reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

Dzustta , roladki pieczesz na tłuszczyku (ja na margarynie) i podlewam podczas pieczenia woda później robi sie taki lekki sosik, wrzucam listaka laurowego, ziele angielsie, pózniej jak sie upieka to z tego tłuszczyku zmieszanego z woda robie sosik zaczepujac maką a własciwie nie ja robie tylko K. bo mi zawsze jakiis syfiasty wychodzi:-p
 
reklama
Dzustta, ja rolady robie tylko na piecu w glebszej patelni. Jak sie obsmaza z kazdej strony to podlewam je woda i dusze do miekkosci pod przykryciem :-) Aha, daje jeszcze cebulke, musztarde i przyprawy do obsmazania i to zalewam woda, zeby sie zrobil sosik :-)
Ciesze sie, ze salatka przekladana smakowala :tak::-)

Bardzo dobra jest jeszcze taka przekladana z szynka (w drobniutka kostke), kukurydza (z puszki), selerem (ze sloika), serem zoltym (startym na drobnej tarce), porem (pokrojonym w polksiezyce), jajkiem na twardo (startym na tarce - osobno bialka i osobno zoltka) i sosem majonezowo - czosnkowym :-) Przekladamy tak, zeby zrobic ladna kolorystycznie kompozycje - najladniej wyglada poukladana w przezroczystym naczyniu :-)
 
w Poznaniu my Wasze rolady nazywamy zrazami ;-)
ale znów mi ślinka cieknie...
Leyna my w Olsztynie tez tak je nazywamy "zrazy"

Ja zrobilam te zrazo-rolady tak zeby mi sie miecho nie rozwilao to obmaczalam w jajku i mace i podsmazylam na patelni a potem wlozylam do blaszki wylalam to wszystko z patelni i zalalam troche woda dodalam zielsko i wstawilam do piekarnia. Patryk sie zajadal wiec musialy byc dobre, bo tak ogolnie ze mnie kucharz to jak z koziej *upy troba
 
Sory, że was tak męczę ale mam jeszcze jedno pytanka : z jakiego mięsa najlepiej zrobic te zrazy, żeby było kruche???? Na niedziele zaprosilam rodziców na obiadek i muszę zabłysnąć tymi zrazami:-p

jak dla mnie najwygodniejsze i 100% wychodza z piersi z kurczaka bo
1) nie stoisz jak przy wołowych 3 godziny przy garach:-pwiec nie ma raczej możliwości aby sie przypaliły:-D
2) zawsze wyjdą kruche bo to jednak kurczak
3) rozkroisz i rozbijesz piers że wyjda wielkie płaty i nie meczysz sie wtedy przy zawijaniu:-p

ale to ja robie bo ze mnie leń:zawstydzona/y:
 
Sory, że was tak męczę ale mam jeszcze jedno pytanka : z jakiego mięsa najlepiej zrobic te zrazy, żeby było kruche???? Na niedziele zaprosilam rodziców na obiadek i muszę zabłysnąć tymi zrazami:-p
dzustta tu masz przepis na oryginalne rolady, ale z kurczaka albo wieprzowiny też są świetne:-)
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis4273.html
 
reklama
A ja lubię robić roladki z przeróżnym 'słodkim" nadzienieniem.
Na piersi z kurczaka nakładam na przykład morele i dusze bez panierki w rondelku.
A na płaty schabu nakładam śliwki, panieruję i smaże we frytownicy. Wtedy nie ma sosu niestety i jest troche bardziej kaloryczne (Kinga wiec tego nie je), ale za to bardzo szybko można sie zajadać. W ogóle bardzo lubie mięsko z owocami:tak:
 
Do góry