reklama
julia28
Mama lutowa 2007
z proszku z gotowego pudełka:O(jeli mozesz to super by było ..........:-)julia pieklas sama od podstaw czy z proszku?Moge Ci dac swoj na domowa karpatke, zawsze super wychodzi.
julia28
Mama lutowa 2007
może coś złego robie!!!!!!!!!!nie mam pojecia!!!!!!!!Julia mi z "pudelka" zawsze dobre ciasto wychodzi.
tez mam przepis na ciasto do karpatki ale nigdy z niego nie korzystalam,wiec nie podam bo jak ktoras upiecze a nie wyjdzie to bedzie na mnie
Julia moj domowy przepis na karpatke to taki:
Ciasto: 20dag pszennej maki, 15dag masla, szczypta soli, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, 5 jajek, 1szklanka wody.
W garnku zagotowac wode z maslem i sola. Zdjac z ognia i odrazu wsypac cala make wraz z proszkiem do pieczenia. Dokladnie i w miare szybko rozetrzec, aby nie bylo grudek (najlepiej drewniana lyzka). Znow postawic garnek na malym ogniu i ucierac. Ciasto ma odstawac od bokow garnka. Zdjac z ognia i ostudzic. Gdy przestygnie, wbijac po 1 jajku i dokladnie ucierac. Blache wysmarowac maslem i osypac lekko maka. Wylozyc pol ciasta i piec ok 30 minut. Z druga polowka zrobic to samo.
Krem: pol kostki masla lub margaryny, 7 lyzek cukru, budyn smietankowy, 0.5 l mleka
Budyn ugotowac na mleku i dodac 2 lyzki cukru. Ostudzic. Maslo utrzec z 5 lyzkami cukru na jednolita mase. Po lyzce dodawac ostudzony budyn i dokladnie ucierac, az masa bedzie pulchna W razie problemow- uzyc miksera. Ewentualnie mozna dodac krople aromatu smietankowego lub waniliowego.
Wylozyc krem na 1 plat ciasta i przykryc drugim. Posypac cukrem pudrem.
Ciasto: 20dag pszennej maki, 15dag masla, szczypta soli, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, 5 jajek, 1szklanka wody.
W garnku zagotowac wode z maslem i sola. Zdjac z ognia i odrazu wsypac cala make wraz z proszkiem do pieczenia. Dokladnie i w miare szybko rozetrzec, aby nie bylo grudek (najlepiej drewniana lyzka). Znow postawic garnek na malym ogniu i ucierac. Ciasto ma odstawac od bokow garnka. Zdjac z ognia i ostudzic. Gdy przestygnie, wbijac po 1 jajku i dokladnie ucierac. Blache wysmarowac maslem i osypac lekko maka. Wylozyc pol ciasta i piec ok 30 minut. Z druga polowka zrobic to samo.
Krem: pol kostki masla lub margaryny, 7 lyzek cukru, budyn smietankowy, 0.5 l mleka
Budyn ugotowac na mleku i dodac 2 lyzki cukru. Ostudzic. Maslo utrzec z 5 lyzkami cukru na jednolita mase. Po lyzce dodawac ostudzony budyn i dokladnie ucierac, az masa bedzie pulchna W razie problemow- uzyc miksera. Ewentualnie mozna dodac krople aromatu smietankowego lub waniliowego.
Wylozyc krem na 1 plat ciasta i przykryc drugim. Posypac cukrem pudrem.
Ostatnia edycja:
zuska85
Aktywna w BB
powiedzcie mi dziewczymy jak robicie uszka ??? ciato tak samo jak na pierogi??
Kasia Irlandka
10/2006 06/2009 :)
Taa, takie samo - moj przepis jest taki - idziesz do polskiego sklepu, szukasz zamrazarek i tam powinny byc uszka - zaraz obok pierogow.
SMACZNEGO
SMACZNEGO
julia28
Mama lutowa 2007
dzieki kochana!!!wyprobuje nastepnym razem!!anineczka co do karpatki to ja wiem ze stoi ostatnio z takiej stojacejj robiłam ale niestety nie wyszło mi ciasto.........hahhahaha nikt nie urodził sie doskonały!!!!a uszka tez sie kupi ale moze nie ktorzy wola robic w domu same!!niema jak domowe,u mnie był barszcz czerwony z uszkami i zazwyczaj robie!!!!Julia moj domowy przepis na karpatke to taki:
Ciasto: 20dag pszennej maki, 15dag masla, szczypta soli, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, 5 jajek, 1szklanka wody.
W garnku zagotowac wode z maslem i sola. Zdjac z ognia i odrazu wsypac cala make wraz z proszkiem do pieczenia. Dokladnie i w miare szybko rozetrzec, aby nie bylo grudek (najlepiej drewniana lyzka). Znow postawic garnek na malym ogniu i ucierac. Ciasto ma odstawac od bokow garnka. Zdjac z ognia i ostudzic. Gdy przestygnie, wbijac po 1 jajku i dokladnie ucierac. Blache wysmarowac maslem i osypac lekko maka. Wylozyc pol ciasta i piec ok 30 minut. Z druga polowka zrobic to samo.
Krem: pol kostki masla lub margaryny, 7 lyzek cukru, budyn smietankowy, 0.5 l mleka
Budyn ugotowac na mleku i dodac 2 lyzki cukru. Ostudzic. Maslo utrzec z 5 lyzkami cukru na jednolita mase. Po lyzce dodawac ostudzony budyn i dokladnie ucierac, az masa bedzie pulchna W razie problemow- uzyc miksera. Ewentualnie mozna dodac krople aromatu smietankowego lub waniliowego.
Wylozyc krem na 1 plat ciasta i przykryc drugim. Posypac cukrem pudrem.
Ostatnia edycja:
anineczka
królowa mrówek :P
Kasia bardzo trafny przepis
To samo można powiedziec o karpatce,stoi między innymi półproduktami w sklepie
U nas nigdy nie było uszek na Wigilię.Tylko pierożki z kapustą i grzybami.
To samo można powiedziec o karpatce,stoi między innymi półproduktami w sklepie
U nas nigdy nie było uszek na Wigilię.Tylko pierożki z kapustą i grzybami.
reklama
julia28
Mama lutowa 2007
dziewczyny jak bedziecie mialy chwilke to prosze was o przepisy na sałatki ,z ryzem,makaronem itp.....
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 154
- Wyświetleń
- 28 tys
Podziel się: