reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

U nas na Wigilie bedzie m.in.:
  • barszczyk z uszkami (kupnymi:-p)
  • zupa grzybowa
  • zupa rybna
  • karp smazony panierowany
  • karp po zydowsku
  • kapusta z grochem
  • salatka jarzynowa
  • makowiec i jakies inne ciasto
I dzien swiat:
  • na sniadanie zimna plyta (sledziki, schab ze sliwkami, wedliny, rozne sery itp.)
  • zupy te co dzien wczesniej
  • salatka jarzynowa z Wigilii i kapucha z grochem
  • kaczka z jablkami
  • poledwica wolowa
  • kluski slaskie
  • i inne piedolki
II dzien swiat:
  • jakas pieczen (np. wlasnie karkowka robiona poodbnie jak Karoo, plus nacieram jeszcze musztarda :tak:)
  • i resztki z poprzednich dni :-D
 
reklama
Sandra menu jak w restauracji :tak:. PO za zupa rybna :)confused:) wszystko brzmi apetycznie, az mi sie jesc zachcialo. Ja w ta wigilie nic nie orbie, ja robilam thanksgiving, wiec niech swietami kto inny sie martwi.
 
Wama, slusznie, narobilas sie raz, powinnas teraz pobyczyc sie w swieta ;-)

U nas nie ma tradycji innej zupy niz barszczyk czerwony "na zyletkach" - czyli bardzo ostry musi byc - ale musi byc z uszkami - moi tesciowie nie dosc, ze robia z torebki to jeszcze jedza go z pierogami - no normalnie to nie to samo, po prostu inna tradycja, u nas uszka to koniecznosc!!
 
Wama, pewnie, teraz Ty sie byczysz, a inni beda zapieprzac :tak:

A zupe rybna uwielbiam, ale jem ja tylko w swieta, bo robi sie ja z karpi, tzn. gotuje sie glowy karpi (oczyszczone, obrane, wiem, wiem, nie brzmi to apetycznie :-p), pletwy i inne czesci ktore nie nadaja sie do smazenia, z jarzynami. Wychodzi taki rosol, doprawia sie go maggi, vegeta, galka muszkatolowa, lekko zageszcza woda z makka i dodaje sie smietany - naprawde pycha! :tak: Ale karpie musza byc idealnie wyczyszone i nie za tluste.
 
Sandra jakos sama nazwa zupa rybna przyprawia mnie o ciarki. Ja zwolennikiem ryb nie jestem, (owoce morza za to bardzo lubie) a zupa zaraz kojarzy mi sie z zapachem ryb i jakos tak nieapetycznie. Moja mama czesto robi kotlety mielone rybne i tez jakos sie nie moge do nich przelamac, choc wcale nie sa takie straszne, tylko te "rybne":-pyuk
 
Wama, wiem, wiem, ze "rybne" czesto sie jakos tak "tranowo-smierdzaco" kojarzy :-D ale akurat ta zupka jest pyszna ( o ile jest dobrze zrobiona, bo np. moja babcia ze strony ojca robi obrzydliwa, taka mulasta :-p)
 
Przepisik na moje nowe danie popisowe :-D
MACZUGI w slodkim sosie czosnkowym
Porcja dla 4 osob:
  • 4 kotlety z karczku
  • 4 dramsticki (te male udka z kurczaka)
  • czosnek - kilka zabkow
  • maggi
  • vegeta
  • slodka papryka
  • rodzynki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • moze byc 1 kostka z Winiar do sosow, chyba "Kostka Miesna" sie to nazywa ;-)
Karczki rozbijamy na duze platy, doprawiamy i przeciskamy na nie czosnek (wg upodoban). Dramsticki nacieramy pod skorka, wzdluz kosci (jest tam taki otworek :-p) czosnkiem i vegeta. Zawijamy kurczaczki w karczek tak jak rolady, ale zeby kosc wystawala poza - nadajemy wlasnie taki ksztalt maczugi. Podsmazamy na margarynie najpierw dobrze z jednej, a potem z drugiej strony - zeby sie nie otwieraly; zalewamy woda, dajemy kostke miesna i dusimy. Jak pierwsza partia wody wyparuje dajemy cebule pokrojona w krazki, starta na grubych oczkach marchewke i garsc rodzynek; chwile przesmazamy i zalewamy woda z dodatkiem czosnku (wg upodoban). Dusimy ok. 1h, zeby warzywa sie rozgotowaly, a miecho bylo miekkie i kruche :-)

Do tego daje kluchy slaskie i jakas surowke. PYCHA :-)
 
reklama
Do góry