Jotemka
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 31 Październik 2005
- Postów
- 5 320
Kochane,
swieta wkrotce i pomyslalam ze moze mialybyscie ochote na piernik:
2 łyżki cukru na karmel
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
½ kostki tłuszczu (margaryna lub masło)
4 łyżki miodu
3 jajka
2,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody
Bakalie - orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, daktyle (co mamy), ale może być też bez bakalii a przełożony masą, dżemem
Z 2 łyżek cukru zrobić karmel. Dodać do tego wodę. Chwilę jeszcze pogotować, ażeby karmel się rozpuścił. Do tego płynu należy dodać pozostały cukier i miód, przyprawę do piernika, kakao i tłuszcz. Wystudzić! Dodać po jednym jajku - rozmieszać mikserem (końcówki do ubijania piany). Następnie wsypać mąkę przesianą z sodą. Na końcu dodać pokrojone bakalie jakie się lubi.
Sody nie można dodać do ciepłego ciasta, bo zacznie rosnąć w garnku a nie na blasze.
Piec w temp.150st C ok. 30 minut.
Smacznego!!
swieta wkrotce i pomyslalam ze moze mialybyscie ochote na piernik:
Piernik z bakaliami
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
½ kostki tłuszczu (margaryna lub masło)
4 łyżki miodu
3 jajka
2,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody
Bakalie - orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, daktyle (co mamy), ale może być też bez bakalii a przełożony masą, dżemem
Z 2 łyżek cukru zrobić karmel. Dodać do tego wodę. Chwilę jeszcze pogotować, ażeby karmel się rozpuścił. Do tego płynu należy dodać pozostały cukier i miód, przyprawę do piernika, kakao i tłuszcz. Wystudzić! Dodać po jednym jajku - rozmieszać mikserem (końcówki do ubijania piany). Następnie wsypać mąkę przesianą z sodą. Na końcu dodać pokrojone bakalie jakie się lubi.
Sody nie można dodać do ciepłego ciasta, bo zacznie rosnąć w garnku a nie na blasze.
Piec w temp.150st C ok. 30 minut.
Smacznego!!