reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

U nas na Wigilie bedzie m.in.:
  • barszczyk z uszkami (kupnymi:-p)
  • zupa grzybowa
  • zupa rybna
  • karp smazony panierowany
  • karp po zydowsku
  • kapusta z grochem
  • salatka jarzynowa
  • makowiec i jakies inne ciasto
I dzien swiat:
  • na sniadanie zimna plyta (sledziki, schab ze sliwkami, wedliny, rozne sery itp.)
  • zupy te co dzien wczesniej
  • salatka jarzynowa z Wigilii i kapucha z grochem
  • kaczka z jablkami
  • poledwica wolowa
  • kluski slaskie
  • i inne piedolki
II dzien swiat:
  • jakas pieczen (np. wlasnie karkowka robiona poodbnie jak Karoo, plus nacieram jeszcze musztarda :tak:)
  • i resztki z poprzednich dni :-D
 
reklama
Sandra menu jak w restauracji :tak:. PO za zupa rybna :)confused:) wszystko brzmi apetycznie, az mi sie jesc zachcialo. Ja w ta wigilie nic nie orbie, ja robilam thanksgiving, wiec niech swietami kto inny sie martwi.
 
Wama, slusznie, narobilas sie raz, powinnas teraz pobyczyc sie w swieta ;-)

U nas nie ma tradycji innej zupy niz barszczyk czerwony "na zyletkach" - czyli bardzo ostry musi byc - ale musi byc z uszkami - moi tesciowie nie dosc, ze robia z torebki to jeszcze jedza go z pierogami - no normalnie to nie to samo, po prostu inna tradycja, u nas uszka to koniecznosc!!
 
Wama, pewnie, teraz Ty sie byczysz, a inni beda zapieprzac :tak:

A zupe rybna uwielbiam, ale jem ja tylko w swieta, bo robi sie ja z karpi, tzn. gotuje sie glowy karpi (oczyszczone, obrane, wiem, wiem, nie brzmi to apetycznie :-p), pletwy i inne czesci ktore nie nadaja sie do smazenia, z jarzynami. Wychodzi taki rosol, doprawia sie go maggi, vegeta, galka muszkatolowa, lekko zageszcza woda z makka i dodaje sie smietany - naprawde pycha! :tak: Ale karpie musza byc idealnie wyczyszone i nie za tluste.
 
Sandra jakos sama nazwa zupa rybna przyprawia mnie o ciarki. Ja zwolennikiem ryb nie jestem, (owoce morza za to bardzo lubie) a zupa zaraz kojarzy mi sie z zapachem ryb i jakos tak nieapetycznie. Moja mama czesto robi kotlety mielone rybne i tez jakos sie nie moge do nich przelamac, choc wcale nie sa takie straszne, tylko te "rybne":-pyuk
 
Wama, wiem, wiem, ze "rybne" czesto sie jakos tak "tranowo-smierdzaco" kojarzy :-D ale akurat ta zupka jest pyszna ( o ile jest dobrze zrobiona, bo np. moja babcia ze strony ojca robi obrzydliwa, taka mulasta :-p)
 
Przepisik na moje nowe danie popisowe :-D
MACZUGI w slodkim sosie czosnkowym
Porcja dla 4 osob:
  • 4 kotlety z karczku
  • 4 dramsticki (te male udka z kurczaka)
  • czosnek - kilka zabkow
  • maggi
  • vegeta
  • slodka papryka
  • rodzynki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • moze byc 1 kostka z Winiar do sosow, chyba "Kostka Miesna" sie to nazywa ;-)
Karczki rozbijamy na duze platy, doprawiamy i przeciskamy na nie czosnek (wg upodoban). Dramsticki nacieramy pod skorka, wzdluz kosci (jest tam taki otworek :-p) czosnkiem i vegeta. Zawijamy kurczaczki w karczek tak jak rolady, ale zeby kosc wystawala poza - nadajemy wlasnie taki ksztalt maczugi. Podsmazamy na margarynie najpierw dobrze z jednej, a potem z drugiej strony - zeby sie nie otwieraly; zalewamy woda, dajemy kostke miesna i dusimy. Jak pierwsza partia wody wyparuje dajemy cebule pokrojona w krazki, starta na grubych oczkach marchewke i garsc rodzynek; chwile przesmazamy i zalewamy woda z dodatkiem czosnku (wg upodoban). Dusimy ok. 1h, zeby warzywa sie rozgotowaly, a miecho bylo miekkie i kruche :-)

Do tego daje kluchy slaskie i jakas surowke. PYCHA :-)
 
reklama
Do góry