reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

Jajka faszerowane tunczykiem
  • kilka jajek
  • puszka tunczyka w sosie wlasnym
  • 2-3 ogorki kiszone
  • 1 cebula
  • lyzka majonezu (najlepiej Kieleckiego)
  • troche drobno startego zoltego sera
  • pieprz i ewentualnie odrobina Vegety
  • natka pietruszki do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, przecinamy na pol i ostroznie wyciagamy zoltka. Tunczyka odsaczamy z sosu. Cebule i ogorki bardzo drobniutko siekamy. Zoltka, tunczyka, cebule, ogorki i majonez laczymy ze soba i robimy taka paste. Doprawiamy. Pasta faszerujemy jajka i posypujemy zoltym serem :-) Dekorujemy pietrucha. Pycha!

Jajka faszerowane rokpolem
  • kilka jajek
  • ser rokpol (np. Lazur)
  • pieprz
  • koperek do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, przecinamy na pol i wyciagamy zoltka. Rokpol kroimy i lekko mozemy podgrzac go w mikrofalowce (latwiej sie go miesza wtedy z zoltkami). Zoltka i ser ucieramy widelcem, zeby uzyskac jednolita konsystencje. Jezeli jest za twarde mozna dodac odrobine majonezu. Jajka faszerujemy pasta i dekorujemy koperkiem.

Jajka faszerowane anchoives i kaparami
  • kilka jajek
  • puszka anchoives
  • lyzka kaparow
  • slodka czerwona papryka do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, przecinamy na pol i wyciagamy zoltka. Zotka i anchoives ucieramy na gladka mase. Na koniec dodajemy kapary i mieszamy ostroznie. Jajka faszerujemy i posypujemy delikatnie slodka czerwona papryka.

SMACZNEGO :-):-):-)
 
reklama
sandra- a jak robisz ta szynkę zawijaną z chrzanem i jajkiem???

no i fajnie, że wkleiłaś te przepisy na jajeczka... bo moje mi się już przejadły:-p
 
Czy wasze pociechy jedza banany czy jabłka ale takie nierozgniecione . Bo mó Kubus niechce wziąść ich do reki . A jak jest z chlebem jedzą kanapki z masłem i np wedliną ? U nas tylko wchodzi w gre suchy chleb i niemam pojecia jak go zachecic do jedzenia
 
Hajduga u nas jabłka Ala je tylko w kawałku (ćwiartki), a banana też sama je, ja jej tylko obieram (rozgniecionych już nie ruszy) Kanapki je z masłem, pasztetem, serem żółtym:tak: ale za wędlina nie przepada wyrzuca ją z kanapki:baffled:
 
sandra- a jak robisz ta szynkę zawijaną z chrzanem i jajkiem???
Szynka zawijana z chrzanem z jajkiem
  • 5-6 jajek na twardo
  • ok. 3-4 lyzki duze chrzanu
  • ok. 2-3 lyzki smietany kwasnej
  • lyzeczka cukru
  • troche vegety
  • plastry szynki (jak najwieksze)
Jajka gotuje na twardo, 4 drobno siekam drobno i mieszam z chrzanem, smietana, cukrem i vegeta. Musi wyjsc takie slodko-ostry smak :-) Nakladam lyzke rozrobionego chrzanu na plaster szynki i zwijam w rulon. Ukladam na podluznym polmisku i dekoruje pozostalymi jajkami pokrojonymi na cwiartki i natka pietruszki :tak::-)

Bedytka, a to dla Ciebie :-) Jednak tymbaliki bede robic z mieskiem z golonki, a nie z szynka :-p
Tymbaliki:
  • 2 ladne golonki
  • marchewka, pietruszka, seler
  • vegeta
  • maggi
  • lisc laurowy
  • ziele angielskie
  • czosnek - 2-3 zabki
  • groszek zielony z puszki
  • jajka na twardo
  • zelatyna
Gotuje wywar (jak na rosol). Rosol przecedzam. Dodaje zelatyne (wg przepisu). Mieso obieram i kroje. Marchewke kroje w kosteczke. Groszek odsaczam. Jajka ugotowane na twardo kroje w cwartki.
I tak: do filizanek wkladam cwiartke jajka, troszke mieska, marchewki, groszku i zalewam rosolem z zelatyna :-):tak:
Do tego robie sosik tatarski z ogoreczkami i grzybkami i jest pycha dodatek do zimnej plyty albo jako oddzielne danie :tak:
 
Sandra - super przepisy:tak: Sto lat robie galaretke miesna identycznie jak Ty, ale dopiero dzis sie dowiedzialam, ze to sie tymbaliki nazywa:zawstydzona/y::-p
U mnie na 100% bedzie żurek, bo robie taki pyszny, ze wszyscy jecza z zachwytu:tak:(nie chwalac sie oczywiscie:-p). Niestety nalzey do gatunku "1083727 kalorii na jednym talerzu", wiec tylko od swieta go jemy:baffled:. Ale jak byscie chcialy, to podam przepis pozniej:tak: A co innych rzeczy, to jeszcze musze sobie gry-plan przygotowac:tak:
 
reklama
Dominique, ja tez chetnie skorzystam z Twojego przepisu na żurek :tak:
Ja na Wielkanoc robie zurek z biala kielbasa, szynka, pieczarkami i slodka smietanka :tak::-) Pycha wychodzi :-):tak:
 
Do góry