reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

Tlumacze z ang. wiec prosze sie nie smiac.

Ryba z kruszonumi orzechami wloskimi.
1/2 kubka drobno pokruszonych orzechow wloskich ( ja rozwalam mlotkiem pomiedzy scirekami)
2 lyzki (od zupy) sypkiego parmezanu
2 lyzki (od zupy) drobno pokrojonej cebuli
1 lyzka (od zupy) oleju oliwkowego
1 lyzka (od herbaty) skruszonego rozmarynu
1/2 kg ryby (ja uzywam tilapie, do tego najlepiej pasuje biala ryba)

1. Nagrzac piekarnik na 230 C,
2. W tym czasi wzucic orzechy, ser, cebule, olej i rozmaryn do miseczki i wymieszac i odstawic.
3. Pociac rybe na 4 kawalki (filety) i lekko natluscic blaszke (naczynie zaroodporne) jakims tluszczem , zeby sie nie przykeljalo. Ulozyc ryby, jedna obok drugiej, i lyzka rownomiernie rozprowadzic mieszanke orzechowa i tak lekko przyklepac lyzka.
4. Piec w pikearniku bez przykrycia jakies 5-8 minut, albo az ryba bedzie sie rozchodzila lekko pod widelcem ( ja to nazywam rozplatkowywala) I tyle.

PS: Ja lekko sole i pieprze ta rybe ale w przepisie nic o tym nie bylo. Wszytko robi sie w jakies 15 minut. i Czasami zamiast wolskich orzechow, uzywam posiekane migdalki) A i jak ktos nie lubi rozmarynu (mocny zapach) to polecam natke pietruszki w zamian.
 
reklama
mam pytanie:
jak unicestwić zapach czosnku z mięsa ??
wczoraj przygotowałam sobie mieso mielone na dzisiejsza rolade i przesadziłam z czosnkiem:zawstydzona/y:rolada jeszcze nie uformowana i bez farszu lmieso w misce w lodówce i wali czosnkiem i wiem ze jest go za dużo, może dodać mleka albo cóś:eek:
 
Sory, że was tak męczę ale mam jeszcze jedno pytanka : z jakiego mięsa najlepiej zrobic te zrazy, żeby było kruche???? Na niedziele zaprosilam rodziców na obiadek i muszę zabłysnąć tymi zrazami:-p
Najlepsze rolady sa z wolowiny, ale najszybciej sie robi z piersi kurczka lub indyka, tudziez z lopatki lub karczku :tak: Na pewno wyjda Ci pyszne :tak::-)

Wama, rybka z orzechami brzmi smakowicie :-) Jak dorwe jakies ladne filety to na pewno zrobie :tak:

Mada, nie wiem co Ci doradzic :zawstydzona/y: Sama czosnek uwielbiam, wiec nawet w nadmiarze by mi nie przeszkadzal. A moze po usmazeniu nie bedzie tego tak czuc :baffled: A jakbys dala bulke namoczona w mleku? - moze cos by to dalo??:baffled:

A ja wczoraj ugotowalam gar pysznego barszczu i narobialm krokietow z miesem :-) Wyszly pyszne! :-) Nie chwalac sie oczywiscie ;-)
 
Panga zapiskana - bardzo szybka i doskonała dla naszych dzieciątek

rozmrożony filet z pangi
mała cebula
pół pęczka natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz

filet solimy, lekko pieprzymy, układamy na folii aluminiowej, kładziremy na nią pokrojoną cebulę, natkę pietruszki i polewamy odrobiną oliwy. Zapiekamy w piekarniku ok. 15 minut.

Doskonale smakuje, bo jest delikatna. Oliwier bardzo ją lubi. Próbowałam tak samo zrobć filet z mintaja, ale nie było tak dobre jak z pangi.
 
doswiadczone kucharki, powiedzcie mi jak dlugo gotowac kalafior, bo mi zawsze wychodzi breja.....:zawstydzona/y:

aaa i surowka z czerwonej kapusty, dlaczego ta kapucha jest twarda?? zrobilam tak jakbym robila z bialej i biala zawsze miekknie pod wplywem soli a ta choloera nie......
 
doswiadczone kucharki, powiedzcie mi jak dlugo gotowac kalafior, bo mi zawsze wychodzi breja.....:zawstydzona/y:

aaa i surowka z czerwonej kapusty, dlaczego ta kapucha jest twarda?? zrobilam tak jakbym robila z bialej i biala zawsze miekknie pod wplywem soli a ta choloera nie......
kalafior krótko gotuję, głową do góry, ok. 10 min, ale zawsze widelcem sprawdzam:-)
a czerwona kapusta się musi dłużej o białej gotować, przynajmniej 20 min., ale też zawsze sprawdzam;-)
 
Dzieki Wam kobitki za pomoc.Zraziki w końcu zrobiłam ze schabu bo nic w sobotę w sklepie nie bylo ciekawego. Ale grunt, ze sie udało i smakowało:tak: Jestem z siebie dumna ::)))

Tak sobie czytam i doszłam do wniosku, ze z ciebie Sandra niezła kuchareczka musi być. Tylko pozazdroscić:tak:;-)
 
reklama
Do góry