reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

z tunczykiem jest dobra....
ja daje 2 puszki tunczyka
3 jajka
puszka kukurydzy
papryka konserwowa ,ile kto chce ale tak zeby nie bylo za duzo-daje na oko
ogorek kiszony ze 4
woreczek ryzu
doprawiic do smaku sol,pieprz i majonez

mam jeszcze jakies jak bede miala chwilke to wrzuce....a ze sledziami chcecie?
 
reklama
z tunczykiem jest dobra....
ja daje 2 puszki tunczyka
3 jajka
puszka kukurydzy
papryka konserwowa ,ile kto chce ale tak zeby nie bylo za duzo-daje na oko
ogorek kiszony ze 4
woreczek ryzu
doprawiic do smaku sol,pieprz i majonez

mam jeszcze jakies jak bede miala chwilke to wrzuce....a ze sledziami chcecie?
pewnie!!!!!ze chcemy!!!!jeszcze bym prosila o przepisy na zapiekanke????hhehhe a;e zemnie kucharka
 
a to jeszcze jedna z tunczykiem,bez ryzu i makaronu:-)ale jedna z naszych ulubienszych:-D
SKLADNIKI:
6jajek - jesli jajka male mozna wiecej
ser zolty ok 30dag
puszka tunczyka w sosie wlasnym
2 srednie cebule
sloik majonezu - wiekszy

Skladniki uklada sie warstwami,najlepiej w szklanej salaterce (coby ladnie wygladala)-pisze od spodu
1)starkowane na tarce do burakow bialka jajek
2)starkowany na tej samej tarce ser
3)pol puszki tunczyka (rozdrobnic/pokroic i rozrzucic)
4)posmarowac majonezem
5)cebula w kostke
6)drugie pol tunczyka
7)majonez jak w 4tym
8)starkowane na drobnej tarce zoltka - posypac z calej powierzchni
Nastepnie przykrywamy folia aluminiowa lub zwykla i do lodowki zeby sie schlodzila i 'przegryzla'-najlepsza jest robiona wieczorem i palaszowana rano:-p
SMACZNEGO!
 
Ewcia - zrobione...

Dla Waszej i mojej wygody utworzylam Spis naszych przepisow - https://www.babyboom.pl/forum/mamy-z-irlandii-f142/przepisy-kulinarne-spis-tresci-34315/
super kasia :O) ale zeby znowu nie było ze marudze potrzebuje przepis na makowiec nie zawijany tylko taki na kruchym ciescie!!!a to przepis mojej znajomej na WZ: Składniki



  • CIASTO:
  • 20 dag margaryny
  • 25 dag (szklanka) cukru
  • 4 jaja
  • 20 dag (szklanka) mąki pszennej
  • 5 dag (2 czubate łyżki) mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki kakao


  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • KREM:
  • 75 dag dobrego twarogu lub 3 opakowania twarożku homogenizowanego
  • 25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremowej
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny
  • zapach cytrynowy


Opis przygotowania


Przygotwać ciemne ciasto biszkoptowe:
Margarynę utrzeć. Stopniowo dodawać cukier, jaja, mąkę pszenną przesianą z proszkiem, mąkę ziemniaczaną, kakao, ciągle ucierając. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 30-40 min.
Przygotować krem:
Twaróg przetrzeć przez sito lub zemleć i utrzeć z cukrem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Śmietanę ubić, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Połączyć śmietanę i masę serową.
Ostudzone ciasto przeciąć i przełożyć masą (2/3 całej porcji). Wierzch ciasta pokryć pozostałą masą, a następnie polać ostudzoną, ale jeszcze płynną polewą. Ciasto WZ ochłodzić.
 
Ostatnia edycja:
Szarlotka z budyniem



3 szklanki maki pszennej
1/2 szklanka cukru
1 kostka margaryny (najlepsza jest KASIA )
2 zoltka
2 lyzki kwasnej smietany
2 lyzeczki proszku do piecznia
cukier waniliowy -
zagniesc ciasto, podzielic na 2 rowne czesci. Jedna wlozyc do zamrazarki, druga rozlozyc rownomiernie na blasze
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
6-7 jablek pokroic w grube plastry i polozec gesto na ciescie (posypac cukrem waniliowym badz cynamonem)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ugotowac 3 budynie waniliowe w 1 litrze mleka i wylac rownomiernie na jablka
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
na wierzch - zetrzec podmrozona 2 czesc ciasta
[piec w temp 180 st
ok 50 min

i <mniam>
mozna jesc jak jest lekko cieple - rozplywa sie w ustach <mniam>

 
Babka cynamonowa

przycisk_skladniki.gif



przycisk_sposobprzyrzadzenia.gif


Migdały zemleć. Formę babkową o średnicy około 21 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć na jednolitą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ciasta dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając, potem aromat cytrynowy, cynamon, migdały, mąkę z proszkiem, całość utrzeć. Dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec około 75 minut w temperaturze 160 – 170 stopni. Po wystudzeniu babkę posypać cukrem pudrem.


Uszka wigilijne


przycisk_skladniki.gif


ciasto


farsz


przycisk_sposobprzyrzadzenia.gif


1. Mąkę wymieszać z jajkiem. Podlać wrzątkiem, wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyciąć małe kółka.

2. Prawdziwki obgotować i drobno posiekać. Podsmażyć na maśle razem z cebulką i pieczarkami. Zimny farsz nakładać na ciasto. Lepić uszka. Gotować w osolonym wrzątku

Palaczinki - czeskie naleśniki


przycisk_skladniki.gif



  • mąka 1 filiżanka
  • mleko 1 filiżanka
  • jajko 1 szt
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżka
  • masło 2 łyżki
  • sól 1/4 łyżeczki
przycisk_sposobprzyrzadzenia.gif


Utrzyj mikserem jajko z mlekiem. Dodaj sól, stopione i przestudzone masło, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. Rozgrzej i lekko natłuść patelnię, smaż kolejno jak najcieńsze naleśniki. Składaj je w chusteczki, polewaj czekoladą, podawaj z dowolnymi owocami i bitą śmietaną. Czesi często smarują palaczinki masą orzechową.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Dziewczynki
Czy macie jakis przepis na tofu w jakijkolwiek postaci? Bo tak mysle i mysle i nie wiem co mam z nim zrobic. Przepisow w necie pelno ale moze macie jakis ulubiony?
 
Do góry