dominique.p
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 27 Grudzień 2005
- Postów
- 1 746
Z okazji pierwszego piątku tygodnia przepis na:
FILET RYBNY PO SKANDYNAWSKU
2 większe filety z ryby (ja robię z dorsza lub pangi, ale można też z łososia na przykład)
1 kubeczek śmietany 18%
1 duża cebula
pół pęczka koperku (lub koperek suszony)
1 cytryna
pieprz biały
pieprz czarny
sól ziołowa
łyżka masła
oliwa z oliwek
1. Filety (jeśli były zamrożone, to odmrażam) moczę przez ok. 20 minut w zimnej wodzie z odrobiną soku z cytryny (można też w mleku).
2. Po wyjęciu z wody osuszam, jeśli filety są duże, to kroję na mniejsze kawałki, posypuję solą ziołową, pieprzem białym i skrapiam sokiem z cytryny (z obu stron).
3. Panieruję (dorsza lub łososia tylko w mące, a pangę w bułce tartej) i smażę na oliwie na złoty kolor. W wersji bardziej dietetycznej gotuję na parze przez ok. 12-15 minut.
4. Robię sos skandynawski: siekam koperek, kroję w kostkę cebulę, podduszam ją na maśle z kilkoma kroplami oliwy i jak jest już miękka, to zmniejszam do minimum płomień i wlewam śmietanę. Mieszam i podgrzewam (uwaga! nie można dopuścić do zagotowania, bo śmietana się zważy!). Wrzucam koperek, doprawiam do smaku solą ziołową i czarnym pieprzem.
5. Gotowe filety ułożone na talerzu przed samą konsumpcją polewam sosem. Podaję z ziemniakami z wody i zblanszowanymi brokułami.
6. Smacznego!!!!
FILET RYBNY PO SKANDYNAWSKU
2 większe filety z ryby (ja robię z dorsza lub pangi, ale można też z łososia na przykład)
1 kubeczek śmietany 18%
1 duża cebula
pół pęczka koperku (lub koperek suszony)
1 cytryna
pieprz biały
pieprz czarny
sól ziołowa
łyżka masła
oliwa z oliwek
1. Filety (jeśli były zamrożone, to odmrażam) moczę przez ok. 20 minut w zimnej wodzie z odrobiną soku z cytryny (można też w mleku).
2. Po wyjęciu z wody osuszam, jeśli filety są duże, to kroję na mniejsze kawałki, posypuję solą ziołową, pieprzem białym i skrapiam sokiem z cytryny (z obu stron).
3. Panieruję (dorsza lub łososia tylko w mące, a pangę w bułce tartej) i smażę na oliwie na złoty kolor. W wersji bardziej dietetycznej gotuję na parze przez ok. 12-15 minut.
4. Robię sos skandynawski: siekam koperek, kroję w kostkę cebulę, podduszam ją na maśle z kilkoma kroplami oliwy i jak jest już miękka, to zmniejszam do minimum płomień i wlewam śmietanę. Mieszam i podgrzewam (uwaga! nie można dopuścić do zagotowania, bo śmietana się zważy!). Wrzucam koperek, doprawiam do smaku solą ziołową i czarnym pieprzem.
5. Gotowe filety ułożone na talerzu przed samą konsumpcją polewam sosem. Podaję z ziemniakami z wody i zblanszowanymi brokułami.
6. Smacznego!!!!