
 
Do góry