reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

reklama
Julia mi z "pudelka" zawsze dobre ciasto wychodzi.
tez mam przepis na ciasto do karpatki ale nigdy z niego nie korzystalam,wiec nie podam bo jak ktoras upiecze a nie wyjdzie to bedzie na mnie:cool2:

Julia moj domowy przepis na karpatke to taki:

Ciasto: 20dag pszennej maki, 15dag masla, szczypta soli, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, 5 jajek, 1szklanka wody.

W garnku zagotowac wode z maslem i sola. Zdjac z ognia i odrazu wsypac cala make wraz z proszkiem do pieczenia. Dokladnie i w miare szybko rozetrzec, aby nie bylo grudek (najlepiej drewniana lyzka). Znow postawic garnek na malym ogniu i ucierac. Ciasto ma odstawac od bokow garnka. Zdjac z ognia i ostudzic. Gdy przestygnie, wbijac po 1 jajku i dokladnie ucierac. Blache wysmarowac maslem i osypac lekko maka. Wylozyc pol ciasta i piec ok 30 minut. Z druga polowka zrobic to samo.

Krem: pol kostki masla lub margaryny, 7 lyzek cukru, budyn smietankowy, 0.5 l mleka

Budyn ugotowac na mleku i dodac 2 lyzki cukru. Ostudzic. Maslo utrzec z 5 lyzkami cukru na jednolita mase. Po lyzce dodawac ostudzony budyn i dokladnie ucierac, az masa bedzie pulchna W razie problemow- uzyc miksera. Ewentualnie mozna dodac krople aromatu smietankowego lub waniliowego.
Wylozyc krem na 1 plat ciasta i przykryc drugim. Posypac cukrem pudrem.

Ostatnia edycja:
Julia moj domowy przepis na karpatke to taki:

Ciasto: 20dag pszennej maki, 15dag masla, szczypta soli, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, 5 jajek, 1szklanka wody.

W garnku zagotowac wode z maslem i sola. Zdjac z ognia i odrazu wsypac cala make wraz z proszkiem do pieczenia. Dokladnie i w miare szybko rozetrzec, aby nie bylo grudek (najlepiej drewniana lyzka). Znow postawic garnek na malym ogniu i ucierac. Ciasto ma odstawac od bokow garnka. Zdjac z ognia i ostudzic. Gdy przestygnie, wbijac po 1 jajku i dokladnie ucierac. Blache wysmarowac maslem i osypac lekko maka. Wylozyc pol ciasta i piec ok 30 minut. Z druga polowka zrobic to samo.

Krem: pol kostki masla lub margaryny, 7 lyzek cukru, budyn smietankowy, 0.5 l mleka

Budyn ugotowac na mleku i dodac 2 lyzki cukru. Ostudzic. Maslo utrzec z 5 lyzkami cukru na jednolita mase. Po lyzce dodawac ostudzony budyn i dokladnie ucierac, az masa bedzie pulchna W razie problemow- uzyc miksera. Ewentualnie mozna dodac krople aromatu smietankowego lub waniliowego.
Wylozyc krem na 1 plat ciasta i przykryc drugim. Posypac cukrem pudrem.
dzieki kochana!!!wyprobuje nastepnym razem!!anineczka co do karpatki to ja wiem ze stoi ostatnio z takiej stojacejj robiłam ale niestety nie wyszło mi ciasto.........hahhahaha nikt nie urodził sie doskonały!!!!a uszka tez sie kupi ale moze nie ktorzy wola robic w domu same!!niema jak domowe,u mnie był barszcz czerwony z uszkami i zazwyczaj robie!!!!

Ostatnia edycja:
Kasia bardzo trafny przepis :-D:-D
To samo można powiedziec o karpatce,stoi między innymi półproduktami w sklepie :-D
U nas nigdy nie było uszek na Wigilię.Tylko pierożki z kapustą i grzybami.:eek:

reklama
Do góry