reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

Tlumacze z ang. wiec prosze sie nie smiac.

Ryba z kruszonumi orzechami wloskimi.
1/2 kubka drobno pokruszonych orzechow wloskich ( ja rozwalam mlotkiem pomiedzy scirekami)
2 lyzki (od zupy) sypkiego parmezanu
2 lyzki (od zupy) drobno pokrojonej cebuli
1 lyzka (od zupy) oleju oliwkowego
1 lyzka (od herbaty) skruszonego rozmarynu
1/2 kg ryby (ja uzywam tilapie, do tego najlepiej pasuje biala ryba)

1. Nagrzac piekarnik na 230 C,
2. W tym czasi wzucic orzechy, ser, cebule, olej i rozmaryn do miseczki i wymieszac i odstawic.
3. Pociac rybe na 4 kawalki (filety) i lekko natluscic blaszke (naczynie zaroodporne) jakims tluszczem , zeby sie nie przykeljalo. Ulozyc ryby, jedna obok drugiej, i lyzka rownomiernie rozprowadzic mieszanke orzechowa i tak lekko przyklepac lyzka.
4. Piec w pikearniku bez przykrycia jakies 5-8 minut, albo az ryba bedzie sie rozchodzila lekko pod widelcem ( ja to nazywam rozplatkowywala) I tyle.

PS: Ja lekko sole i pieprze ta rybe ale w przepisie nic o tym nie bylo. Wszytko robi sie w jakies 15 minut. i Czasami zamiast wolskich orzechow, uzywam posiekane migdalki) A i jak ktos nie lubi rozmarynu (mocny zapach) to polecam natke pietruszki w zamian.
 
reklama
mam pytanie:
jak unicestwić zapach czosnku z mięsa ??
wczoraj przygotowałam sobie mieso mielone na dzisiejsza rolade i przesadziłam z czosnkiem:zawstydzona/y:rolada jeszcze nie uformowana i bez farszu lmieso w misce w lodówce i wali czosnkiem i wiem ze jest go za dużo, może dodać mleka albo cóś:eek:
 
Sory, że was tak męczę ale mam jeszcze jedno pytanka : z jakiego mięsa najlepiej zrobic te zrazy, żeby było kruche???? Na niedziele zaprosilam rodziców na obiadek i muszę zabłysnąć tymi zrazami:-p
Najlepsze rolady sa z wolowiny, ale najszybciej sie robi z piersi kurczka lub indyka, tudziez z lopatki lub karczku :tak: Na pewno wyjda Ci pyszne :tak::-)

Wama, rybka z orzechami brzmi smakowicie :-) Jak dorwe jakies ladne filety to na pewno zrobie :tak:

Mada, nie wiem co Ci doradzic :zawstydzona/y: Sama czosnek uwielbiam, wiec nawet w nadmiarze by mi nie przeszkadzal. A moze po usmazeniu nie bedzie tego tak czuc :baffled: A jakbys dala bulke namoczona w mleku? - moze cos by to dalo??:baffled:

A ja wczoraj ugotowalam gar pysznego barszczu i narobialm krokietow z miesem :-) Wyszly pyszne! :-) Nie chwalac sie oczywiscie ;-)
 
Panga zapiskana - bardzo szybka i doskonała dla naszych dzieciątek

rozmrożony filet z pangi
mała cebula
pół pęczka natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz

filet solimy, lekko pieprzymy, układamy na folii aluminiowej, kładziremy na nią pokrojoną cebulę, natkę pietruszki i polewamy odrobiną oliwy. Zapiekamy w piekarniku ok. 15 minut.

Doskonale smakuje, bo jest delikatna. Oliwier bardzo ją lubi. Próbowałam tak samo zrobć filet z mintaja, ale nie było tak dobre jak z pangi.
 
doswiadczone kucharki, powiedzcie mi jak dlugo gotowac kalafior, bo mi zawsze wychodzi breja.....:zawstydzona/y:

aaa i surowka z czerwonej kapusty, dlaczego ta kapucha jest twarda?? zrobilam tak jakbym robila z bialej i biala zawsze miekknie pod wplywem soli a ta choloera nie......
 
doswiadczone kucharki, powiedzcie mi jak dlugo gotowac kalafior, bo mi zawsze wychodzi breja.....:zawstydzona/y:

aaa i surowka z czerwonej kapusty, dlaczego ta kapucha jest twarda?? zrobilam tak jakbym robila z bialej i biala zawsze miekknie pod wplywem soli a ta choloera nie......
kalafior krótko gotuję, głową do góry, ok. 10 min, ale zawsze widelcem sprawdzam:-)
a czerwona kapusta się musi dłużej o białej gotować, przynajmniej 20 min., ale też zawsze sprawdzam;-)
 
Dzieki Wam kobitki za pomoc.Zraziki w końcu zrobiłam ze schabu bo nic w sobotę w sklepie nie bylo ciekawego. Ale grunt, ze sie udało i smakowało:tak: Jestem z siebie dumna ::)))

Tak sobie czytam i doszłam do wniosku, ze z ciebie Sandra niezła kuchareczka musi być. Tylko pozazdroscić:tak:;-)
 
reklama
Do góry