Sofik - a na zdjęciu jest biała masa... czyli dzielisz masę na pół i do jednej części dodajesz kakao???
kurcze dopiero teraz przeczytalam tak dziele na pol, albo robie z 2op. jedno z kakao a drugie bez i wtedy tego blok-u jest mega duzo... hehehehe
Sofik- blok jest naprawde pyyyszny, spalaszowalam w wiekszosci sama

no i po odchudzaniu
ciesze sie ze smakowalo jest to szybkie i dobre , co nie? u mnie to co tydzien musi byc, córka zawsze sie pyta 'mamo mamy mleko w proszko' na blok hehehe
Ogldałam TVN Style i tam jest zawsze Nigellia
i wyłapałam przepis na '
CZEKOLADOWE KRÓWKI Z PISTACJAMI'
(ja robiłam bez)
składniki:
350g gorzkiej czekolady
puszka skondensowanego mleka (400g)
2 łyżki stołowe masła
150g obranych pistacji
Czekoladę połam na mniejsze kawałki, przełóż do rondla. Wlej mleko z puszki, dodaj masło. Podgrzej, mieszając, na jednolitą masę. Rozbij pistacje na mniejsze kawałki. Dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj. Rozprowadź w kwadratowej formie. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki, zostaw do stężenia. Pokrój na 64 kawałki. Zapakuj w małe torebki foliowe. Przechowuj w lodówce.
(przepis z blogo: Przepisy Nigelli Lawson - Nigella Ekspresowo )
Polecam tez
'ZEBRA' (cos jak babka piaskowa- na swieta wielkanocne rewlacyjna )
Składniki:- 5 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- 3 szklanki maki,
- 3 lyzeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka zimnej wody,
- 1 szklanka oleju,
- 3 lyzki kakao,
- 2 zapachy waniliowe / ja dałam 1 olejek MIGDAŁOWY i jest rewelacyjne
Jak przyrządzić?
Utrzec jaja z cukrem, dodac make z proszkiem. Podzielic ciasto na dwie czesci: do jednej kakao, 1/2 szkl. wody, 1/2 szkl. oleju; do drugiej reszte wody, oleju i 3 lyzki maki. Forme wysmarowac tluszczem nalewac na srodek formy na przemian oba ciasta. Piec okolo 1h. 180 stopni.
Moja ZEBRA

a tu widac jak krzywo wyroslo...
