reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

sandra u mnie była pomidorowa z ryżem:-p szybko i dobrze;-) a na jutro kotleciki mielone, z ukochana surówką z kiszonej kapusty.... i właśnie w tym temacie...podajcie swoje przepisy na kapustę kiszoną, ja robię tak:
  • ok. 50 dag kiszonej kapusty (najlepiej z beczki) posiekana
  • duża marchewka, potarta na drobnych oczkach
  • cebulka drobno posiekana
  • olej, pieprz, sól, cukier, magi do smaku
czekam na wasze sposoby;-)
Bedytka, ja robie dokladnie tak samo tylko zamiast maggi daje vegety ;-):-)
No i tez mialysmy dzisiaj na obiad pomidorowke :tak::-)

reklama
A ja z przypraw daje tylko sol, pieprz i cukier i dodaje jablko (tre na tych samych oczkach, co marchew). :-)

to ja podam przepis na roladki ze szpinakiem i mozzarella w sosie smietanowym:

-piersi z kurczaka
-szpinak mrozony
-2 mozzarelle
-sol,pieprz
-zabek czosnku
-maslo
-smietana 30%

Szpinak rozmrozc w rondlu. Dodac sol,pieprz i zabek czoosnku. Jak zacznie bulgotac-dodac ok 2 lyzek masla. Ostudzic
Piers nalezy roztluc tluczkiem do miesa tak aby wyszly doosc cienkie (ok 2-3 mm) placki. Kazdy z plackow lekko osolic
Mozzarele pokroic w paski.

Na piers z kurczaka wylozyc troche szpinaku i rozsmarowac po calosci, na brzegu polozyc pasek mozzarelli i zawinac jak roladke (zeby sie to trzymalo najlepiej wbic wykalaczke). I tak zroobic wszystkie platy z piersi kurczaka.

Rozgrzac na patelni ok 4 lyzek masla i kazda roladke z kazdej strony nalezy obsmazyc. Nastepnie podsmazone roladki przeloozyc do garnka i zalac smietana 30%. Dodac pieprzu do smaku i too ma sie dusic ok 30-40 min.
Zeby zagescic sos najlepiej ponownie rozgrzac maslo na patelni (moze byc ten z pod smazenia roladek) i dodac do niego 1,5 lyzki maki i dodac to do garnka z roladkami.

Mozna podawac to z ziemniaki i salatka z pomidorow i ogorka.

Polecam!

P.S moja Oliwka dzisiaj sie tym zajadala :-D

sandra może nam dziewczyny jeszcze jakiś inny pyszny przepis podadzą;-)
Bedytka, chyba inny przepis na surowke z kiszonej kapusty nie jest nam pisany ;-):-D

Nocka, fajnie, ze mi przypomnialas o tych roladkach :tak::-) Robie takie same, tylko, ze zamiast piersi z kurczaka daje z indyka (wieksze i lepiej sie je rozbija), a zamiast mozzarelli daje ser plesniowy rokpol ;-):-)

hmmm czyżby był jeden przepis na surówkę z kiszonej kapusty:-):-):-)
mój krupnik:
  • kawałek kurczaka
  • kasza
  • ziemniaki w kostkę
  • marchewka grube oczka na tarce
  • pietruszka jak wyżej
  • seler jak wyżej
wszystko gotuję razem, wyciągam ugotowane mięsko, obieram i wrzucam spowrotem, zagęszczam lekko kwaśną śmietaną i wrzucam drobno posiekany por (część zieloną) i natkę, przyprawiam pieprzem, solą, magi, jak Alka je z nami to mięso też siekam drobno i słabiej przyprawiam;-)

A ja dam Wam przepis na sałatki:
  • Kapusta pekińska
  • Kukurydza konserwowa
  • majonez
  • Makrela wędzona
  • sól, pieprz
Kapustę drobno kroję rybę tez rozdrabniam i robię taka ala-pastę, na kanapki super. Polceam.

I jeszcze na sałatkę z piersi kurczaka:
  • Pierś kurczaka
  • majonez
  • kukurydza
  • ananas konserwowy
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • małe konserwowe cebulki
  • sól i pieprz do smaku
Pierś kroję i podsmażam dodaję kukurydze (można również dodać czerwoną fasolę konserwową) rodzynki taką małą torebkę, cebulki, i do tego kroje orzechy włoskie (nie na miał ale na takie części jak 1/4 ziarna kukurydzy) mieszam z majonezem i doprawiam do smaku.

Smacznego

bedytko - dzięki za przepis na krupnik:tak::tak:

majka- super muszą smakować te sałatki- szczególnie ta druga:tak::tak: mniam mniam cebulki ze słoika:-)

reklama
Mam pytanko czy wy dajecie swoim pociechom już soczki takie jak Kubuś ?
I czy podajecie im kakao , jesli tak to na jakim mleku ??

Do góry