reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

Falbala, pyszne musza byc takie babeczki :tak:
Szkoda tylko, ze ja do pieczenia ciast, ciasteczek i tego typu slodkosci mam 2 lewe rece :sorry2::-p
no to tak jak ja ;-) ale wyszlo wiec skoro ja dalam rade to innym pojdzie o wiele sprawniej oto i zdjecie babeczki

babeczka byla cala posypana cukrem pudrem a ten slad po prawej to sprawa Julki odbil sie jej jezor :)
 

Załączniki

  • Resize of P8240115.JPG
    Resize of P8240115.JPG
    345,5 KB · Wyświetleń: 48
Ostatnia edycja:
reklama
"Moja" zupa cebulowa

0

0
5 cebul
0
0
1 l bulionu z kostki
0
0
0,5 l wina białego półwytrawnego
0
0
2 łyżki mąki pszennej
0
0
2 łyżki cukru
0
0
2 łyżki masła
0
0
oliwa z oliwek
0
0
pieprz czarny
0
0
sól
0
0
starty ser żółty (ok. 10-15dkg), grzanki
0
0


0

1.
0
Cebulę kroję w piórka. W dużym garnku rozpuszczam masło z odrobiną oliwy z oliwek. Wrzucam cebulę i duszę na małym ogniu, aż zmięknie. Dodaję mąkę i mieszam, żeby składniki się połączyły.2.
0
Wlewam bulion i wino. Zagotowuję.
0
3.
0
W małym garnuszku rozpuszczam cukier z 1-2 kroplami wody. Podgrzewam, aż powstanie brązowy karmel. (Zdejmuję z ognia jak tylko zacznie brązowieć!)
0
4.
0
Ostrożnie wlewam odrobinę zupy do garnuszka z karmelem, mieszam, żeby płyny się połączyły. Wlewam wszystko do garnka z zupą i jeszcze przez chwilę gotuję. Doprawiam do smaku pieprzem i solą.
0
5.
0
Zupę podaję w miseczkach z grzankami (kromki chleba kroję w kostkę i "podsuszam" na patelni, bez tłuczczu) i posypaną żółtym serem.
 
Dominique, mniammm!!! :-):-):-) Normalnie chyba w piatek jak bede miec wolne to strzele sobie cebulowa :tak::-) A z tym karmelem ciekawy smak musi byc tej zupy :tak:

A ja robie tak:
  • ok. 8-10 cebul
  • wywar - najczesciej rosol na miesie i wloszczyznie, ale moze byc z kostki
  • maggi, vegeta, pieprz
  • grzanki - bulki pokrojone w drobna kosteczke - albo z patelni albo z piekarnika
  • ser zolty
Gotuje cebule w calosci w rosole az zmiekna (2-3 sztuki zostawiam). Calosc przecedzam i czesc cebul przecieram przez sitko. Pozostale cebule kroje w piorka i zezlacam na masle. Dodaje do zupy i chwile gotuje calosc i doprawiam do smaku. Podaje z grzankami i posypana zoltym serem :tak:
 
Biszkopt kakaowy:
8 jaj
8 łyżek cukru /ja daję tak z 10/
8 łyżek mąki krupczatki
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem tak na gęsto /jak kogel mogel/, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia,
piec około 45 minut w temp. 180-200 stopni.
Jak się upiecze przekroić na pół.
Budyń:
1/2 litra mleka zagotować z 1 niepełną szklanką cukru.
W niedużej ilości mleka rozrobić 2 łyżki mąki krupczatki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Jak się mleko zagotuje to wlać tą mąkę i ugotować z tego budyń.
Wystudzić dobrze budyń.
Jak będzie już zimny, kostkę masła utrzeć i dodawać po łyżce ten budyń?
Potem przełożyć nim ciasto.
Polewa:
1/2 kostki margaryny,
5 łyżek cukru,
4 łyżki wody,
5 łyżeczek kakao, zagotować, pogotować chwilę i przestudzić. Wylać na ciasto.
A do masy, jak będziesz masło z budyniem ucierać daj trochę wódki.
 
mini leczo z patisona
cebula,
czosnek,
patison,
pomidory,
papryka czerwona
smażę cebulę na oleju, po chwili dodaję czosnek, potem obrane i pokrojone na cząstki pomidory, na końcu (dosłownie na 5 minut) pokrojony w grubą kostkę patison, jak młody to tylko obrany ze skórki, a jak większy to pestki też usuwam, na samym końcu wyłączam gaz wrzucam pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i tylko na chwilę przykrywam, można podać z ryżem, chlebem, makaronem... smacznego!
 
reklama
Bedytka, dzieki za przepis :tak: Myslisz, ze moge zamiast patisona uzyc cukini? Chyba smak bedzie taki sam, nie? :-)
 
Do góry