Tlumacze z ang. wiec prosze sie nie smiac.
Ryba z kruszonumi orzechami wloskimi.
1/2 kubka drobno pokruszonych orzechow wloskich ( ja rozwalam mlotkiem pomiedzy scirekami)
2 lyzki (od zupy) sypkiego parmezanu
2 lyzki (od zupy) drobno pokrojonej cebuli
1 lyzka (od zupy) oleju oliwkowego
1 lyzka (od herbaty) skruszonego rozmarynu
1/2 kg ryby (ja uzywam tilapie, do tego najlepiej pasuje biala ryba)
1. Nagrzac piekarnik na 230 C,
2. W tym czasi wzucic orzechy, ser, cebule, olej i rozmaryn do miseczki i wymieszac i odstawic.
3. Pociac rybe na 4 kawalki (filety) i lekko natluscic blaszke (naczynie zaroodporne) jakims tluszczem , zeby sie nie przykeljalo. Ulozyc ryby, jedna obok drugiej, i lyzka rownomiernie rozprowadzic mieszanke orzechowa i tak lekko przyklepac lyzka.
4. Piec w pikearniku bez przykrycia jakies 5-8 minut, albo az ryba bedzie sie rozchodzila lekko pod widelcem ( ja to nazywam rozplatkowywala) I tyle.
PS: Ja lekko sole i pieprze ta rybe ale w przepisie nic o tym nie bylo. Wszytko robi sie w jakies 15 minut. i Czasami zamiast wolskich orzechow, uzywam posiekane migdalki) A i jak ktos nie lubi rozmarynu (mocny zapach) to polecam natke pietruszki w zamian.
Ryba z kruszonumi orzechami wloskimi.
1/2 kubka drobno pokruszonych orzechow wloskich ( ja rozwalam mlotkiem pomiedzy scirekami)
2 lyzki (od zupy) sypkiego parmezanu
2 lyzki (od zupy) drobno pokrojonej cebuli
1 lyzka (od zupy) oleju oliwkowego
1 lyzka (od herbaty) skruszonego rozmarynu
1/2 kg ryby (ja uzywam tilapie, do tego najlepiej pasuje biala ryba)
1. Nagrzac piekarnik na 230 C,
2. W tym czasi wzucic orzechy, ser, cebule, olej i rozmaryn do miseczki i wymieszac i odstawic.
3. Pociac rybe na 4 kawalki (filety) i lekko natluscic blaszke (naczynie zaroodporne) jakims tluszczem , zeby sie nie przykeljalo. Ulozyc ryby, jedna obok drugiej, i lyzka rownomiernie rozprowadzic mieszanke orzechowa i tak lekko przyklepac lyzka.
4. Piec w pikearniku bez przykrycia jakies 5-8 minut, albo az ryba bedzie sie rozchodzila lekko pod widelcem ( ja to nazywam rozplatkowywala) I tyle.
PS: Ja lekko sole i pieprze ta rybe ale w przepisie nic o tym nie bylo. Wszytko robi sie w jakies 15 minut. i Czasami zamiast wolskich orzechow, uzywam posiekane migdalki) A i jak ktos nie lubi rozmarynu (mocny zapach) to polecam natke pietruszki w zamian.