reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

Falbala, pyszne musza byc takie babeczki :tak:
Szkoda tylko, ze ja do pieczenia ciast, ciasteczek i tego typu slodkosci mam 2 lewe rece :sorry2::-p
no to tak jak ja ;-) ale wyszlo wiec skoro ja dalam rade to innym pojdzie o wiele sprawniej oto i zdjecie babeczki

babeczka byla cala posypana cukrem pudrem a ten slad po prawej to sprawa Julki odbil sie jej jezor :)

Załączniki

• Resize of P8240115.JPG
    Resize of P8240115.JPG
    345,5 KB · Wyświetleń: 56
Ostatnia edycja:
reklama
"Moja" zupa cebulowa

0

0
5 cebul
0
0
1 l bulionu z kostki
0
0
0,5 l wina białego półwytrawnego
0
0
2 łyżki mąki pszennej
0
0
2 łyżki cukru
0
0
2 łyżki masła
0
0
oliwa z oliwek
0
0
pieprz czarny
0
0
sól
0
0
starty ser żółty (ok. 10-15dkg), grzanki
0
0

0

1.
0
Cebulę kroję w piórka. W dużym garnku rozpuszczam masło z odrobiną oliwy z oliwek. Wrzucam cebulę i duszę na małym ogniu, aż zmięknie. Dodaję mąkę i mieszam, żeby składniki się połączyły.2.
0
Wlewam bulion i wino. Zagotowuję.
0
3.
0
W małym garnuszku rozpuszczam cukier z 1-2 kroplami wody. Podgrzewam, aż powstanie brązowy karmel. (Zdejmuję z ognia jak tylko zacznie brązowieć!)
0
4.
0
Ostrożnie wlewam odrobinę zupy do garnuszka z karmelem, mieszam, żeby płyny się połączyły. Wlewam wszystko do garnka z zupą i jeszcze przez chwilę gotuję. Doprawiam do smaku pieprzem i solą.
0
5.
0
Zupę podaję w miseczkach z grzankami (kromki chleba kroję w kostkę i "podsuszam" na patelni, bez tłuczczu) i posypaną żółtym serem.

Dominique, mniammm!!! :-):-):-) Normalnie chyba w piatek jak bede miec wolne to strzele sobie cebulowa :tak::-) A z tym karmelem ciekawy smak musi byc tej zupy :tak:

A ja robie tak:
  • ok. 8-10 cebul
  • wywar - najczesciej rosol na miesie i wloszczyznie, ale moze byc z kostki
  • maggi, vegeta, pieprz
  • grzanki - bulki pokrojone w drobna kosteczke - albo z patelni albo z piekarnika
  • ser zolty
Gotuje cebule w calosci w rosole az zmiekna (2-3 sztuki zostawiam). Calosc przecedzam i czesc cebul przecieram przez sitko. Pozostale cebule kroje w piorka i zezlacam na masle. Dodaje do zupy i chwile gotuje calosc i doprawiam do smaku. Podaje z grzankami i posypana zoltym serem :tak:

Biszkopt kakaowy:
8 jaj
8 łyżek cukru /ja daję tak z 10/
8 łyżek mąki krupczatki
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem tak na gęsto /jak kogel mogel/, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia,
piec około 45 minut w temp. 180-200 stopni.
Jak się upiecze przekroić na pół.
Budyń:
1/2 litra mleka zagotować z 1 niepełną szklanką cukru.
W niedużej ilości mleka rozrobić 2 łyżki mąki krupczatki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Jak się mleko zagotuje to wlać tą mąkę i ugotować z tego budyń.
Wystudzić dobrze budyń.
Jak będzie już zimny, kostkę masła utrzeć i dodawać po łyżce ten budyń?
Potem przełożyć nim ciasto.
Polewa:
1/2 kostki margaryny,
5 łyżek cukru,
4 łyżki wody,
5 łyżeczek kakao, zagotować, pogotować chwilę i przestudzić. Wylać na ciasto.
A do masy, jak będziesz masło z budyniem ucierać daj trochę wódki.

mini leczo z patisona
cebula,
czosnek,
patison,
pomidory,
papryka czerwona
smażę cebulę na oleju, po chwili dodaję czosnek, potem obrane i pokrojone na cząstki pomidory, na końcu (dosłownie na 5 minut) pokrojony w grubą kostkę patison, jak młody to tylko obrany ze skórki, a jak większy to pestki też usuwam, na samym końcu wyłączam gaz wrzucam pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i tylko na chwilę przykrywam, można podać z ryżem, chlebem, makaronem... smacznego!

reklama
Bedytka, dzieki za przepis :tak: Myslisz, ze moge zamiast patisona uzyc cukini? Chyba smak bedzie taki sam, nie? :-)

Do góry