reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

Dzustta , roladki pieczesz na tłuszczyku (ja na margarynie) i podlewam podczas pieczenia woda później robi sie taki lekki sosik, wrzucam listaka laurowego, ziele angielsie, pózniej jak sie upieka to z tego tłuszczyku zmieszanego z woda robie sosik zaczepujac maką a własciwie nie ja robie tylko K. bo mi zawsze jakiis syfiasty wychodzi:-p
 
reklama
Dzustta, ja rolady robie tylko na piecu w glebszej patelni. Jak sie obsmaza z kazdej strony to podlewam je woda i dusze do miekkosci pod przykryciem :-) Aha, daje jeszcze cebulke, musztarde i przyprawy do obsmazania i to zalewam woda, zeby sie zrobil sosik :-)
Ciesze sie, ze salatka przekladana smakowala :tak::-)

Bardzo dobra jest jeszcze taka przekladana z szynka (w drobniutka kostke), kukurydza (z puszki), selerem (ze sloika), serem zoltym (startym na drobnej tarce), porem (pokrojonym w polksiezyce), jajkiem na twardo (startym na tarce - osobno bialka i osobno zoltka) i sosem majonezowo - czosnkowym :-) Przekladamy tak, zeby zrobic ladna kolorystycznie kompozycje - najladniej wyglada poukladana w przezroczystym naczyniu :-)
 
w Poznaniu my Wasze rolady nazywamy zrazami ;-)
ale znów mi ślinka cieknie...
Leyna my w Olsztynie tez tak je nazywamy "zrazy"

Ja zrobilam te zrazo-rolady tak zeby mi sie miecho nie rozwilao to obmaczalam w jajku i mace i podsmazylam na patelni a potem wlozylam do blaszki wylalam to wszystko z patelni i zalalam troche woda dodalam zielsko i wstawilam do piekarnia. Patryk sie zajadal wiec musialy byc dobre, bo tak ogolnie ze mnie kucharz to jak z koziej *upy troba
 
Sory, że was tak męczę ale mam jeszcze jedno pytanka : z jakiego mięsa najlepiej zrobic te zrazy, żeby było kruche???? Na niedziele zaprosilam rodziców na obiadek i muszę zabłysnąć tymi zrazami:-p

jak dla mnie najwygodniejsze i 100% wychodza z piersi z kurczaka bo
1) nie stoisz jak przy wołowych 3 godziny przy garach:-pwiec nie ma raczej możliwości aby sie przypaliły:-D
2) zawsze wyjdą kruche bo to jednak kurczak
3) rozkroisz i rozbijesz piers że wyjda wielkie płaty i nie meczysz sie wtedy przy zawijaniu:-p

ale to ja robie bo ze mnie leń:zawstydzona/y:
 
Sory, że was tak męczę ale mam jeszcze jedno pytanka : z jakiego mięsa najlepiej zrobic te zrazy, żeby było kruche???? Na niedziele zaprosilam rodziców na obiadek i muszę zabłysnąć tymi zrazami:-p
dzustta tu masz przepis na oryginalne rolady, ale z kurczaka albo wieprzowiny też są świetne:-)
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis4273.html
 
reklama
A ja lubię robić roladki z przeróżnym 'słodkim" nadzienieniem.
Na piersi z kurczaka nakładam na przykład morele i dusze bez panierki w rondelku.
A na płaty schabu nakładam śliwki, panieruję i smaże we frytownicy. Wtedy nie ma sosu niestety i jest troche bardziej kaloryczne (Kinga wiec tego nie je), ale za to bardzo szybko można sie zajadać. W ogóle bardzo lubie mięsko z owocami:tak:
 
Do góry